Πρόταση για dvd : A Star Is Born (2018)

Είναι αναμφίβολα μία από τις ταινίες – φαινόμενα της χρονιάς που μας πέρασε, το κεντρικό τραγούδι ακούγεται παντού (κι όλοι μας το έχουμε προσθέσει στις δικές μας playlists) και ξεσήκωσε κόσμο ακόμη και στα Oscars. Πραγματικά απορώ πώς κρατήθηκα και δε μίλησα τόσο καιρό για το “A Star Is Born”!

               Ο Jackson Maine (Bradley Cooper), παρά τις δόξες που απολαμβάνει ως τραγουδιστής country, παλεύει με τον αλκοολισμό και τον εθισμό σε ναρκωτικά. Αυτός ο εθισμός, όμως, θα λέγαμε πως του αλλάζει τη ζωή όταν σ’ ένα drag bar γνωρίζει την Ally (Lady Gaga), σερβιτόρα και φιλόδοξη τραγουδοποιός και τραγουδίστρια. Ο Jackson εντυπωσιάζεται από τη φωνή της και το ταλέντο της και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οι δυο τους θα γίνουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα να αλλάζει προφανώς κι η ζωή της Ally. Όταν, όμως το αστέρι της Ally ανατέλλει, το δικό του μοιάζει να ξεθωριάζει, καθώς ο ίδιος βυθίζεται όλο και περισσότερο στον εθισμό του κι η καριέρα του μοιάζει να παίρνει την κατιούσα. Για ένα, όμως, πράγμα είμαστε σίγουροι: η Ally κι ο Jackson είναι φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον, ανεξάρτητα των αντιξοοτήτων.

               Πρόκειται για το τρίτο remake του “Ένα Αστέρι Γεννιέται” του 1937, με το πιο πρόσφατο να είναι (μέχρι τώρα) η εκδοχή του 1976 με τους Barbra Streisand και Kris Kristofferson. Το σενάριο της νέας ταινίας φέρει την υπογραφή των Eric Roth (“Forrest Gump”, 1994), Will Fetters (“Remember Me”, 2010) και Bradley Cooper, με τον τελευταίο να κάνει το ντεμπούτο του ως σεναριογράφος αλλά κι ως σκηνοθέτης.

               Ποιες είναι οι εντυπώσεις μας από την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Bradley Cooper; Φυσικά οι καλύτερες!

               Σαφώς και το remake θα είχε μία σύγχρονη ματιά, όμως ο Cooper κατάφερε και συνέλαβε στα πλάνα του την πραγματική ζωή των τραγουδοποιών και το πόσο εύκολα έρχονται η επιτυχία αλλά κι η παρακμή. Ειδικά σε μία εποχή όπου κυριολεκτικά παρακολουθούμε μία συνεχή εναλλαγή προσώπων και τάσεων στη μουσική κι όπου ισχύει κυριολεκτικά το “ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει”, ο Cooper αιχμαλωτίζει βλέμματα, χειρονομίες, εκφράσεις και συναισθήματα και μας παρασέρνει σε μία συγκλονιστική ιστορία αγάπης, όπου αυτή ακροβατεί σχεδόν επικίνδυνα με την αυτοκαταστροφή. Κι αν θέλετε τη γνώμη μου, ο Cooper αδικήθηκε πως έμεινε εκτός της κούρσας για το Oscar Σκηνοθεσίας.

               Μια και μιλάμε για musical, η μουσική είναι ένας είδος πρωταγωνιστή της ταινίας. Η Lady Gaga κι ο Bradley Cooper, σε συνεργασία με μία ταλαντούχα ομάδα  παραγωγών και τραγουδοποιών, όπως ο Lukas Nelson, γιος του τραγουδιστή country Willie Nelson, συνέθεταν τα τραγούδια στη διάρκεια των γυρισμάτων, με αποτέλεσμα η ταινία, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, να έχει μία ισχυρή δόση αληθοφάνειας. Και δε θέλω με τίποτα να υποτιμήσω τη συμβολή του  Andrew Dice Clay στο ρόλο του πατέρα της Ally ή του Sam Elliott στο ρόλο του αδερφού και manager του Jackson – με το δεύτερο να διεκδικεί και το Oscar Β’ Ανδρικού Ρόλου. Όμως αυτό που μένει είναι ο δεσμός που αναπτύχθηκε ανάμεσα στην Ally της Lady Gaga και τον Jackson του Bradley Cooper. Οι δυο τους κατάφεραν και δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα καθώς ζωντανεύουν τους χαρακτήρες τους σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε κανείς να πει πως όντως ζούνε ένα μοναδικό love story. Γι’ αυτό κι έφτασαν να διεκδικούν ( ο καθένας στην κατηγορία του) τα Oscars Α’ Ρόλων και φυσικά είχαμε αυτήν την ερμηνεία του “Shallow” κεντρικού τραγουδιού της ταινίας και νικητή του Oscar Καλύτερου Τραγουδιού, που μπορεί να… πονήρεψε καλοθελητές, όμως πολύ απλά ήταν δύο άνθρωποι που απόλαυσαν αυτό που πέτυχαν μαζί. Δηλαδή, σοβαρά, τώρα, ΜΟΝΟ ΕΓΩ το τραγουδάω όπου σταθώ κι όπου βρεθώ και ΜΟΝΟ ΕΓΩ συγκινούμαι με αυτήν την εικόνα;

                             Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι και σας το υπογράφω με δεξί κι αριστερό χέρι, αν επιμείνετε!

               Πρωταγωνιστούν: Lady Gaga, Bradley Cooper, Sam Elliott, Andrew Dice Clay, Anthony Ramos, Dave Chappelle, Rafi Gavron, Greg Grunberg κ.α.

You may also like