Νάνι μεν… αλλά λίγο αργότερα δεν βλάπτει!

sleeping child paintingΠροσπαθείτε, μάταια, να το βάλετε για ύπνο αλλά εκείνο αντιδρά, καθώς ο ύπνος δεν του φαίνεται, τουλάχιστον πρόσκαιρα, ελκυστικός. Μην το πιέζετε! Όπως αποδεικνύει νέα επιστημονική μελέτη, δεν είναι κακό για το παιδί σας να μείνει ξύπνιο λίγο παραπάνω, αρκεί η ρουτίνα του ύπνου να είναι λίγο-πολύ η ίδια και την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Στην πραγματικότητα, αυτή η μικρή παράταση μόνο να το ωφελήσει μπορεί.
Πιο αναλυτικά, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Επιδημιολογίας και Κοινοτικής Υγείας (Journal of Epidemiology and Community Health) δείχνει ότι η συνέπεια στις ώρες του βραδινού ύπνου σχετίζονται με θετικές επιδόσεις σε μία σειρά από πνευματικά τεστ. «Αν το παιδί προτιμά να πηγαίνει για ύπνο λίγο αργότερα, αλλά αυτό γίνεται τακτικά, είναι εντάξει για εκείνο», λέει η Amanda Sacker, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου.

Περισσότερα για την έρευνα
Οι επιστήμονες μελέτησαν πληροφορίες για τις συνήθειες ύπνου και παραμετροποίησαν τα αποτελέσματα για περισσότερα από 11 χιλιάδες παιδιά τα οποία συμμετείχαν στην Millennium Cohort Study, μία εθνικά αντιπροσωπευτική έρευνα για παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ειδικοί παρακολούθησαν τα παιδιά στην ηλικία των 3, 5 και 7 ετών, ενώ συνέλεξαν πληροφορίες για την οικογενειακή ρουτίνα του ύπνου από τους γονείς τους.

Παράλληλα, τα παιδιά επιδόθηκαν σε παραμετροποιημένα τεστ στα Μαθηματικά, την ανάγνωση και σε δεξιότητες σχετικές με το χώρο, στην ηλικία των 7. Οι ερευνητές συνυπολόγισαν το κοινωνικό-οικονομικό προφίλ των οικογενειών των παιδιών, όπως, επίσης και παράγοντες όπως είναι η στρατηγική πειθαρχίας κάθε οικογένειας, το διάβασμα με τα παιδιά και η ώρα του πρωινού γεύματος.

Τα αποτελέσματα
Η μελέτη βρήκε ότι, σε γενικές γραμμές, οι συνεπής ώρα για ύπνο συνδέεται με καλύτερες επιδόσεις σε όλα τα μαθήματα. Μάλιστα αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στην ηλικία των 7 για τα κορίτσια ανεξάρτητα από το κοινωνικό-οικονομικό τους υπόβαθρο. Αντίθετα, στα αγόρια της αντίστοιχης ηλικίας αυτό δεν προκύπτει.

Στα 3χρονα αγόρια και κορίτσια οι μη τακτικές συνήθειες ύπνου συνδέονται με χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ, αλλά αυτό δεν ισχύει για την ηλικία των 5.

sleeping kidΕξάλλου, οι συνήθειες ύπνου που δεν υπήρξαν ποτέ συνεπείς για κορίτσια και αγόρια ηλικίας 3,5και 7 ετών σχετίζονται με χαμηλότερες επιδόσεις. Όπως επισημαίνει η Sacker, «τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι εκείνο που επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδικού δεν είναι ότι πέφτει αργά στο κρεβάτι του αλλά ότι έχει ακανόνιστες ώρες ύπνου.
Οι επιστήμονες βρήκαν, γενικά, ότι τα παιδιά που είχαν ακανόνιστες ώρες ύπνου ή πήγαιναν στο κρεβάτι τους μετά τις 9 το βράδυ προέρχονται από χαμηλά κοινωνικο-οικονομικά στρώματα.

Αυτά τα παιδιά είναι περισσότερο πιθανό να ζουν σε φτωχικά σπίτια και να έχουν μητέρες με φτωχότερη πνευματική υγεία. Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να παίρνουν πρωινό και να διαβάζουν με τους γονείς τους.

Πηγή: CNN

You may also like