Ο μέσος άνθρωπος γελάει 13 φορές την ημέρα

Το γέλιο, σύμφωνα με μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι το μυστικό της μακροζωίας : Οι άνθρωποι που γελούν αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα υγείας και ζουν περισσότερα χρόνια από αυτούς που φοβούνται να δείξουν τα συναισθήματα τους και τη χαρά τους…..
Κι όμως είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο που μας κάνει να δούμε τη ζωή με άλλα μάτια. Αρκεί ένα χαμόγελο για να αντιμετωπίσουμε το πιο δύσκολο πρόβλημα πιο αισιόδοξα και πιο αποτελεσματικά. Γελώντας νιώθουμε χαλάρωση και ηρεμία. Ερχόμαστε πιο κοντά με το σύντροφο μας, με τα παιδιά, τους φίλους και τους συναδέλφους μας. Οι άνθρωποι που γελούν με το πρόβλημα τους θεραπεύονται γρηγορότερα, λένε οι ψυχολόγοι. Γιʼ αυτό μία είναι η λύση για να είμαστε ευτυχείς και υγιείς: Να σταματήσουμε να παίρνουμε τα πράγματα τόσο σοβαρά.

Οι αφορμές για γέλιο είναι πολλές…

Τρεις είναι οι θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί για να εξηγήσουν τα βαθύτερα αίτια του γέλιου:
Η θεωρία της απορρόφησης. Το γέλιο λειτουργεί σαν βαλβίδα ασφαλείας για να απαλλαγούμε από την ένταση, να ανακουφιστούμε.
Η θεωρία της ανωτερότητας: Γελάμε γιατί νιώθουμε υπεροχή απέναντι στους άλλους.
Η θεωρία του ασυμβίβαστου: Γελάμε όταν δύο καταστάσεις, ενώ είναι «αντίθετες» μεταξύ τους, συμβαίνουν ταυτόχρονα.

Κάνει καλό στην υγεία…
Είναι ίσως το μοναδικό φάρμακο που θα παίρναμε χωρίς αντίρρηση για να γιατρευτούμε:
Από το άγχος. Οι υποχρεώσεις και ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος δημιουργούν ένα διαρκές άγχος, ιδιαίτερα επιβλαβές για τον οργανισμό αφού θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος για τα νοσήματα φθοράς. Πρόκειται για παθήσεις όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και η υπέρταση που αν δεν τους δώσουμε τη σημασία που πρέπει και δεν αλλάξουμε τρόπο ζωής, μπορεί να αποβούν μοιραίες.
Από τις ιώσεις και τις μολύνσεις. Το γέλιο τους κλείνει την πόρτα του οργανισμού γιατί δημιουργεί περισσότερες ουσίες άμυνας (ανοσοσφαιρίνες) και ταυτόχρονα πολλαπλασιάζει τα πιο επιθετικά κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, τους λεγόμενους «φυσικούς εξολοθρευτές».
Από τα χρόνια σφιγμένο διάφραγμα. Το γέλιο προκαλεί σπασμούς των μυών της κοιλιάς και του στομαχιού, οι οποίοι με τη σειρά τους χαλαρώνουν το διάφραγμα

Κάνει καλό στην οργανισμό….
Διευκολύνει την αναπνοή, χάρη στις βαθιές εισπνοές που το συνοδεύουν με αποτέλεσμα την καλύτερη οξυγόνωση των ιστών και τη δημιουργία αίσθησης ευεξίας.
Τονώνει το κυκλοφορικό σύστημα μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.
Ενεργοποιεί την παραγωγή ενδορφινών στον εγκέφαλο, που αποτελούν τα φυσικά αντικαταθλιπτικά παυσίπονα με τα οποία μας έχει προικίσει η φύση για την αντιμετώπιση του πόνου και της στεναχώριας.

Καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες. Σύμφωνα με έρευνες, το γέλιο «μέχρι δακρύων» απομακρύνει από τον οργανισμό σημαντική ποσότητα τοξινών καθώς Κι την πρόωρη εμφάνιση της γήρανσης.

Χαλαρώνει τους σφιγμένους μυς του προσώπου αλλά και γενικά όλου του σώματος.
Γυμνάζει τους μυς, καθώς 100-200 γέλια την ημέρα ισοδυναμούν με 10 λεπτά στατικής κωπηλασίας ή τρεξίματος. Παράλληλα καίει θερμίδες ενεργοποιώντας όλες τις μυικές ομάδες του σώματος. Μια ώρα συνεχούς γέλιου μας βοηθά να κάψουμε 500 θερμίδες.

Πηγή: rodostoday.gr

You may also like