Ποια είναι η ελληνική εταιρεία Muse Sandals, της Ελπίδας Κοκκοτά, που έφτασε στον τελικό του Chivas Venture;

Είχα ακούσει ότι διοργανώνονται στο εξωτερικό διαγωνισμοί κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αλλά μόνο πριν μερικές μέρες έμαθα στις 15 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί ο ελληνικός τελικός  του Chivas Venture, από τον οποίο θα ανακηρυχθεί ο Έλληνας κοινωνικός επιχειρηματίας. Ανάμεσα στους τελευταίους πέντε υποψήφιους είναι και “γυναικεία” εταιρεία  MuseSandals.comδιεκδικώντας μέρος της χρηματοδότησης ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Με το 1ο βραβείο των Greek International Women Awards  που ήδη έλαβε η Ελπίδα Κόκκοτα από επιτροπή κριτών στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο για το διεθνή κοινωνικό της αντίκτυπο μέσω του μη κερδοσκοπικού της οργανισμού MeXOXO, μας αποκαλύπτει τα “μυστικά” των MuseSandals.com και γιατί-κατά τη γνώμη μου-  έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να κερδίσει!

Θα θέλατε να μας πείτε πώς ξεκινήσατε τα Muse Sandals

Το MuseSandals.com είναι μια κοινωνική επιχείρηση χειροποίητων σανδαλιών που προσφέρει εργασία σε γυναίκες στην Ελλάδα και υποστηρίζει παιδιά σε ορφανοτροφεία.

Δημιούργησα την  MuseSandals.com το 2016 ώστε να  ενισχύσω τη δέσμευσή μου στο Ίδρυμα Κλίντον, να υποστηρίξω κοινω-οικονομικά 5000 γυναίκες μέχρι το 2020. Η δέσμευση ξεκίνησε να υλοποιείται μέσω του MuseSandals.com καθώς και  του μη κερδοσκοπικού μου οργανισμού MeXOXO.org. Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα και υποστηρίζουν το ένα το άλλο. Συγκεκριμένα η επιλογή των γυναικών που εργάζονται στο MuseSandals.com  γίνεται μέσω του προγράμματος του ΜeΧΟΧΟ. Από το 2013, έχουμε υποστηρίξει 1787 γυναίκες στο Μεξικό, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Νεπάλ και την Ελλάδα ώστε να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να οικοδομήσουν την κοινωνικο-οικονομική τους ανάπτυξη μέσω. Αυτό γίνεται καθημερινή πραγματικότητα μέσω του προγράμματος Counting Stars που υποστηρίζεται από το The Coca-Cola Foundation και άλλων προγραμμάτων όπως το Hult Prize.

Φέτος βρίσκεστε ανάμεσα στις 5 εταιρείες – φιναλίστ του διαγωνισμού κοινωνικής επιχειρηματικότητας Chivas Venture στην Ελλάδα. Τι προσδοκίες έχετε από τη συμμετοχή σας στον ελληνικό τελικό;

Αρχικά να πω ότι το Chivas Venture είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία ιδιαίτερα για την χώρα μας διότι δημιουργεί μια τεράστια ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να ξεκινήσουν επιχειρήσεις με κοινωνικό αντίκτυπο. Το Chivas Venture ήδη έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές μου προσδοκίες. Η οργάνωση και η ακεραιότητα που έχει δείξει είναι εξαιρετικής ποιότητας και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δόθηκε. Σχετικά με τον επερχόμενο διαγωνισμό αναμένω μια δυναμική ημέρα όπου εμείς και οι άλλες ομάδες θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για το όνειρό μας. Και όταν κάποιος σου δίνει την ευκαιρία να μιλάς για αυτό που αγαπάς είναι η μεγαλύτερη ώθηση που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις την προσπάθεια σου.

Αν τελικά η MuseSandals βρεθεί βρεθεί στον παγκόσμιο τελικό και καταφέρει να κερδίσει μέρος της χρηματοδότησης, πώς θα αξιοποιήσει τα χρήματα;

Συγκεκριμένα για εμάς το Chivas Venture θα μας βοηθήσει καινοτομήσουμε παράγοντας σανδάλια από οικολογικά υλικά, να αναπτύξουμε τον κοινωνικό μας αντίκτυπο καθώς και να ενσωματώσουμε νέες τεχνολογίες στο προϊόν και στην κοινωνική του επίδραση. Είναι όνειρα που έχουμε από την αρχή της δημιουργίας του MuseSandals.com και με την υποστήριξη του Chivas Ventureθα μπορέσουμε να τα κάνουμε άμεση πραγματικότητα.

Ήδη βοηθάτε παιδιά στην Πάτρα και στα Χανιά. Τι ακριβώς κάνετε και με ποια λογική έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων “στόχων”;

Βοηθάμε πολλά παιδιά στην Ελλάδα και στον κόσμο. Στον πρώτο μας τρίμηνο σιτίσαμε 1500 παιδιά για 3 μήνες σε ορφανοτροφεία του Μεξικού. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υποστηρίζουμε το Σκαγιοπούλιο ορφανοτροφείο παρέχοντας στα παιδιά ευκαιρίες εκπαίδευσης που δεν έχουν στο σχολείο, όπως μαθήματα αγγλικών, χορού, καποέιρα καθώς και δωρεά κομπιούτερ και άλλων υλικών που μπορούν να υποστηρίξουν την έκθεση τους σε εκπαίδευση και πληροφόρηση. Επιπλέον αυτού έχουμε κινητοποιήσει εταιρείες που συνεργαζόμαστε ώστε να κάνουν δωρεές αντικειμένων πρώτης ανάγκης όπως σερβιέτες, σαπούνια, απορρυπαντικά κ.α.

Στα Χανιά της Κρήτης το κοινωνικό μας έργο επικεντρώνεται στις γυναίκες χειροτέχνες όπου τον προηγούμενο χρόνο προσφέραμε πάνω από 1000 ώρες εργασίας.

Ας μιλήσουμε για την αισθητική και την φιλοσοφία των MuseSandals. Ποια είναι έμπνευσή σας για τον σχεδιασμό των σανδαλιών;

Τα σανδάλια δημιουργούνται με σκοπό να μπορούν να φορεθούν από κάθε γυναίκα στον πλανήτη. Προτεραιότητά μας είναι η άνεση και η μακρά διάρκεια ζωής τους. Επιλέγουμε έντονα και θηλυκά χρώματα ώστε να μεταφέρουμε ένα πνεύμα χαράς και αισιοδοξίας σε όποιον τα φοράει. Είναι σημαντικό για εμάς οι πελάτες μας να νιώθουν ότι μέσω τουMuseSandals.comαφήνουν το δικό τους θετικό αποτύπωμα στον πλανήτη.

Πώς οραματίζεστε το brand σας μετά από 6-7 χρόνια; Ίσως μία “διεύρυνση” σε τσάντες ή άλλα αξεσουάρ;

Το όνειρό μας είναι τα σανδάλια μας να φορεθούν από εκατομμύρια γυναίκες οι οποίες με την αγορά τους θα ξέρουν ότι έχουν υποστηρίξει παιδιά που έχουν ανάγκη. Είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι στο σανδάλι και μετά από 6-7 χρόνια οραματιζόμαστε κυρίως σανδάλια από πρωτότυπα υλικά που δεν πάει ο νους! Αξεσουάρ και τσάντες είναι κάτι που πιθανά να εντάξουμε στο μέλλον αλλά δεν είναι άμεση προτεραιότητά μας.

Τι είναι αυτό που χρειάζεται οπωσδήποτε μία (Ελληνίδα) γυναίκα για να ολοκληρώσει το στιλ της;

Το χαμόγελο της. Δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο από μια γυναίκα που χαμογελά. Αυτό εκπέμπει αυτοπεποίθηση, αγάπη και αισιοδοξία. Κάτι που ο πλανήτης μας χρειάζεται να νιώθει κάθε στιγμή που περνά. Οι γυναίκες μπορούν να πετύχουν μεγάλη αλλαγή με ένα ειλικρινές χαμόγελο.

Τελευταία ερώτηση: Τι θα συμβουλεύατε άλλες νέες κοπέλες που θέλουν να ξεκινήσουν κάτι δικό τους, αυτή την περίοδο εν μέσω κρίσης;
Ο Δαλάι Λάμα λέει ότι εάν κάποιο πρόβλημα έχει λύση τότε δεν είναι πρόβλημα και αν το πρόβλημα δεν έχει λύση τότε πάλι δεν είναι πρόβλημα. Η κρίση έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα που χρήζουν λύσης. Αν επικεντρωθεί κάποια να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα τότε έχει δημιουργήσει και μια ευκαιρία για τον εαυτό της και τους γύρω της. Η συμβουλή που δίνω είναι να κάνουν αυτό που αγαπούν χωρίς δεύτερες σκέψεις. Αν εκείνες μπορούν να πιστέψουν στο όνειρό τους τότε και όλοι οι υπόλοιποι θα τις ακολουθήσουν.

Στον παγκόσμιο διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας Chivas Venture, ο οποίος διεξάγεται παγκοσμίως για τέταρτη χρονιά και στην Ελλάδα για 2η, λαμβάνουν μέρος υποψήφιοι από 29 χώρες και από τις 5 ηπείρους. Από κάθε χώρα θα αναδειχθεί και ένας νικητής, όπου θα του δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχει στο αποκλειστικό πρόγραμμα Accelerator, το οποίο θα πραγματοποιηθεί και αυτή τη χρονιά στο Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με το Skoll Centre του Saïd Business School.

Για 3 μέρες οι φιναλίστ start-up επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν ηγετικές ικανότητες, να συμμετάσχουν σε workshops και να εμπνευσθούν από παγκόσμιους experts για καίρια ζητήματα που αφορούν τις επιχειρήσεις τους. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει online ψηφοφορία 3 εβδομάδων όπου τον πρώτο λόγο θα έχει το κοινό, από την οποία θα διαμοιραστεί το ποσό των πρώτων $200.000 δολαρίων από τη χρηματοδότηση.

Το Chivas Venture 2018 θα ολοκληρωθεί μετά από μια σειρά παρουσιάσεων στον τελικό του διαγωνισμού, όπου και θα διανεμηθεί το υπόλοιπο ποσό από το $1 εκατομμύριο της χρηματοδότησης. Στις 15 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί ο ελληνικός τελικός από τον οποίο θα ανακηρυχθεί ο Έλληνας κοινωνικός επιχειρηματίας.

You may also like