Νηστίσιμη τραγανή μηλόπιτα, από τη Νιόβη Αναζίκου

Η μηλόπιτα είναι απο τα αγαπημένα μου γλυκά και έχω δοκιμάσει πολλές παραλλαγές της. Η παρακάτω συνταγή είναι από τις καλύτερες μου γιατί είναι εύκολη στην εκτέλεση και το αποτέλεσμα είναι μία μυρωδάτη τραγανή ζύμη σαν μπισκότο.

ΥΛΙΚΑ:
*Για τη ζύμη:
*500 γρ. αλεύρι φαρινάπ
250 γρ. μαργαρίνη σοφτ
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 βανίλια
1 πρέζα κανέλα σκόνη
1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ

*Για τη γέμιση:
6 μήλα (κόκκινα- πράσινα) μεγάλα τριμμένα
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
½ φλιτζάνι μαύρες σταφίδες
100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
2 κουταλιές της σούπας βρώμη ή γαλέτα
Ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα

Μηλόπιτα τραγανήΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Σε ένα μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά της ζύμης, θα βγει σαν στεγνό τρίμμα, μην προσθέσετε επιπλέον υγρά, έτσι πρέπει να είναι. Χωρίζουμε σε 2 μπάλες τις τυλίγουμε σε μεμβράνη τροφίμων και τις βάζουμε κατάψυξη για 1 ώρα. Όταν παγώσουν τις βγάζουμε, τις περνάμε από το χοντρό τρίφτη. Τη μισή ζύμη τη στρώνουμε σε ταψάκι ή ταρτιέρα Νο 28 και την άλλη μισή την κρατάμε για να μπει πάνω από τη γέμιση.
Τρίβουμε και τα μήλα στο χοντρό τρίφτη, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε. Βάζουμε τη γέμιση στο ταψί κι από πάνω πασπαλίζουμε την υπόλοιπη τριμμένη ζύμη.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. (Ανάλογα τον φούρνο, να το ελέγχετε, θα είναι έτοιμο μόλις χρυσίσει ομοιόμορφα η επιφάνεια.)
Αν θέλετε πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη.

Τρώγεται ζεστή και κρύα, η γέμιση βγαίνει σαν μαρμελάδα και συνοδεύει υπέροχα τον καφέ σας. Διατηρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος σκεπασμένη με μεμβράνη.

Διαβάστε  εδώ περισσότερα για τη Νιόβη Αναζίκου

You may also like