Ο Δημήτρης Μακαλιάς μας παρουσιάζει τον “Μάγκα”….

3  Σε ποιον δεν αρέσει να συναντά πρόσχαρους και χαμογελαστούς ανθρώπους; Εμένα προσωπικά ακόμη και μόνο ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να μου φτιάξει σε χρόνο dt τη διάθεση. Επόμενο, λοιπόν, να απολαύσω πραγματικά την έστω σύντομη κουβέντα μου με το Δημήτρη Μακαλιά, ο οποίος μου χάρισε λίγο από το χρόνο του. Ο Δημήτρης είναι ένας νέο ταλαντούχο παιδί, γελαστό, προσγειωμένο και τόσο, μα τόσο αισιόδοξο. Τον ευχαριστώ, λοιπόν, που με άφησε να τον «κλέψω» λίγο από τους συνεργάτες του, καθώς χθες ο θίασος έκανε πυρετωδώς πρόβες για την αποψινή πρεμιέρα της παράστασης «Η Πηνελόπη Δέλτα συναντάει το Μάγκα», σε σκηνοθεσία της Μιμής Ντενίση.

Αντιγόνη Αδαμοπούλου (Α.Α.): Με τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα μεγάλωσαν πολλές γενιές Ελλήνων. Μία παράσταση βασισμένη σ‘ ένα από τα πιο γνωστά έργα της, όπως είναι ο «Μάγκας», πόσο επίκαιρη θεωρείται στην Ελλάδα του 2013;

Δημήτρης Μακαλιάς (Δ.Μ.): Θεωρώ ότι τα μυθιστορήματα αυτής της γενιάς, όπως αυτά της Πηνελόπης Δέλτα, ή και αργότερα, άλλων Ελληνίδων συγγραφέων που ασχολούνται με το παιδικό μυθιστόρημα, όπως είναι η Ζωρζ Σαρρή ή η Άλκη Ζέη καταπιάνονται μ’ ένα παιδικό μυθιστόρημα που έχει να κάνει πολύ με την Ελλάδα, με λίγο πιο ενήλικα θέματα, μέσα από μία πιο παιδική σκοπιά. Δηλαδή ένα ανάλαφρο γράψιμο το οποίο, όμως, δε μειώνει καθόλου το συγγραφικό ενδιαφέρον γι’ αυτά τα έργα τους. Όσο για το πόσο επίκαιρη είναι; Νομίζω ότι αυτά τα έργα είναι τόσο καλογραμμένα κι οι ιστορίες που αφηγούνται έχουν τόσο διαχρονικό χαρακτήρα, ιδίως επειδή έχουν πολιτική επικαιρότητα της εποχής, η οποία δυστυχώς κάνει συνέχεια κύκλους σ’ αυτή τη χώρα και βλέπουμε ακόμα και στο «Μάγκα» πως είναι σα να είναι σήμερα. Πραγματικά βλέπεις ξένες δυνάμεις να πέφτουν πάνω στη χώρα, να προσπαθούν να προσεταιριστούν θέματα της χώρας μας, πολιτικοί οι οποίοι ολιγωρούν, δεν ενδιαφέρονται για το λαό. Βλέπεις εσωτερικές συγκρούσεις, στο εσωτερικό της χώρας. Γενικά η ζωή επαναλαμβάνεται κι αυτά τα έργα νομίζω πως θα μείνουν για πάντα διαχρονικά. Δε θα χάσουν ποτέ το ενδιαφέρον τους και θ’ αγγίζουν πάντα το ελληνικό αίσθημα.

Α.Α.: Σε ποιους πιστεύεις πως απευθύνεται περισσότερο η συγκεκριμένη παράσταση; Σε νεαρό κοινό, όπως εξαρχής προορίζονται βιβλία σαν το «Μάγκα» (και δε μιλάω για παιδιά 9 ή 10 ετών, αλλά για παιδιά που ήδη έχουν αντίληψη κι αποκτούν γνώμη για ό,τι βιώνουν) ή μήπως πρέπει να τη δουν και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ώστε να τους βάλει σε σκέψεις;

Δ.Μ.: Το έργο της Πηνελόπης Δέλτα σίγουρα δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, όπως και πολλών άλλων. Ακόμα κι ένα από τα πιο γνωστά βιβλία σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως ο «Μικρός Πρίγκιπας». Νομίζω πως είναι απαραίτητο αυτά τα έργα να διαβάζονται και να τα παρακολουθεί κάποιος τουλάχιστον όσο πιο συχνά γίνεται. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια η Πηνελόπη Δέλτα παίζεται πάρα πολύ στο ελληνικό θέατρο.

Πιστεύω ότι κι αυτή η παράσταση είναι μία παράσταση που παίζεται για όλο το κοινό, για νέους και για μεγάλους. Δεν έχει χαρακτήρα συγκεκριμένο, είναι όπως το μυθιστόρημα. Έχει μία ιστορία η οποία ξεκινάει με αφορμή το Μάγκα, ο οποίος είναι ένας σκύλος! Κι ακούμε τη σκέψη ενός σκύλου! Ένα πλάσμα το οποίο είναι τελείως αθώο, τελείως αγνό, δεν έχει γαλουχηθεί ούτε από ενήλικες, ούτε από την κοινωνία, ούτε από το σύστημα, ούτε από τίποτα.

Κι έτσι ακριβώς, ωθεί μέσα από έναν απλό τρόπο (μέσα από ένα σκύλο) να μας πει τις πιο μεγάλες αλήθειες, τις πιο σκληρές αλήθειες, χωρίς όμως να το κάνει πολιτικό ή να το κάνει μεθοδευμένο και στοχευμένο πολιτικά. Δεν υπάρχει τέτοιος λόγος. Οπότε με αυτόν τον τρόπο το λέμε «παιδικό μυθιστόρημα». Αλλά όχι, έχει πτυχές ενήλικες. Όπως κι η παράσταση, απευθύνεται σε όλο το κοινό, απευθύνεται στους γονείς που μπορούν να έρθουν και με το παιδί τους. Υπάρχουν πράγματα που κι οι ίδιοι θα αναγνωρίσουν και στο παρελθόν και στο παρόν κι υπάρχουν στοιχεία που τα παιδιά θα μάθουν για τη χώρα μας και για τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε.
Δ.+Μακαλι..

Α.Α.: Με αφορμή την έναρξη των γυρισμάτων του «Κάψε το σενάριο», θέλω να ρωτήσω αν το concept θα παραμείνει το ίδιο (αυτοσχεδιασμός, διαδραστικά σκετς με το κοινό που βρίσκεται στο studio κλπ). Να το περιμένουμε σύντομα;

Δ.Μ.: Θα ξεκινήσουμε ξανά! Ευτυχώς πριν από μία βδομάδα οριστικοποιήθηκε , οπότε 22 Μαρτίου βγαίνουμε στον αέρα. Αλλάζει η μέρα μας, από Πέμπτη πάμε Παρασκευή στις 10:30 το βράδυ και θα είμαστε πάλι στο MEGA. Η εκπομπή κρατάει το χαρακτήρα που είχε, κρατάει τον αυτοσχεδιασμό, απλά αλλάζει λίγο η αισθητική του show. Αλλάζουμε σκηνικό, αλλάζουμε το χώρο τελείως, θα κάνουμε περισσότερα βίντεο, αλλά θα κινηθούμε στην ίδια λογική. Πάντα ο στόχος μας είναι το γέλιο, ο αυτοσχεδιασμός κι η άμεση επαφή με το κοινό.

Α.Α.: Εκτός από το «Κάψε το σενάριο», σε απολαύσαμε και στη «Γενιά των 592 Ευρώ». Τι σημασία έχει για σένα το γέλιο;

Δ.Μ.: Το γέλιο είναι πολύ σημαντικό στη ζωή μου και μου αρέσει πάρα πολύ να κάνω τον κόσμο να γελάει. Μου αρέσει πάρα πολύ το χιούμορ. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος άνθρωπος, από εκεί νομίζω ότι ξεκινάει. Αυτό με φέρνει πάντα σε μία θετική προδιάθεση για όλα τα πράγματα. Ξεκινάω πάντα θετικά και μου αρέσει κι οι άλλοι να ξεκινάνε θετικά. Είναι ένα στοιχείο που με πάει μπροστά και πάει και τη συνεργασία μου με άλλους ανθρώπους μπροστά και με βοηθάει.

Το γέλιο νομίζω πως μας βοηθάει να ξεχνάμε, μας κάνει να θυμόμαστε αυτά που θα έπρεπε να μας κάνουν να λυπόμαστε, αλλά γελάμε μ’ αυτά. Αυτό είναι και το στοιχείο της σάτιρας. Δεν ξέρω αν το κάνουμε καλά ή κακά, αλλά όσο το πετυχαίνουμε είναι πολύ σημαντικό. Και νομίζω ότι αν μην τι άλλο αυτήν την περίοδο το έχουμε πάρα πολύ ανάγκη και εφόσον ο κόσμος το θέλει κι εμείς έχουμε ανάγκη να το καταφέρουμε και να περάσουμε καλά, όπως περνάμε καλά κι εμείς στο studio.

Νιώθω ότι και το κοινό το νιώθει και διασκεδάζει ταυτόχρονα μαζί μας, είναι κάτι πολύ αμοιβαίο όταν είναι πηγαίο κι αληθινό.

1Α.Α.: Πρωταγωνιστείς στη διαδικτυακή σειρά «οι Άπαιχτοι» μαζί με την Κατερίνα Γερονικολού. Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτήν την παραγωγή.

Δ.Μ.: Αυτό ήταν μία πολύ ευχάριστη πρόταση που έγινε από ένα ιντερνετικό blog. Μου έχει κάνει πολύ καλή εντύπωση γιατί δεν περίμενα ποτέ ότι θ’ αρχίσουν ν’ αναπτύσσονται τόσο πολύ αυτά τα blogs. Το rizopoulospost.com είναι ένα κοινωνικοπολιτικό blog το οποίο ασχολείται με την επικαιρότητα, έχει καθημερινά πάρα πολλά άρθρα.

Ο διαχειριστής του blog, ο Σπύρος Ριζόπουλος, ήθελε να κάνει ένα σίριαλ διαδικτυακό το οποίο θα έχει και μία συνέχεια με σταθερή περιοδικότητα (περίπου κάθε δεκαπέντε μέρες ανεβαίνει ένα επεισόδιο) το οποίο θα μπορεί να παίρνει αφορμή από διάφορα πολιτικά ή κοινωνικά γεγονότα. Παράδειγμα από κάποια συγκεκριμένη μέρα ή από κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό γεγονός που έχει συμβεί και κάπως έτσι με αυτή τη λογική θα «χτίσουμε» σκετσάκια πολύ άμεσα.

Δηλαδή θα γράφεται το σενάριο, την άλλη μέρα το γυρνάμε, μετά από μία μέρα θα βγαίνει στο ίντερνετ. Πολύ ωραία συγκυρία, πολύ ωραία και με την Κατερίνα, είναι πολύ φρέσκια η συνεργασία και μου αρέσει πολύ. Ελπίζω να έχει ανταπόκριση που όπως φάνηκε έχει!

Α.Α.: Δημήτρη, σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο και για την πολύ όμορφη συζήτηση που είχαμε! Σου εύχομαι καλή επιτυχία με το «Μάγκα»!

Δ.Μ.: Σ’ ευχαριστώ κι εγώ πολύ!

 

*Η θεατρική παράσταση «Η Πηνελόπη Δέλτα συναντάει το Μάγκα» κάνει πρεμιέρα στις 6 Μαρτίου και θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης έως και της 10 Μαρτίου. Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων μπορείτε να τηλεφωνήστε στο 2310-895938 και στο 2310-895939. Στην Αθήνα οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν στις 3 Απριλίου και θα διαρκέσουν έως τις 24 Απριλίου στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».
*Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την παλαιότερη συνέντευξη του Δημήτρη Μακαλιά στο The K-magazine

You may also like