Μπιφτέκια αφράτα κοτόπουλου, από τη Νιόβη Αναζίκου

  Τα μπιφτέκια κοτόπουλου είναι γευστικά και αρωματικά. Μπορούμε να τα καταναλώσουμε όλες τις ώρες της ημέρας και να βοηθήσουμε την σωστή διατροφή μας. Μπορείτε να πλάσετε ποσότητες και να τα καταψύξετε. Με αυτό το τρικ θα έχετε έτοιμα μπιφτέκια όποτε τα χρειαστείτε.

Υλικά:  (4 άτομα)
800 γρ. κιμάς κοτόπουλου
1 ντομάτα τριμμένη ώριμη
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φέτες ψωμιού ολικής
1 αυγό χτυπημένο ελαφρά
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
1 καρότο μεγάλο τριμμένο
4-5 κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης ή τριμμένη φρυγανιά
200 γρ. τριμμένο τυρί light
1 κουταλιά της σούπας ξύδι λευκό ή μηλόξηδο
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Βάζουμε τον κιμά σε μπολ. Σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και ύστερα το προσθέτουμε στον κιμά. Αυτό βοηθάει να μην είναι δύσπεπτο το κρεμμύδι μας. Προσθέτουμε όλα τα τα υπόλοιπα υλικά. Έχουμε προηγουμένως μουλιάσει το ψωμί μας σε νερό, το στύβουμε και το ψιχουλιάζουμε στο μείγμα. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε για 5 ως 10 λεπτά ανα διαστήματα αν θέλουμε βρέχουμε τα χέρια μας με νερό. Τέλος προσθέτουμε λίγη βρώμη ή φρυγανιά στο μείγμα για να σφίξει ο κιμάς.

Μπιφτέκια κοτόπουλού με πατάτεςΤοποθετούμε τον κιμά για 30 λεπτά ως μία ώρα στο ψυγείο για να αναμειχθούν οι γεύσεις.

Στην συνέχεια πλάθουμε το μείγμα μας σε μπαλάκια περίπου 150 γραμμάρια το καθένα.

Όταν τα πλάσουμε, υπάρχουν οι εξής διαφορετικοί τρόποι για μαγείρεμα:

1 Τα ψήνουμε σε πλάκα ή σχάρα με υψηλή θερμοκρασία για 8-10 απο κάθε πλευρά, προσοχή ο κιμάς από κοτόπουλο πρέπει να ψηθεί πολύ καλά ως μέσα, δεν πρέπει να είναι πουθενά ροζ ή κόκκινο το μπιφτέκι μας.

2. Σε ρηχό ταψί, τα τοποθετούμε περιχύνουμε λίγο ελαιόλαδο και 1/2 -1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου ή απλώς ζεστό νερό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς ως να εξατμιστούν να υγρά και να κάνουν κρούστα

3. Τα ψήνουμε στο γκριλ στην υψηλή του θερμοκρασία βάζοντάς τα σε σχάρα με ταψάκι από κάτω που έχουμε ρίξει στο ταψί λίγο νερό. Ψήνουμε 8 περίπου λεπτά απο κάθε πλευρά

Μπορείτε να τα συνοδεύσετε με σπυρωτό ρύζι, με πανδαισία πράσινων λαχανικών ή ψητές πατάτες.

Του ταιριάζει και ένα ντιπ γιαουρτιού:

Αναμειγνύουμε 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό με λίγα λιπαρά, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 χυμό απο λεμόνι και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε πολύ καλά ως να ενωθούν τα υλικά μας και το σερβίρουμε

Περισσότερες πληροφορίες για τη Νιόβη Αναζίκου, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

You may also like