Μουσακάς light, από τη Νιόβη Αναζίκου

1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
1 κιλό πατάτες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλατοπίπερο κατά βούληση
1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

Για τον κιμά:
1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από άπαχο μέρος
1 φλιτζάνι (200 ml) κόκκινο ξηρό κρασί
1 κονσέρβα χυμό ντομάτας
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας

3 κόκκοι μπαχάρι
1 ξυλάκι κανέλας
1 κουταλάκι γλυκού ξερό βασιλικό
1/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένος μαϊντανός
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:
150 ml γάλα με χαμηλά λιπαρά
150 γραμμάρια αλεύρι κοσκινισμένο
150 γραμμάρια βούτυρο
1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κουταλάκι γλυκού αλατοπίπερο
1/3 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο σκόνη (προαιρετικά)
150 γραμμάτια τριμμένο λευκό τυρί ή κάποιο λάιτ της αρέσκεια σας

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Κόβουμε σε χοντρές φέτες τις μελιτζάνες και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ, τις πασπαλίζουμε με μπόλικο χοντρό αλάτι για να ξεπικρίσουν, τις αφήνουμε για 40 λεπτά. Στην συνέχεια τις ξεπλένουμε και τις στύβουμε ελαφρά. Σε ένα μπολ βάζουμε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, 1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αλείφουμε τις μελιτζάνες με το μείγμα και από τις δύο πλευρές, τις τοποθετούμε στο ταψί κοντά τη μια στην άλλη. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα κόβουμε σε μεγάλες φέτες τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.

MOUSSAKAS K-MAG.GR*Για τον κιμά:
Για τον κιμά (τον μαγειρεύουμε όσο ψήνονται οι μελιτζάνες- πατάτες):
Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4 κουτ. σούπας νερό, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το αχνίζουμε για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να εξατμιστεί το νερό. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον κιμά, δυναμώνουμε τη φωτιά και τον καβουρδίζουμε για 8 – 10 λεπτά, μέχρι να σκουρύνει, να στεγνώσει καλά και να αρχίσει να κολλάει στο σκεύος. Σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον πελτέ, τον χυμό ντομάτας και τα υπόλοιπά υλικά εκτός από τον μαϊντανό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15 – 20 λεπτά, μέχρι να πιει σχεδόν όλο το υγρό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά και πετάμε το ξύλο της κανέλας.

*Μπεσαμέλ:
Ζεσταίνουμε το βούτυρο ίσα να λιώσει για να μην σκουρίνει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδίστεί λίγο. Προσθέτουμε λίγο – λίγο το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα ώστε να μην σβολιάσει σε μέτρια φωτιά. Κάθε φορά που το μείγμα μας γίνεται κρέμα χωρίς σβόλους τότε προσθέτουμε την υπόλοιπη ποσότητα από το γάλα. Όταν αρχίσει να δένει προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει. Τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο και το τυρί εκτός από 3 κ.σ. που τις χρησιμοποιούμε στο τέλος της συνταγής. Θα καταλάβουμε ότι έχει γίνει η μπεσαμέλ μας όταν θα είναι πηχτή και θα έχει κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια της.

*Συναρμολόγηση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Κάνουμε μία στρώση από τις πατάτες, πάνω τους στρώνουμε τις μελιτζάνες, απλώνουμε τον κιμά αφού προηγουμένως έχουμε ανακατέψει 3 κουταλιές της σούπας μπεσαμελ. Από πάνω σκεπάζουμε με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε το τυρί που έχουμε κρατήσει και αν θέλουμε για πιο τραγανή επιφάνεια προσθέτουμε και τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε τον μουσακά για 30 – 40 λεπτά στους 200 βαθμούς πάνω- κάτω αντίσταση, μέχρι να σχηματιστεί μια σκουρόχρωμη κρούστα στην επιφάνεια του. Τον σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό.

Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε τις αναλογίες στην μπεσαμελ γιατί αυτές οι ποσότητες θα μας δώσουν μια αφράτη κρεμώδη μπεσαμέλ και είναι σημαντικό το στάδιο με το γάλα να το προσθέτουμε σιγά- σιγά βοηθάει αυτό στο να μην μας σβολιάσει το μείγμα.

You may also like