Πρόταση για dvd : A Fish Called Wanda (Oscar Β’ Ανδρικού Ρόλου, Kevin Kline)

A Fish Called Wanda 1Η Wanda (Jamie Lee Curtis) κι ο Otto (Kevin Kline) συνεργάζονται με το Βρετανό απατεώνα George Thomason (Tom Georgeson) και τον τραυλό φιλόζωο βοηθό του Ken (Michael Palin) για μία ληστεία διαμαντιών. Σκοπός των δύο πρώτων είναι να μοιραστούν μόνοι τους τα κέρδη, αλλά το σχέδιό τους χαλάει όταν ναι μεν ο George συλλαμβάνεται, αλλά ανακαλύπτουν πως έχει κρύψει αλλού τα κλοπιμαία. Ο μόνος τρόπος για να το μάθουν είναι μέσω του συνηγόρου υπεράσπισης του George, Archie Leach (John Cleese). Φαινομενικά μοιάζει απλό το να τον πλησιάσει η Wanda και να αποσπάσει την πληροφορία που θέλει, αλλά… πώς να μην πάνε στραβά τα πράγματα, όταν χώνεται συνέχεια στη μέση ο Otto, αλλά κι ο Archie αρχίζει να πέφτει θύμα της γοητείας της Wanda;

Με τον John Cleese να συνυπογράφει σενάριο και σκηνοθεσία με τον Charles Crichton, το «Ψάρι που το Έλεγαν Wanda» είναι μία πανέξυπνη heist ταινία με ευρηματικές κωμικές καταστάσεις. Παρ’ όλο που λόγω των Cleese και Palin το μυαλό του θεατή πάει αναπόφευκτα στους θρυλικούς πια Monty Python, η ταινία δεν προσπαθεί ούτε να μιμηθεί το στυλ τους, αλλά έχει το δικό της χαρακτήρα. Βέβαια, ίσως βοήθησε η θητεία του Cleese στους Python, καθώς κάποιες σκηνές θύμιζαν αρκετά το στυλ των σκετς που είχαν αναδείξει. Παρ’όλα αυτά, το «Ψάρι» είναι μία πολύ ευχάριστη επιλογή για κατ’ οίκον προβολή… και μάλιστα για παραπάνω από μία ή δύο φορές!

A Fish Called Wanda 7Όσο για το cast; Εκτός από τους απολαυστικότατους John Cleese και Michael Palin που σίγουρα θύμισαν καλές παλιές εποχές των Monty Python, καθώς εκείνη τη δεκαετία οι κοινές τους εμφανίσεις ήταν όλο και πιο σπάνιες, έχουμε μία ξεχωριστή ερμηνεία της Jamie Lee Curtis. Εκτός από μία άκρως γοητευτική παρουσία στην ταινία – δεν ήταν τυχαίο που την αποκαλούσαν «The Body»! – δίνει μία πολύ καλύτερη εικόνα για τη δουλειά της εν συγκρίσει με ταινίες όπως το «Halloween» του 1974. Φυσικά ο άκρως εκφραστικός Kevin Kline είναι το μεγάλο ατού της ταινίας, καθώς ο Otto του μοιάζει να κερδίζει περισσότερο απ’ όλους τις εντυπώσεις!

A Fish Called Wanda 8Το «Ψάρι» κατάφερε το 1988 να κερδίσει όχι μόνο την αποδοχή του κοινού, αλλά και εκείνη των κριτικών για τα Oscar. Αξιοσημείωτο, καθώς προσωπικά δε μου έρχονται και πολλές κωμωδίες στο μυαλό που να τραβούν την προσοχή των κριτικών όταν πρόκειται για Oscars! Γι’ αυτό κι ήταν υποψήφιο σε τρεις κατηγορίες Oscar: Καλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο και β’ Ανδρικός Ρόλος, με τον Kevin Kline να βγαίνει πρώτος στην «κούρσα» της τελευταίας κατηγορίας.

Πρωταγωνιστούν: John Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline, Michael Palin, Tom Georgeson, Maria Aitken κ.α.

Φέτος υποψήφιοι για το Oscar Β’ Ανδρικού Ρόλου είναι:
-Barkhad Abdi, «Captain Phillips»
-Bradley Cooper, «American Hustle»
-Michael Fassbender, «Twelve Years A Slave»
-Jonah Hill, «The Wolf Of Wall Street»
-Jared Leto, «Dallas Buyers Club»

You may also like