Πρόταση για dvd: Dumbo (2019)

Το σπίτι έχει στολιστεί, τα παιδιά ξεκίνησαν να γράφουν τα γράμματά τους στον Άη Βασίλη, η ατμόσφαιρα αμιγώς γιορτινή και με την χαρακτηριστική οικογενειακή θαλπωρή. Καθίστε, λοιπόν, μικροί και μεγάλοι αναπαυτικά στο σαλόνι αυτό το κρύο βράδυ Κυριακής του Δεκέμβρη κι ας γιορτάσουμε την επέτειο των 118 χρόνων από τη γέννηση ενός από τους διασημότερους παραμυθάδες, του Walt Disney!

               Ο Holt Farrier (Colin Farrell), διάσημος ιππέας του τσίρκου Medici Brothers, επιστρέφει από το μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου έχοντας χάσει το χέρι του και μαθαίνει πως στο μεταξύ η γυναίκα του ήταν θύμα μίας επιδημίας ισπανικής γρίπης. Παράλληλα, με το τσίρκο να περνά περίοδο ισχνών αγελάδων, ο διευθυντής του τσίρκου Max Medici (Danny DeVito) του λέει πως η μόνη θέση που μπορεί να δώσει στο Holtείναι εκείνη του φροντιστή των ελεφάντων, ειδικά της εγκυμονούσας Mrs. Jumbo. Σύντομα το νέο μέλος του τσίρκου έρχεται στον κόσμο, όμως είναι πολύ διαφορετικό απ’ό,τι όλοι περίμεναν εξαιτίας των μεγάλων αυτιών του. Όμως ο Dumbo, όπως τον βάφτισαν σχετικά σύντομα, έχει ένα χάρισμα: μπορεί και πετάει χάρη στα αυτιά του! Φυσικά αυτό το χάρισμα θα γίνει η ατραξιόν του τσίρκου, όμως θα τραβήξει και το ενδιαφέρον του μεγαλοεπιχειρηματία V. A. Vandevere (Michael Keaton), ο οποίος βλέπει το Dumbo μόνο ως δολάρια…

               Η ταινία “Dumbo”, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε είναι μία νέα εκδοχή της αγαπημένης ταινίας τη Walt Disneyτου 1941, επίσης βασισμένη στο μυθιστόρημα των Hebel Aberson και Harold Pearl. Το νέο σενάριο είναι του Ehren Kruger (“Impostor”, 2001) ενώ η σκηνοθεσία είναι του δημοφιλούς κι εκκεντρικού Tim Burton.

               Αν μεγαλώσατε με το Dumboκαι θυμάστε με νοσταλγία το πιο γλυκό ελεφαντάκι, αυτή η νέα αφήγηση του Burtonθα σας λιώσει την καρδιά! Αν και με μία πιο σκοτεινή αύρα (κλασσικός Burton, μην έχουμε κι αυταπάτες), ο σκηνοθέτης χρησιμοποεί ως άξονα την συγκινητική ιστορία του μικρού ελέφαντα και γύρω της συνθέτει μία ιδιαίτερη περιπέτεια αλλά κι αυτογνωσίας. Αυτό προβλημάτισε ιδιαίτερα τους κριτικούς όταν η ταινία προβλήθηκε, όμως ήταν εξίσου συγκινητική η προσπάθεια του Holt να έρθει πιο κοντά στα δύο του παιδιά κι ο Dumbo είναι ο συνδετικός κρίκος. Πρόκειται για μία τρυφερή ιστορία ανθρωπιάς που, ειλικρινά, απορώ πως κανείς από όσους βιάστηκαν να κατακρίνουν την ταινία δεν το πρόσεξε – είμαστε σίγουροι πως είδαμε όλοι την ίδια ταινία; Κι όλα αυτά σε μία παραγωγή γεμάτη χρώμα και retro ρυθμό!

               Και μπορεί ο CGI ελεφαντάκος να είναι (χωρίς αμφιβολία) ο μεγάλος σταρ, όμως δε μπορούμε να παραβλέψουμε και το cast που πλαισιώνει τον αγαπημένο ήρωα της Disney. Ο Danny De Vito είναι απολαυστικός στο ρόλο του αφελούς Medici κι ο Michael Keaton πλέον είναι ένας ηθοποιός που λατρεύουμε να βλέπουμε σε villain ρόλους (βλ. “Spider-Man: Homecoming”, 2017). Αυτός όμως που, προσωπικά, έχει ανέβει πολύ στα μάτια μου τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά το “Saving Mr. Banks”, είναι ο Colin Farrell στο ρόλο του (ομολογουμένως) τσακισμένου Holt.

               Με λίγα λόγια, μαζευτείτε με την οικογένειά σας για μία κινηματογραφική εμπειρία μοναδική και οπωσδήποτε διδακτική, όπως κάθε παραγωγή της Walt Disney! Θα την απολαύσετε, σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν:Colin Farrell, Danny DeVito, Michael Keaton, Eva Green, Nico Parker, Finley Hobbins, Alan Arkin, Roshan Seth κ.α.

               Photo credits: IMDb

You may also like