Οι καλύτερες bodyweight ασκήσεις ακόμη και για αρχάριους!

Αν ανήκετε κι εσείς στην ομάδα των ανθρώπων που θέλουν μεν να ξεκινήσουν να γυμνάζονται, αλλά δε θέλουν να… μπλέξουν με μηχανήματα και να διαλέξουν ανάμεσα σε αερόβια προπόνηση και σε εκγύμναση ενδυνάμωσης, η λύση είναι τα bodyweights!

               Πρόκειται για μία σειρά ασκήσεων για τις οποίες δεν απαιτείται κανένα αξεσουάρ και κανένας εξοπλισμός και μάλιστα μπορεί να γίνει στην άνεση του σπιτιού μας! Οι ασκήσεις bodyweights συνδυάζουν τα προτερήματα της αερόβιας άσκησης (καύση θερμίδων κι αύξηση αντοχής) με την τόνωση και την αύξηση μυϊκού ιστού. Μόνο μας εργαλείο; Το ίδιο μας το κορμί! Τι λέτε, ξεκινάμε;

01 Push – ups x 4. Μία μικρή παραλλαγή των γνωστών κάμψεων που στοχεύει σε ώμους στήθος και τρικέφαλους γιατί αυξάνεται η δύναμη που απαιτείται για την άσκηση, ενώ παράλληλα τονώνει περισσότερο τις συγκεκριμένες ομάδες μυών. Ξεκινάμε σε θέση “σανίδας” με τους ώμους ακριβώς πάνω από τους καρπούς των χεριών, τους γλουτούς σφιγμένους και τα πόδια σ’ έκταση ελαφρώς μεγαλύτερη από εκείνη των ώμων. Χαμηλώνουμε το σώμα προς το έδαφος διατηρώντας ευθεία τη “γραμμή” που δημιουργείται από τα δάχτυλα των ποδιών ως τους ώμους. Σηκώνουμε ελαφρώς τα χέρι από το έδαφος ενώ οι ωμοπλάτες “αγγίζουν” η μία την άλλη και πιέζοντας τις παλάμες ξανά στο έδαφος επαναφέρουμε το σώμα στην αρχική του θέση.

               02 “Βάτραχος” x 6. Η άσκηση αυτή ενεργοποιεί κορμό, γλουτιαίους και γάμπες κι αυξάνει τον καρδιακό παλμό. Ξεκινώντας και πάλι από θέση “σανίδας” όπως στην προηγούμενη άσκηση κάνουμε ένα μικρό άλμα φέρνοντας τα πόδια σ’ έκταση μεγαλύτερη από τα χέρια, τους γλουτούς σε χαμηλότερη θέση από τα γόνατα σε θέση squat (με λίγα λόγια, με το άλμα μιμούμαστε το κάθισμα του βατράχου) και με μία δεύτερη ώθηση των ποδιών επανερχόμαστε στην αρχική θέση. Οι παλάμες μας μπορούν να μείνουν σταθερές στο έδαφος ή να απελευθερωθούν.

               03 Burpees x 8. Τα διάσημα πια burpees κινητοποιούν τους μύες όλου του σώματος κι ιδιαίτερα τα χέρια, το στήθος, τους τετρακέφαλους και τους γλουτιαίους κι είναι δίκαια η πιο διαδεδομένη άσκηση bodyweight. Από τη θέση “σανίδας” Χαμηλώνουμε λίγο το σώμα και κάνουμε το άλμα της προηγούμενης άσκησης, όμως αντί να επανέλθουμε με τη δεύτερη ώθηση πηδάμε στο αέρα υψώνοντας τα χέρια μας.

               04 V – ups x 10. Μία ιδιαίτερη εναλλακτική των κοιλιακών που οπωσδήποτε… δεν κόβει την ανάσα! Ωστόσο προτού ξεκινήσουμε καλό είναι να προστατεύσουμε την πλάτη μας χρησιμοποιώντας ένα στρωματάκι ή μία κουβέρτα. Ξαπλώνουμε ανάσκελα και ξεκινάμε να δημιουργούμε ένα V με το σώμα μας με το κεφάλι, τους ώμους και τα πόδια να αιωρούνται πάνω από το έδαφος και σταδιακά μειώνουμε τη γωνία του V που το σώμα μας σχηματίζει. Ισορροπούμε στους γλουτούς και προσπαθούμε να αγγίξουμε τα δάχτυλα των ποδιών με τα χέρια μας. Ακόμη, όμως, κι αν απλά πλησιάσουν μεταξύ τους, δεν πειράζει, επανερχόμαστε στην αρχική μας θέση.

               05 Άλμα squat x 12. Η άσκηση αυτή τονώνει τους γλουτιαίους και παράλληλα αυξάνει την καύση θερμίδων. Στεκόμαστε όρθιοι με τα πόδια σ’ έκταση ανάλογη μ’ εκείνη των ώμων. Σταθεροποιώντας το βάρος μας στις φτέρνες μας, χαμηλώνουμε τους γλουτούς κάτω από τα γόνατα ώστε να έρθουμε σε θέση squat και στη συνέχεια δίνουμε ώθηση για άλμα προ τα πάνω. “Προσγειωνόμαστε” προσεκτικά στο έδαφος και φροντίζουμε αυτό να γίνει με τα γόνατα λυγισμένα.

               06 Επί τόπου jogging x 14 (7 για κάθε πόδι). Ναι, η άσκηση θυμίζει τρέξιμο, “ξυπνάει” τετρακέφαλους και μηριαίους κι ενεργοποιεί τα πόδια προετοιμάζοντας τα για τη συνέχεια του set. Σε όρθια θέση και με τα πόδια σ’ έκταση ίση με των ώμων, φέρνουμε το ένα γόνατο προς το στήθος δημιουργώντας γωνία ενενήντα μοιρών κι αλλάζουμε γρήγορα πόδι. Για να αυξηθεί ο καρδιακός παλμός και να κινηθεί όλο το σώμα όπως θα γινόταν  με μία αερόβια άσκηση όπως το τρέξιμο, φροντίζουμε να κινούμε ανάλογα και τα χέρια.

               07 Χτυπηματάκια ώμου x 16. Μ’ αυτήν την άσκηση βελτιώνουμε την ισορροπία μας κι ενδυναμώνουμε το πάνω μέρος του σώματος, ειδικά τους ώμους, οπότε καλό είναι να μην αφήνουμε το σώμα να ταλαντεύεται κατά την κίνηση. Σε θέση “σανίδας” και χωρίς να κινήσουμε τους γοφούς μας, με την αριστερή παλάμη “χτυπάμε” το δεξή μας ώμο κι αλλάζουμε χέρια όσο πιο γρήγορα και σταθερά μπορούμε.

               08 Αναρρίχηση x 18 (9 για κάθε πόδι). Όχι, μην ανησυχείτε, δεν εννοούμε πραγματική αναρρίχηση – αν και προσωπικά θα ήθελα να τη δοκιμάσω, έστω σε τοίχο γυμναστηρίου! Στην ουσία η θέση “σανίδας” συνδυάζεται με jogging ώστε να ενδυναμώσουμε τους ώμους, τα χέρια κι τον κορμό, ενώ παράλληλα είναι μία εξαιρετική αερόβια άσκηση. Ενώ βρισκόμαστε σε θέση “σανίδας” φέρνουμε εναλλάξ τα γόνατα κοντά στο στήθος. Δεν ξεχνάμε να προσπαθούμε να  διατηρήσουμε τη θέση ενόσω κινούμαστε (χωρίς να ταλαντευόμαστε, δηλαδή) διατηρώντας τους ώμους πάνω από τους καρπούς, καθώς πολλοί λόγω κόπωσης απομακρύνουν τους ώμους από την ευθεία που δημιουργούν με τους καρπούς.

               Φυσικά δεν ξεχνάμε ποτέ (μα ΠΟΤΕ!) τις απαραίτητες διατάσεις προθέρμανσης αλλά και τις διατάσεις χαλάρωσης!

You may also like