Μωβ καλαμπόκι: Τι είναι και γιατί να το επιλέξεις

Το μωβ καλαμπόκι είναι μία ποικιλία καλαμποκιού πολύ συνήθης στη Βολιβία, στο Περού και στο Εκουαδόρ και χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαγητών και ροφημάτων, όπως το “Api”, ένα είδος smoothie που αποκαλείται και “Inca’s desert”. Αυτό το καλαμπόκι πολλές έρευνες φαίνεται να συνδέουν με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, όταν συμπεριλαμβάνεται στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής.

  • Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο “Food Chemistry” συμπεριέλαβε τα αποτελέσματα τετραετούς μελέτης, σύμφωνα με τα οποία το μωβ καλαμπόκι μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της φλεγμονής και της παχυσαρκίας
  • Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2004 στο “The Journal of Nutrition“, το μωβ καλαμπόκι χάρη στην ανθοκυανίνη που περιέχει μπορεί βοηθήσει στην καταπολέμηση του διαβήτη.
  • Οι παραπάνω ανθοκυανίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πίεσης και των σφυγμών της καρδιάς.
  • Το εκχύλισμα του μωβ καλαμποκιού έχει την ικανότητα να αποτρέπει τα αιμοφόρα αγγεία από το να σκληρύνουν στα νεφρά, κάτι που πολλές φορές μπορεί να συσχετιστεί με τον διαβήτη.
  • Το μωβ καλαμπόκι είναι επίσης εξοπλισμένο με λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά πολύ σημαντικά για την υγεία των ματιών, που μπορούν, μάλιστα, να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών, όπως ο καταρράκτης.
  • Η βιταμίνη Ε που περιέχεται στα συστατικά του έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, ενώ αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας του σώματος.
  • Τα φυτοθρεπτικά συστατικά του μωβ καλαμποκιού συμβάλλουν στην καλή υγεία των οργάνων, των ιστών και γενικότερα του ανθρώπινου σώματος. Ειδικά όταν προσλαμβάνεται σε υγρή μορφή, μπορεί να απορροφηθεί ακόμα γρηγορότερα από τον οργανισμό.

You may also like