Πρόταση για dvd: The Light Between Oceans

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Άλλο ένα μαρτιάτικο σαββατοκύριακο πλησιάζει στο τέλος του κι ελπίζω να περάσατε όμορφα στη διάρκειά του! Ώρα για ταινία στο σπίτι, λοιπόν, και γι’ απόψε σας παρουσιάζω μία συγκινητική ταινία που, προσωπικά, όταν την είδα στο σινεμά με συγκλόνισε!

Ο Tom Sherbourne (Michael Fassbender), είναι βετεράνος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου κι εγκαθίσταται σ’ ένα απομονωμένο νησάκι της Δυτικής Αυστραλίας ως φαροφύλακας. Σύντομα ερωτεύεται την Isabel (Alicia Vikander), μία κοπέλα από το Partageuse, την παραθαλάσσια πόλη που τροφοδοτεί το Janus, η οποία μετά τον γάμο τον ακολουθεί. Η ευτυχία τους θα κλονιστεί από τις αποτυχημένες εγκυμοσύνες της Isabel, όμως η αναπάντεχη άφιξη μίας βάρκας όπου μέσα είναι ένας νεκρός άντρας κι ένα νεογέννητο κοριτσάκι. Το καθήκον του Tom είναι να αναφέρει το γεγονός, αλλά η Isabel τον παρακαλά να το προσπεράσει και να μεγαλώσουν το παιδί σας δικό τους. Ο Tom υποκύπτει, αλλά λίγα χρόνια μετά η χαρά που θα φέρει η μικρή Lucy στο ζευγάρι θα απειληθεί από την εμφάνιση της Hannah (Rachel Weisz), μίας γυναίκας που έχασε το σύζυγό και την κόρη της λίγο πριν το γεγονός στο Janus. Κι ο Tom είναι ο πρώτος που καταλαβαίνει πως ίσως χρειαστεί να κάνει μία δύσκολη επιλογή τόσο για εκείνον, όσο και για την Isabel και τη Lucy.

Το “Φως Ανάμεσα Στους Ωκεανούς” βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα της M. L. Stedman. Η διασκευή του σεναρίου κι η σκηνοθεσία είναι του Derek Cianfrance (“Blue Valentine”, 2010 και “The Place Beyond The Pines“, 2012).

Προτού δω την ταινία, μου ήρθε η… έμπνευση να διαβάσω το βιβλίο, έτσι μπήκα στην αίθουσα έχοντας διαβάσει… τα μισά γεγονότα – πείτε το και φόβο των spoilers! Αργότερα, όταν τελείωσα και το βιβλίο, εντόπισα διαφορές που σίγουρα έγιναν για να εξασφαλιστεί ένας καλός κινηματογραφικός χρόνος. Αυτό, όμως, δεν επηρεάζει σε τίποτα την ένταση η οποία κυριαρχείς την ταινία του Derek Cianfrace. Ο σκηνοθέτης, με φόντο ένα φωτογραφικά μαγευτικό τοπίο (η φωτογραφική διεύθυνση είναι του Adam Arpakaw που είχε αναλάβει τον “Macbeth” το 2015) και σε συνδυασμό με την εξαιρετική μουσική του Alexandre Desplat (“The Grand Budapest Hotel”, 2014) βγάζει στην επιφάνεια την τρυφερή σχέση του ζευγαριού αλλά και τις τριβές που προκύπτουν από τη δοκιμασία τους. Πρόκειται για μία ταινία “βαριά” λόγω του άπειρων και συνάμα πολύπλοκων συναισθημάτων των ηρώων της Stedman, ενώ καταφέρνει να βάλει σ’ ένα ιδιαίτερο δίλημμα το θεατή σχετικά με το πόσο αγνά είναι τα συναισθήματα αλλά κι οι πράξεις του Tom και της Isabel – αν ρωτάτε εμένα, ακόμα δεν έχω καταφέρει να δώσω απάντηση! Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι πως στο σύνολό της η ταινία μας δίνει ένα μάθημα για το τι σημαίνει πραγματικά να είναι κανείς γονιός.

Όσο για τους ηθοποιούς που στελεχώνουν το “Φως Ανάμεσα στους Ωκεανούς”; Οι Michael Fassbender και Alicia Vikander βγάζουν μία ειλικρινή και τρυφερή χημεία (προφανώς αυτό οδήγησε και στην σχέση τους έξω από τα πλατό!), εξωτερικεύοντας την ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων τους. Οι σύνθετες προσωπικότητες κάθε περσόνας εναρμονίστηκαν άψογα με τους δύο ηθοποιούς. Συγκλονιστική, όμως, είναι και η Rachel Weisz στο ρόλο της πληγωμένης Hannah, καθώς απεικονίζει άριστα τη δυναμική του χαρακτήρα της που δεν ξέρει αν πρέπει ή όχι να πενθήσει.

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ! Σημείωση: όσοι συνηθίζουν να κλαίνε στις ταινίες, καλό είναι να έχουν κι ένα πακετάκι χαρτομάντηλα κοντά τους!


Πρωταγωνιστούν: Michael Fassbender, Alicia Vikander, Rachel Weisz, Jack Thompson, Thomas Unger, Florence Clery, Bryan Brown κ.α.

You may also like