Πρόταση για dvd: Juno (Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο)

Juno 1Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Τι μου κάνετε; Είμαστε στη μέση της βδομάδας και λογικά θα χαλαρώνετε στο σπίτι. Αν και καθημερινή, μία καλή ταινία μπορεί να συμπληρώνει το «σετ»! Και μια που το αφιέρωμά μας στα Oscars βρίσκεται σε εξέλιξη, νά’μαι πάλι εδώ με την αποψινή μου πρόταση. Σήμερα γνωρίσουμε/θυμόμαστε την ταινία που για το 2007 απέσπασε το βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου.
Η Juno (Ellen Page) είναι μία έφηβη που, αν και διαφορετική από τις συνομήλικές της, βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κατάσταση στην οποία πολλές φορές «μπλέκουν» αυτές: διαπιστώνει πως είναι έγκυος από τον καλύτερό της φίλο. Έχοντας αποκλείσει την «εύκολη» λύση της άμβλωσης, η Juno αποφασίζει πως θα δώσει το μωρό για υιοθεσία, αλλά όχι χωρίς να δει κι η ίδια σε ποιους ανθρώπους. Αφότου ανακοινώνει στην οικογένειά της το γεγονός, θα συναντήσει με τον πατέρα της, Mac (J. K. Simmons) τους «υποψήφιους γονείς», τη Vanessa (Jennifer Garner) και το Mark (Jason Bateman). Η «συμφωνία» κλείνει κι απλά όλοι περιμένουν τον ερχομό του μωρού. Όσο, όμως προχωρά η εγκυμοσύνη, τόσο βγαίνουν στην επιφάνεια κρυφές σκέψεις κι όνειρα, ενώ η Juno διαπιστώνει τι θα πει «ωριμότητα». Πράγμα που σε κάνει να αναρωτιέσαι: είναι μήπως τελικά η Juno πιο ώριμη απ’ όλους γύρω της, παρά τα δεκαέξι της χρόνια;

Η «Juno» είναι η ιστορία που «σκαρφίστηκε» η τότε πρωτοεμφανιζόμενη σεναριογράφος Diablo Cody («Ricki And The Flash», 2015), με τον Jason Reitman («Thank You For Smoking», 2005) να αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία.
Η αλήθεια είναι πως ήμουν κάπως διστακτική με την επιλογή της ταινίας στην αρχή. Τις πρώτες μέρες σκεφτόμουν «γιατί να μου κάνει εντύπωση η ιστορία μιας έφηβης που μένει έγκυος από καθαρή απροσεξία;», δεδομένου του ότι τουλάχιστον στις ΗΠΑ φαίνεται πως είναι πλέον και σύνηθες φαινόμενο. Έπειτα αποφάσισα να δώσω στη «Juno» μία ευκαιρία. Οι φόβοι μου εξανεμίστηκαν κι η «Juno» με εξέπληξε με αναπάντεχο και φυσικά θετικότατο τρόπο.

Juno 6Με κεντρικό άξονα την κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει η Juno, η σεναριογράφος Diablo Cody «σερβίρει» αλήθειες της ζωής με τον πιο έξυπνο τρόπο: μέσα από καυστικές χιουμοριστικές ατάκες. Μέσα από την πορεία της εγκυμοσύνης της Juno, ο καθένας διαπιστώνει πόσο αληθινές είναι οι καταστάσεις. Προσέξτε, για παράδειγμα, την «επίθεση» της γιατρού που κάνει τον υπέρηχο στη Juno και την αντίδραση της μητριάς της, Bren (Allison Janney). Κυρίως, όμως, είναι μία αξιόλογη εξερεύνηση της σημασίας της ωριμότητας. Εφόσον αποκλείει την έκτρωση, η Juno παίρνει την πιο ώριμη απόφαση που θα μπορούσε να πάρει μία κοπέλα στη θέση της. Δε λειτουργεί εγωιστικά, βλέπει την εγκυμοσύνη κι όλα όσα την ακολουθούν ως ετεροχρονισμένα. Για να το πω απλά διαπιστώνει από μόνη της πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή στη ζωή της. Στην πορεία, φυσικά, φτάνει να αναρωτιέται, όπως προείπα μήπως «παραείναι» ώριμη ανάμεσα στους ενήλικες του περιβάλλοντός της. Κι αν κι αυτή έχει κάποιες στιγμές της αμφιβολίες της, εύκολα διαπιστώνει κανείς πως έχει το θάρρος να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις, όσο δύσκολες κι αν αυτές είναι.
Διόλου άδικα, λοιπόν, που η ανατρεπτική και συνάμα τρυφερή ιστορία της «Juno» χάρισε στην Cody το Oscar Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, ενώ η ταινία ήταν υποψήφια για Oscar Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

12_juno_lglΑν κι η Ellen Page είχε ήδη εμφανιστεί στην περιπέτεια των «X-Men: The Last Stand» ως Kitty Pryde (Shadowcat), ο ρόλος της Juno ήταν αυτός που την απογείωσε. Σε ηλικία μόλις είκοσι χρονών, η Page δουλεύει με αφάνταστη ωριμότητα πάνω στο χαρακτήρα της Juno, πράγμα σπάνιο κι αξιοθαύμαστο από νεαρές ηθοποιούς. Παράλληλα καταφέρνει να παρουσιάσει τη Juno ως όχι απλά έναν συμπαθή, αλλά αξιέπαινο χαρακτήρα. Δίκαια, λοιπόν, ήταν υποψήφια για το Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου για το 2007, το οποίο τελικά απέσπασε η Marion Cotillard για την εξαιρετική (ομολογουμένως) ερμηνεία της ως Édith Piaf για το «La Vie En Rose». Το σίγουρο είναι και η Juno της Page εντυπωσίασε!

Να σημειώσω επίσης πως λάτρεψα τις ερμηνείες των J. K. Simmons και Allison Janney στους ρόλους των γονιών της Juno. Προσιτοί, ειλικρινές, με ατόφιο ενδιαφέρον για τη Juno… ειλικρινά δυσκολεύομαι να βάλω άλλους ηθοποιούς στη θέση τους!
Σας εύχομαι καλό βράδυ και σας υπόσχομαι πως η «Juno» θα σας ενθουσιάσει, όπως ακριβώς το κατάφερε και με μένα που με κατέκλυζαν αρχικά οι ενδοιασμοί μου!

Πρωταγωνιστούν: Ellen Page, Michael Cera, Jennifer Garner, Jason Bateman, J. K. Simmons, Allison Janney, Olivia Thirlby κ.α.

 

[vsw id=”QuN0Z65sp5c” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]
Φέτος το Oscar Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου διεκδικούν οι:

Matt Charman, Joel Coen & Ethan Coen, «Bridge Of Spies»

                Alex Garland, «Ex Machina»

                Josh Cooley, Ronnie del Carmen, Pete Docter & Meg LeFauve, «Inside Out»

                Tom McCarthy & Josh Singer, «Spotlight»

                Andrea Berloff, Jonathan Herman, S. Leigh Savidge & Alan Wenkus, «Straight Outta Compton»

You may also like