Πρόταση για Dvd: Alien: Covenant

Απόψε το τηλεοπτικό τοπίο θα κατακλυστεί από exit polls, αναλύσεις ψήφου, μετεκλογικές ανακοινώσεις… το μενού το ξέρετε και, παρά το ότι δε θέλω να φανώ απολιτίκ, μόνο ελκυστικό δε φαίνεται. Τι θα λέγατε, λοιπόν, να αποδράσουμε από όλα αυτά έστω για δύο ώρες; Αν ναι, τότε ο Ridley Scott μας επιβιβάζει στo “Alien: Covenant”.

Περίπου δέκα χρόνια μετά τη μυστηριώδη κατάληξη της επιστημονικής αποστολής Προμηθέας, το διαστημόπλοιο Covenant οδεύει για τον πλανήτη Origae-6 με πλήρωμα δεκαπέντε μελών, 2000 αποίκους και αλλά τόσα έμβρυα. Μετά από ένα ατύχημα που κόστισε τη ζωή του καπετάνιου Jake Branson (James Franco) κι ενώ το πλήρωμα επικεντρώνεται στις απαραίτητες επισκευές, ένα περίεργο μήνυμα που μόνο άνθρωπος μπορεί να το έχει στείλει φτάνει από έναν αχαρτογράφητο πλανήτη. Παρά τις ενστάσεις της επικεφαλής γεωδιαμόρφωσης και χήρας του πρώην καπετάνιου, Daniels (Katherine Waterston), ο νέος καπετάνιος Chris Oram (Billy Crudup) αποφασίζει να φέρει το Covenant στην τροχιά του πλανήτη για περαιτέρω εξερεύνηση. Αν και ο πλανήτης φαίνεται πολλά υποσχόμενος ως μελλοντική αποικία για τους ανθρώπους, μια που έχει πλούσια βλάστηση, υπάρχει μία παραφωνία – δεν ακούγεται ούτε ένα ζώο, ένα πουλί ή έστω ένα έντομο. Σύντομα η ομάδα του Covenant θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία τρομακτική αποκάλυψη και θα συναντηθούν μ’ ένα γνωστό πρόσωπο που έχει τις απαντήσεις για τους κινδύνους που κρύβει ο πλανήτης.

ΤΟ “Alien: Covenant”, όπως προαναφέραμε, ακολουθεί τα γεγονότα του “Prometheus” του 2012. Όπως όλες οι προηγούμενες ταινίες, έτσι κι εκείνη εμπνέεται από την ιστορία των Ronald Shusett και Dan O’Bannon, ενώ το σενάριο υπογράφουν οι Jack Paglen, Michael Green, John Logan και Dante Harper. Και βέβαια, στο πηδάλιο ο “μπαμπάς” του αγαπημένου sci-fi horror franchise, Ridley Scott, που μας έθισε από το 1979 με το κλασικό πια “Alien”!

Είχα πει και παλιότερα πως το “Prometheus” ήταν το prequel που το franchise είχε ανάγκη. Με το “Alien: Covenant” ο Scott μας φέρνει ακόμη πιο κοντά στα γεγονότα του 1979 (ελάτε τώρα, όλοι αναρωτιόμαστε εδώ και χρόνια πώς έμπλεξε έτσι η Ripley!). Φυσικά, αν κι ο σκηνοθέτης είναι από τους κορυφαίους στον κλάδο του σε ό,τι αφορά την επιστημονική φαντασία (προσωπικά τον έχω στο ίδιο υψηλό βάθρο με τον James Cameron!) αλλά και τον τρόμο, δεν μας αναλώνει με αυτά. Σαφώς και το Alien franchise είναι συνυφασμένο με εντυπωσιακά effects, δράση και τα απαραίτητα scare jumps (και μερικά “EWWWWW!!!!”), όμως όπως και στον “Προμηθέα” ο Scott εστιάζει στις αναζητήσεις του ανθρώπου όχι μόνο για την καταγωγή του αλλά και τα όποια όριά του. Έτσι στις οθόνες μας φτάνει μία εξαιρετική ταινία δράσης και τρόμου η οποία, όμως, μας βάζει σε σκέψεις… έστω και για λίγο, μετά εμφανίζεται το Alien και επικρατεί το ένστικτο της επιβίωσης του τύπου “ΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΕΙ, ΒΡΕ ΜΠΟΥΦΕ!!!” – και πάλι με λιγότερο ευγενείς εκφράσεις!

Σε ό,τι αφορά το cast, την παράσταση κλέβει σαφώς η Katherine Waterston, η οποία ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του βασικού γυναικείου χαρακτήρα που ο Scott αρέσκεται να επιλέγει στο franchise (βλ. Ripley της Sigourney Weaver). Όμως κι ο Michael Fassbender, και πάλι στο ρόλο ανδροειδούς (αυτή τη φορά του εξελιγμένου μοντέλου “Walter”) είναι το πρόσωπο – κλειδί της περιπέτειας του Covenant αλλά και της κατάληξης της αποστολής του Προμηθέα.

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και ν’ απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup, Danny McBride, Demián Bichir, Carmen Ejogo, Jussie Smollett, Amy Seimetz κ.α.

You may also like