Η Barbie πλέον φοράει και hijab!

Barbie with hijab - κεντρικήΜόλις ένα μήνα μετά την εμφάνιση των νέων Barbie με τις πιο ρεαλιστικές αναλογίες, μία φοιτήτρια Ιατρικής από τη Νιγηρία, η Haneefah Adam, ντύνει τη διάσημη κούκλα με μακριά ρούχα και τη χαρακτηριστική μαντίλα (hijab) των μουσουλμάνων.

Σύμφωνα με τη Haneefah, η έμπνευση αυτή ήρθε όταν είδε το λογαριασμό Barbie Style στο Instagram. Στο CNN δήλωσε: «Σκέφτηκα πως δεν έχω δει ποτέ τη Barbie με μαντίλα, οπότε αποφάσισα να ανοίξω ένα λογαριασμό στο Instagram και να τη ντύσω με ρούχα που έφτιαξα. Θεωρούσα πολύ σημαντικό μία κούκλα να ντύνεται όπως θα ντυνόμουν κι εγώ».

Η 24χρονη φοιτήτρια, η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Φαρμακολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο, περιγράφει τη Hijarbie (όπως αποφάσισε να τη «βαφτίσει»!) σα «μία σεμνή κούκλα», μία κούκλα με την οποία μικρές Μουσουλμάνες θα μπορούσαν να ταυτιστούν.

«Έχει στοιχεία από τη θρησκεία μου και την πολιτισμική μου ταυτότητα», συνεχίζει η Haneefah. «Ο τρόπος που ντύνεται η Barbie μοιάζει διαφορετικός, αυτό δεν είναι κακό. Απλά ήθελα να δώσω και μία άλλη οπτική σε νεαρές Μουσουλμάνες, όπως είμαι κι εγώ. Θέλω επίσης να χρησιμοποιήσω το Instagram για να δώσω στη Hijarbie μία ταυτότητα αντίστοιχη με την κλασσική Barbie.».

Η γενικότερη αντίδραση του κόσμου μοιάζει αφάνταστα θετική, ενώ ήδη έχουν καταγραφεί παραγγελίες απ’ όλον τον κόσμο για αγορά. Παράλληλα η Hijarbie είναι ήδη μία ξεχωριστή star του Instagram με περίπου 23.000 ακολούθους (followers) στο Instagram.

Η Haneefah ομολογεί πως θα ήθελε να επεκτείνει το λογαριασμό ώστε να συμπεριλάβει κι έγχρωμες κούκλες, ενώ μέχρι πρόσφατα δε μπορούσε να βρει τέτοιες στη Νιγηρία κι έπρεπε να τις παραγγείλει από το εξωτερικό. «Δε μπορούσα να βρω διαφορετικούς τύπους στη Νιγηρία (ούτε στο Amazon ούτε στο eBay). Θα ήθελα πολύ να ντύσω μία μαύρη κούκλα. Παρήγγειλα μερικές από το εξωτερικό και σύντομα θα είναι εδώ».

Παρά όμως τη δημοφιλία του λογαριασμού, η Haneefah λέει πως έχει λάβει κι αρνητικά σχόλια από χρήστες που θεωρούν πως οι Μουσουλμάνες που φορούν τη hijab είναι «καταπιεσμένες». Κι αυτή είναι μία παρερμηνεία που επιθυμεί να διορθώσει. «Θέλουμε να καλυπτόμαστε εκφράζοντάς έτσι το θρησκευτικό μας πιστεύω. Αλλά πολλές Μουσουλμάνες δεν κρύβουν τα μαλλιά τους κι αυτό δεν τις κάνει λιγότερο πιστές στη θρησκεία».

Όσο για τη βοήθεια του Instagram στο project της, δηλώνει: «Θεωρώ πως είναι μία πολύ χρήσιμη πλατφόρμα ώστε να προσπαθήσω να δείξω στον έξω κόσμο τι σημαίνει να είσαι Μουσουλμάνα και να διορθώσω ορισμένες παρανοήσεις».

  Πηγή : CNN

Προσωπικό σχόλιο: Μπορείτε να δείτε όλες τις κούκλες που ντύνει η Haneefah Adam στο λογαριασμό της @hijarbie στο Instagram. Ρίχνοντας μια ματιά, μπορώ να πω μόνο «μπράβο» στη νεαρή για τη δημιουργική πρωτοβουλία, ειδικά σε μία περίοδο όπου ο,τιδήποτε διαφορετικό το κοιτούμε με καχυποψία.

You may also like