Οι έφηβοι δε μιλούν για σεξ

891435a13cc50838beb4f9ce5eafdaa4Κάτι λίγο περισσότερο από μισό λεπτό (για την ακρίβεια, 36 δευτερόλεπτα) είναι ο μέσος χρόνος που ξοδεύουν οι γιατροί συζητώντας με τους εφήβους για τη σεξουαλικότητά τους. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics.

Μάλιστα, περίπου το 1/3 των διαλόγων ανάμεσα στο γιατρό και τον έφηβο ασθενή καταλήγουν σε μηδενική αναφορά στη σεξουαλικότητα, η οποία εμπεριέχει μείζονα θέματα, όπως είναι η σεξουαλική δραστηριότητα των νεαρών, τα ραντεβού και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Όπως αναφέρει ο Stewart C. Alexander, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Duke, πολλές από αυτές τις επαφές ανάμεσα στους γιατρούς και τους εφήβους καταλήγουν σε μονόπλευρους διαλόγους. Ο έφηβος σπάνια μιλά ή ανταποκρίνεται σε ερωτήματα του γιατρού, όταν εκείνος ρωτά σχετικά με θέματα σεξουαλικότητας.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι μελετητές άκουσαν ηχογραφημένες επισκέψεις γιατρών σε εφήβους που ζουν στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, ηλικίας 12 έως 17 ετών (με τη συναίνεση των γονιών τους) για το χρονικό διάστημα 2009-2012. Οι ερωτήσεις ποίκιλλαν από το απλό «Κάνεις σεξ;» μέχρι το «Πόσους συντρόφους είχες μέχρι τώρα;» ή το «Βγαίνεις με κάποιον ή κάποια», προκαλώντας μονολεκτικές απαντήσεις.

Ωστόσο, όπως συνιστούν οι ειδικοί, είναι σημαντικό οι έφηβοι να μιλούν ανοικτά στο γιατρό τους για θέματα που αφορούν στο σεξ, την ανατομία του σώματος, τη στύση, τις σεξουαλικές φαντασιώσεις, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και τον οργασμό. Άλλωστε, πάνω απ’ όλα, είναι θέμα υγείας.

Πηγή: CNN

You may also like