Οι γυναικολόγοι προειδοποιούν: “όχι σκόρδο στον κόλπο” (!)

Ειδικά εμείς στην Ελλάδα έχουμε σχεδόν μεγαλώσει με τα μυστικά των γιαγιάδων μας για να καταπολεμήσουμε πόνο κι αρρώστιες: εισπνοές ατμού με ευκάλυπτο για το κρυολόγημα, βαμβάκι με ούζο για τον πονόδοντο – η λίστα μπορεί να συνεχιστεί! Και βέβαια, όταν το διαδίκτυο μας φέρνει τις απαντήσεις μπροστά μας “στο πιάτο”, η πληροφόρηση – κι ενίοτε η παραπληροφόρηση – κάνει πάρτυ. Φυσικά οι απόψεις των γιατρών διίστανται για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους – άλλωστε είχαμε μιλήσει και για την ιατρική του Google! Για ένα συγκεκριμένο γιατροσόφι, όμως, που αφορά την υγεία του γυναικείου κόλπου, οι γυναικολόγοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου.

               Τι μας λέει το “γιατροσόφι”;

               Με γνώμονα τις αντιμυκητιασικές ιδιότητες του σκόρδου, έχει κυκλοφορήσει η “βεβαιότητα” πως μία σκελίδα σκόρδου ή μία αλοιφή από ωμό σκόρδο στον κόλπο μπορεί να αντιμετωπίσει τη μυκητίαση.

               Τι λένε, όμως, οι γυναικολόγοι για αυτήν τη “θεραπεία”;

               Πέραν του ότι τονίζουν πως τα γιατροσόφια δε μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν ειδικά σχεδιασμένα σκευάσματα όπως αλοιφές και δια στόματος φάρμακα, τονίζουν πως πάντα πρέπει να συμβουλεύονται το θεράποντα γυναικολόγο. Συγκεκριμένα τονίζουν πως αυτό που η ασθενής μπορεί να αναγνωρίζει ως μυκητίαση, είναι πιθανό τα συμπτώματα (με κυρίαρχο ύποπτο τον κνησμό) να οφείλονται σε κολπίτιδα. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός πως οι εκκρίσεις εξαιτίας μιας μυκητίασης είναι λευκές, παχύρρευστεςκι άοσμες, ενώ στην κολπίτιδα είναι πιο υδαρείς και με μυρωδιά που θυμίζει ψάρι.

               Αντιλαμβάνεται πως πολλές γυναίκες στρέφονται σε σπιτικές “πατέντες” προκειμένου να αποφύγουν το κόστος ενός σκευάσματος που δε συνταγογραφείται, όμως με ένα γιατροσόφι όπως το σκόρδο στον κόλπο είναι σα να κάνει η ασθενής τη δική της καλλιέργεια βακτηρίων μέσα στο ίδιο της το σώμα. Κι αυτό σαφώς εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους. Μάλιστα σ’ ένα καταγεγραμμένο περιστατικό στις ΗΠΑ, μία ασθενής που επέλεξε το  γιατροσόφι όχι μόνο δεν είδε τα συμπτώματα να υποχωρούν, αλλά η σκελίδα είχε ξεκινήσει να αναπτύσσει… βλαστό!

               Έτσι οι γυναικολόγοι επιμένουν οι ασθενείς να συμβουλεύονται το γιατρό τους στην εμφάνιση οποιασδήποτε δυσφορίας ώστε να κάνει τη σωστή διάγνωση και να προτείνει το στοχευμένο για την εκάστοτε πάθηση σκεύασμα. Αλλά ακόμη κι αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ή επανεμφανίζονται μετά από λίγο, να μη διστάζουν να επικοινωνήσουν εκ νέου μ’ αυτόν ώστε να συστήσει ένα πιο ισχυρό φάρμακο.

               Τέλος, συνεχίζουν να “μας μαλώνουν” όπως οι συνάδελφοί τους που υπηρετούν άλλες ειδικότητες: “σταματήστε να ασκείτε ιατρική του internet!”! Ε, δεν έχουν κι άδικο, εδώ που τα λέμε!

You may also like