Πώς επηρεάζονται οι αλλεργίες από την κλιματική αλλαγή

               Μπορεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να αρνείται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, όμως η πραγματικότητα είναι πως αυτή όχι απλά υφίσταται, αλλά πλέον οι επιπτώσεις της είναι ανησυχητικά εμφανείς. Ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καταιγίδες σε περιοχές που ποτέ δεν επλήγησαν από αυτές στο βαθμό της έκτακτης ανάγκης, λιώσιμο των πάγων… όλα αυτά είναι ήδη γνωστά. Είναι επόμενο, λοιπόν, η κλιματική αλλαγή να επηρεάζει και την υγεία μας.

              Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η ποσότητα των τροφών και του νερού ήδη μειώνεται, ενώ κι η ποιότητά τους υποβαθμίζεται, όπως κι η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Όλα αυτά σε βάθος χρόνου οδηγούν στην αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά ακόμη και σε πνευματικές διαταραχές.

               Πώς, όμως, φτάνουμε να μιλάμε για τις αλλεργίες;

               Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αρχικά επηρεάζουν την παραγωγή και τη σύνθεση πρωτεΐνών στους σπόρους της γύρης και των μυκήτων, καθώς επίσης και τον τρόπο που αυτοί διασκορπίζονται μέσω των ανέμων. Την ίδια στιγμή, οι θερμοκρασίες αυτές, σε συνδυασμό με την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, επιταχύνουν τη διαδικασία γονιμοποίησης των φυτών. Η αυξημένη παραγωγή γύρης, όμως σημαίνει και περισσότερους αλλεργιογόνους παράγοντες στην ατμόσφαιρα. Ως αποτέλεσμα η περίοδος που κάποιος ταλαιπωρείται από εποχιακές αλλεργίες αυξάνεται κατά έξι έως και είκοσι μία μέρες επιπλέον.

               Εκτός, όμως, από τη γύρη, έχουμε να λάβουμε υπ’ όψιν και την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, τα οποία επιβαρύνουν την αναπνοή ατόμων που πάσχουν από αλλεργίες, άσθμα ή άλλες παθήσεις των πνευμόνων. Παράλληλα, οι έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες αυξάνουν την υγρασία, διευκολύνοντας έτσι την ανάπτυξη της μούχλας.

               Πώς να προφυλαχθείτε σε περίπτωση που ταλαιπωρείστε από αλλεργίες της άνοιξης:

-Ξεκινήστε την αντιαλλεργική αγωγή σας μία ή δύο βδομάδες νωρίτερα από το σύνηθες.

-Κλείνετε τα παράθυρα τις βραδινές ώρες.

-Προσπαθήστε να περιορίσετε τις εξόδους σας όταν τα επίπεδα της γύρης και της μούχλας είναι αυξημένα. Σε αντίθετη περίπτωση καλύψτε με μία ιατρική μάσκα τη μύτη και το στόμα σας και φοράτε γυαλιά ώστε να αποφύγετε την επαφή των αλλεργιογόνων με τα μάτια.

-Επιστρέφοντας στο σπίτι, κάντε ένα ντους πλένοντας και τα μαλλιά σας και αλλάξτε ρούχα.

-Μην απλώνετε μπουγάδα σε εξωτερικό χώρο.

-Κρατήστε τα παράθυρα του αυτοκινήτου κλειστά

Φυσικά σε κάθε περίπτωση συμβουλευόμαστε το θεράποντα ιατρό μας, ειδικά αν παρατηρήσουμε πως συμπτώματα όπως δύσπνοια και βήχας επιμένουν.

You may also like