Ο φόβος του AIDS βγάζει στη φόρα την ερωτική μας ζωή…


Κάνουν πολύ συχνά περιστασιακό σεξ χωρίς προφυλάξεις, ιδίως στοματικό σεξ, αλλά αγνοούν και τα στοιχειώδη για την προστασία της σεξουαλικής τους υγείας, από τα κλασικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η σύφιλη και τα χλαμύδια μέχρι τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS. Κι όμως πρόκειται για νέους ανθρώπους, ηλικίας 25 έως 45 χρόνων, που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, με πρόσβαση στο Διαδίκτυο και στην πληροφόρηση.

Τα στοιχεία, που προκύπτουν από την ανάλυση των τηλεφωνικών κλήσεων που έχουν συγκεντρώσει οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, είναι αποκαλυπτικά τόσο για το μέγεθος της άγνοιας των Ελλήνων όσο και για τις ερωτικές τους επιδόσεις.

Περί τα 8.000 άτομα έχουν απευθυνθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ μέσω της τηλεφωνικής γραμμής που ενεργοποιήθηκε αμέσως μόλις εντοπίστηκε η πρώτη οροθετική εκδιδόμενη σε οίκο ανοχής στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, το πρώτο διάστημα το Κέντρο δεχόταν κατά μέσο όρο ημερησίως 350 κλήσεις από ισάριθμους άνδρες.
Πλέον τα τηλεφωνήματα έχουν μειωθεί σε 40- 50 καθημερινά.

Το 80% των τηλεφωνημάτων έγιναν από άτομα που κατά δήλωσή τους είχαν απροφύλακτες επαφές, δηλαδή χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, στο παρελθόν είτε με εκδιδόμενες είτε με γυναίκες που δεν γνώριζαν (one night stand, επί το ελληνικότερον περιστασιακή σχέση της μιας βραδιάς). Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι έσπευδαν να τονίσουν ότι δεν έχουν συνευρεθεί με τις οροθετικές ιερόδουλες που αναδείκνυε η έρευνα των αρμοδίων. Επίσης, στη συντριπτική τους πλειονότητα (95%) τα άτομα που τηλεφώνησαν αναφέρουν ότι είχαν ετεροφυλικές επαφές, γεγονός που ουδόλως βεβαίως εξέπληττε τους ειδικούς, γιατρούς και ψυχολόγους, καθώς γνωρίζουν ότι το ποσοστό ενημέρωσης και προστασίας σε ό,τι αφορά σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες είναι πολύ υψηλό δυστυχώς μόνο στον πληθυσμό των ομοφυλόφιλων ατόμων στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.

Ενώ όμως οι ειδικοί της τηλεφωνικής γραμμής είχαν προετοιμαστεί να δίνουν οδηγίες για τις απροφύλακτες επαφές… κάθε τύπου, δηλαδή κολπικού, πρωκτικού και στοματικού έρωτα, τελικά η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι περισσότεροι άνδρες είχαν επιδοθεί στην εξής μία: στο απροφύλακτο στοματικό σεξ. Το 90% των ατόμων που κάλεσαν το ΚΕΕΛΠΝΟ ζητώντας οδηγίες και κατευθύνσεις, αναφέρονται σε στοματικό σεξ και το υπόλοιπο 10% σε επαφές κολπικές και πρωκτικές.

[quote_right]Σε ό,τι αφορά τον τόπο κατοικίας τους οι περισσότεροι δηλώνουν κάτοικοι του λεκανοπεδίου και μεγάλων πόλεων της περιφέρειας. Ως προς την ηλικία τους δηλώνουν 25 – 45 χρόνων. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τουλάχιστον το 50% των ανδρών που απευθύνθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ δήλωσαν ότι είναι παντρεμένοι ή βρίσκονται σε σοβαρή σχέση. [/quote_right]

Όσο για τους λόγους που επικαλούνται για να δικαιολογήσουν τα… αδικαιολόγητα της απροφύλακτης στοματικής επαφής οι Έλληνες; Οι περισσότεροι αναφέρουν ότι βρίσκονταν σε κατάσταση μέθης και γενικά σε χαμηλού επιπέδου συνείδηση που δεν τους επέτρεπε να πράξουν το αυτονόητο, δηλαδή να λάβουν μέτρα για την υγεία τους.
Ωστόσο, σημαντικό ποσοστό, γύρω στο 45%, αναφέρει ότι δεν γνώριζε ότι το AIDS και γενικά τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μεταδίδονται με τον στοματικό έρωτα. Υπάρχει ακόμη μεγάλη σύγχυση με το γεγονός ότι το AIDS δεν μεταδίδεται με το φιλί.

Εννέα στους δέκα άνδρες που τηλεφώνησαν ανέφεραν ότι ενημερώθηκαν για το πρόβλημα με τις οροθετικές εκδιδόμενες από τα δελτία ειδήσεων και το Διαδίκτυο, γεγονός που υποδηλώνει κατά τους ειδικούς πολύ καλό επίπεδο πρόσβασης στην πληροφόρηση –δυνατότητα που ωστόσο φαίνεται ότι παραμένει αναξιοποίητη και ως προς την ουσία της, καθώς παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για τους τρόπους μετάδοσης του AIDS ούτε και για τα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

«Σκοπός δικός μας ήταν να κατευθύνουμε τους ενδιαφερόμενους σε μονάδες λοιμώξεων στα δημόσια νοσοκομεία και στις κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σοκαριζόμαστε όμως από το πολύ χαμηλό επίπεδο ενημέρωσης γύρω από τους κινδύνους της απροφύλακτης επαφής. Υπάρχει σύγχυση για το χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει από την στιγμή της επαφής για να υπάρχει αξιόπιστη εργαστηριακή εξέταση. Το 80% δεν γνώριζε όχι το AIDS που βρίσκεται στο προσκήνιο τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, αλλά ούτε τις άλλες ασθένειες που μεταδίδονται με το σεξ» επισημαίνει ο ειδικός της τηλεφωνικής γραμμής, γιατρός κ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι η ηπατίτιδα B και C, η σύφιλη, η γονόρροια και τα χλαμύδια παρότι ζουν και βασιλεύουν στην Ελλάδα λόγω εισροής αλλοδαπών γυναικών, δεν υπάρχουν στο… λεξιλόγιο των Ελλήνων εραστών.

Η Ελληνίδα μάνα στις επάλξεις

Η αγχωμένη γυναικεία φωνή που κάλεσε στην τηλεφωνική γραμμή του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν εξέπληξε τους ειδικούς –είχαν απαντήσει σε αρκετές γυναίκες που αμφέβαλλαν για τους συντρόφους τους και ζητούσαν οδηγίες για το πώς μπορούν να μάθουν εάν έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV. Αυτή η φωνή έκρυβε άλλου είδους αγωνία. Την αγωνία της Ελληνίδας μάνας. «Θέλω να με βοηθήσετε με τον γιο μου. Πώς μπορώ να μάθω εάν έχει κολλήσει τον ιό HIV ή κάποιον άλλο ιό; Δεν είμαι βέβαιη ότι παίρνει τα μέτρα του, ξέρετε, στις σεξουαλικές του επαφές, και δεν το συζητά μαζί μου. Υπάρχει τρόπος να μάθω χωρίς να το… μάθει εκείνος;» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε η μητέρα, για να λάβει απογοητευμένη την απάντηση ότι «εάν δεν υποβληθεί με τη θέλησή του σε αιματολογικές εξετάσεις ο νεαρός, δυστυχώς δεν είναι εφικτό να μάθετε εάν υπάρχει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα».

Ο… επαρχιώτης επισκέπτης της οδού Φυλής

Ένα επαγγελματικό ταξίδι, ακόμη και μερικών ωρών, στην πρωτεύουσα πάντοτε μπορεί να χαρίσει λίγες στιγμές χαλάρωσης και σεξουαλικής απόλαυσης. Αυτό αποδεικνύεται μέσα από τα μερικές δεκάδες τηλεφωνήματα που έγιναν στο Κέντρο από αγχωμένους άνδρες της περιφέρειας που είχαν επισκεφτεί οίκους ανοχής ή μπαρ στην Αθήνα στη διάρκεια επαγγελματικών τους υποχρεώσεων. «Ήμουν στην Αθήνα πριν από δύο μήνες για δουλειά. Είχα επισκεφθεί με φίλους κάποιον οίκο ανοχής, έτσι για να θυμηθούμε τις εφηβικές τρέλες. Δεν είχα σκοπό να κάνω σεξ χωρίς προφυλακτικό, αλλά δυστυχώς έγινε. Μπορώ να κάνω εξέταση και να μάθω αμέσως εάν έχω κολλήσει κάτι; Υπάρχει περίπτωση εάν έχω κάτι να έχω κολλήσει και τη σύντροφό μου;» ζητούσε να μάθει νέος άνδρας.

Ο πιστός… εραστής του one night stand

Οι οροθετικές εκδιδόμενες δεν έφεραν στο προσκήνιο μόνο τους νόμιμους και παράνομους οίκους ανοχής. Επιβεβαίωσαν ότι οι εφήμερες σεξουαλικές σχέσεις και συνευρέσεις καλά κρατούν. Τουλάχιστον οι μισοί άνδρες που δήλωσαν απροφύλακτοι επαφή ανέφεραν ότι αυτή είχε γίνει με γυναίκα αγνώστου ταυτότητας και λοιπών στοιχείων. Η υγειονομική βόμβα του AIDS στην Αθήνα έγινε ευτυχώς αφορμή για να ελέγξουν την υγεία τους. «Έχει τύχει τους τελευταίους έξι μήνες να συνευρεθώ με κάποιες γυναίκες, μετά από διασκέδαση σε μπαρ ή άλλα μαγαζιά. Όχι, δεν πρόκειται για άτομα από το περιβάλλον μου ούτε τις γνώριζα ούτε τις συνάντησα ξανά. Συνήθως μου έκαναν στοματικό σεξ. Δεν χρησιμοποιούσα προφυλακτικό. Υπάρχει κίνδυνος να έχω κολλήσει κάτι; » ρώτησε άλλος άνδρας.

Πηγή: http://www.protothema.gr

You may also like