Νέος τρόπος αδυνατίσματος… με μικρόβια

microbesΗ αιματηρή δίαιτα, το ίδρωμα στο γυμναστήριο, η λιποαναρρόφηση, η χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης «μπαϊ-πάς» και τόσα άλλα που δοκιμάζουν οι παχύσαρκοι άνθρωποι, ιδίως οι γυναίκες, προκειμένου να αδυνατίσουν, ίσως είναι περιττά στο μέλλον, χάρη σε μια νέα επιστημονική ανακάλυψη που ανοίγει ένα νέο, μάλλον ασυνήθιστο, δρόμο:

Η σκόπιμη αλλαγή του μίγματος των μικροοργανισμών που ζουν στο έντερο, φαίνεται πως είναι αρκετή για να χάσει κανείς κιλά -και μάλιστα γρήγορα.

Αρχικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν την εμφάνιση δραστικά διαφορετικών μικροβίων στο έντερο των ποντικιών, που πριν είχαν υποβληθεί σε επέμβαση γαστρικής παράκαμψης «μπαϊ-πάς», η οποία είχε οδηγήσει σε μείωση του βάρους αυτών των πειραματόζωων κατά 30% περίπου.

Στη συνέχεια, αυτά τα διαφορετικά μικρόβια μεταφέρθηκαν στο έντερο άλλων αποστειρωμένων ποντικιών (που δεν είχαν άλλα μικρόβια προηγουμένως στο έντερό τους) και αυτή η μεταφορά οδήγησε στη γρήγορη απώλεια λίπους και βάρους σε αυτή τη δεύτερη ομάδα πειραματόζωων, τα οποία έχασαν μέσα σε δύο εβδομάδες περίπου το 5% του βάρους τους, χωρίς να αλλάξουν καθόλου τη διατροφή τους.Η απώλεια βάρους προφανώς ήταν καθαρά βακτηριακής αιτιολογίας.

Μεταξύ άλλων, το πείραμα δείχνει ότι η απώλεια βάρους μετά τη γαστρική παράκαμψη που γίνεται στους ανθρώπους, μειώνοντας το μέγεθος του στομαχιού τους, εν μέρει δεν οφείλεται στην ίδια την επέμβαση, αλλά στην εκτεταμένη μεταβολή στους πληθυσμούς μικροβίων, που λαμβάνει χώρα στο έντερο μετά το χειρουργείο.

Οι μεταβολές στο λεγόμενο «μικροβίωμα» του εντέρου (δηλαδή στο οικοσύστημα που έχουν δημιουργήσει οι «αποικίες» των μικροοργανισμών) είναι αρκετές για να πυροδοτήσουν την απώλεια κιλών. Οι αμερικανοί επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι δεν γνωρίζουν ακόμα τον μηχανισμό που συνδέει τα μικρόβια με την απώλεια του βάρους.
Όπως είπαν, το επόμενο βήμα θα είναι να μάθουν με ποιούς μηχανισμούς δρουν τα μικρόβια για να μειώσουν το βάρος του οργανισμού, όταν μεταβάλλονται οι πληθυσμοί τους εξαιτίας της επέμβασης.

Επίσης, σύμφωνα με τον Λι Κάπλαν, πρέπει να διαπιστωθεί κατά πόσο μια ανάλογη μείωση του βάρους χάρη στα μικρόβια μπορεί να επιτευχθεί με ελεγχόμενο τρόπο, χωρίς να χρειαστεί να προηγηθεί κάποια χειρουργική επέμβαση στο έντερο.

«Η ικανότητα να πετύχουμε κάτι τέτοιο χωρίς επέμβαση, θα μας έδινε μια τελείως νέα μέθοδο να αντιμετωπίσουμε το κρίσιμο πρόβλημα της παχυσαρκίας, ιδίως για όσους ασθενείς δεν θέλουν ή δεν μπορούν να καταφύγουν στο χειρουργείο».

Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα χρειαστούν χρόνια εωσότου η μέθοδος εφαρμοστεί πιθανώς και στους ανθρώπους.


Πηγή:
http://www.skai.gr

You may also like