Μπορούμε όντως να αυξήσουμε τον μεταβολισμό μας;

“Έχω γρήγορο μεταβολισμό. Μπορώ να φάω ό,τι θέλω και να παραμείνω αδύνατη.” Πόσες φορές έχετε ακούσει αυτή τη φράση και δεν έχετε στρέψει τα μάτια σας προς τα πάνω, όλο απόγνωση; Εκτός από το ότι αισθάνεστε ενοχλημένοι και ίσως να ζηλεύετε κιόλας, σίγουρα θα αναρωτιέστε εάν είναι αλήθεια. Υπάρχει πραγματικά τέτοιο πράγμα όπως γρήγορος ή αργός μεταβολισμός; Και αν ναι, είναι δυνατόν να μπορέσουμε να αυξήσουμε το δικό μας, ώστε να μπορούμε και εμείς να τρώμε ό,τι θέλουμε και να διατηρούμε το βάρος μας;

Καταρχήν, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι είναι ακριβώς ο μεταβολισμός. Ο μεταβολισμός είναι ο όρος που περιγράφει έναν συνδυασμό διεργασιών που χρησιμοποιεί το σώμα για να μετατρέψει τα τρόφιμα σε καύσιμα προκειμένου να μας κρατήσει ζωντανούς. Οι μεταβολικές διεργασίες περιλαμβάνουν την αναπνοή, την πέψη των τροφών, την παροχή θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα μας και τη χρήση ενέργειας από τους μυς μας.

Ενώ ο μεταβολισμός είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συνηθέστερα για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα καίει θερμίδες, οι διατροφολόγοι λένε ότι ο μεταβολισμός είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Εξασφαλίζει όλα όσα κάνουμε, από τη σκέψη και το φαγητό έως τη μετακίνηση και την ανάπτυξη. Χωρίς αυτό, δεν θα είχαμε την ενέργεια ούτε για να σηκωθούμε από το κρεβάτι το πρωί. Ο αριθμός των θερμίδων που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να μας κρατήσει ζωντανούς και να πραγματοποιήσει αυτές τις βασικές λειτουργίες είναι γνωστός ως βασικός ρυθμός μεταβολισμού, ή απλώς, μεταβολισμός. Είναι ο κινητήρας που καίει θερμίδες και είναι η κλίμακα που ρυθμίζει τις ενεργειακές μας ανάγκες.

Ενώ ο μεταβολισμός καθορίζεται κυρίως από το DNA και την ηλικία μας, υπάρχουν κάποιες στρατηγικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Για παράδειγμα, αυτό που τρώμε και πίνουμε, μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό μας, αλλά σε μικρότερη κλίμακα.

Δεδομένου ότι το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες κατά την πέψη πρωτεϊνών από τους υδατάνθρακες ή τα λίπη, τα τρόφιμα με βαριά πρωτεΐνη μπορούν να συμβάλουν στην τόνωση του μεταβολισμού κατά τη διάρκεια του γεύματος. Τα πικάντικα τρόφιμα είναι γνωστό ότι δίνουν μια γρήγορη προσωρινή ώθηση στο μεταβολισμό μας, ενώ το πράσινο τσάι μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό για αρκετές ώρες.

Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση, λειτουργούν καλύτερα για την επιτάχυνση του μεταβολισμού. Συγκεκριμένα, συστήνεται προπόνηση με βάρη επειδή το σώμα συνεχίζει να καίει τις θερμίδες, ακόμη και όταν είναι σε ηρεμία, και ο μυϊκός ιστός καίει περισσότερες θερμίδες από τον ιστό του λίπους, γι ‘αυτό οι άνδρες γενικά θα κάψουν περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες.

Η έντονη αερόβια άσκηση, θα επιταχύνει το μεταβολισμό για αρκετές ώρες μετά από μια προπόνηση, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση, τόση περισσότερη ώρα θα διατηρηθεί ο μεταβολισμός μας σε υψηλά επίπεδα.

You may also like