Οι ελιές στη μεσογειακή μας διατροφή

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πιο τυχερές χώρες του κόσμου κι αυτό γιατί, πέρα από τα πανέμορφα μέρη που την πλαισιώνουν, είναι προικισμένη με τις καλύτερες πρώτες ύλες και τα πιο υγιεινά τρόφιμα. Η μεσογειακή διατροφή, στην οποία ανήκουμε σαν λαός, επαινείται διαρκώς από την ιατρική και διατροφική κοινότητα, που δε χάνει την ευκαιρία να επισημαίνει τα οφέλη της για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι ελιές, βασικό κομμάτι ενός μεσογειακού γεύματος, είναι εξοπλισμένες με καλά λιπαρά, που έχουν την ικανότητα να χαμηλώνουν τη χοληστερίνη, που βουλώνει τις αρτηρίες. Τα ίδια αυτά λιπαρά μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και στη ρύθμιση του σακχάρου, όμως η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται μέσα σε λογικά πλαίσια, γιατί περιέχουν πολλές θερμίδες, ανεξαρτήτως του υγιεινού της προέλευσής τους.

Ένα φλιτζάνι μαύρες ελιές έχει 142 θερμίδες, 13 γραμμάρια λιπαρών και 1 γραμμάριο πρωτεΐνης. Όπως και πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά, έτσι και οι μαύρες ελιές έχουν αντιοξειδωτική δράση, χάρη στις πολυφαινόλες, στη Β καροτίνη και τη βιταμίνη Ε που περιέχουν. Η βιταμίνη Ε έχει επίσης την ικανότητα να βοηθά στην προστασία της καρδιάς.

Οι φυτικές ίνες που προσφέρουν βοηθούν στην πέψη και δίνουν την αίσθηση του κορεσμού, ώστε να μην καταναλώνονται περιττές θερμίδες πεινώντας.

Μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε όταν ακούμε ελιές, αλλά αποτελούν πηγή σιδήρου, χωρίς ικανά επίπεδα του οποίου υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί αναιμία.

Συμπέρασμα; Οι μαύρες ελιές, όπως και όλες οι ελιές, είναι ένα υγιεινό και θρεπτικό τρόφιμο που πρέπει να υπάρχει στη διατροφή μας. Η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο, για να αποφευχθούν πιθανά ανεπιθύμητα αποτελέσματα και να απολαμβάνονται μόνο οι ευεργετικές τους ιδιότητες.

You may also like