Από το Netflix η ολοκλήρωση της τελευταίας ταινίας του Orson Welles

Καλά νέα για το σινεφίλ κοινό κι ειδικά για τους fans του Orson Welles, καθώς το Netflix ανακοίνωσε την Τρίτη πως εξασφάλισε τα δικαιώματα κι ανέλαβε τη συντήρηση κι ολοκλήρωση της τελευταίας ταινίας του εμβληματικού σκηνοθέτη. Η συνδρομή του δικτύου έρχεται να στηρίξει την προσπάθεια ενός εκ των παραγωγών της ταινίας, Filip Jan Rymsza, που αρχικά είχε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει τη χρηματοδότηση μέσω του ισοτόπου crowdfunding Indiegogo.

Το “The Other Side Of The Wind” λέγεται πως είναι μία σάτιρα του Hollywood από τον Orson Welles με ημι-αυτοβιογραφικό χαρακτήρα. Για την ακρίβεια, ακολουθεί την ιστορία ενός θρυλικού σκηνοθέτη (τον οποίο υποδύεται ο John Huston) που φιλοδοξεί να κάνει ένα δυναμικό comeback απευθυνόμενος σε νεότερο κοινό. Η ταινία του, όμως, που ξεκινά ως ένα εκλεπτυσμένο έργο μετατρέπεται σε καταστροφή. Το σενάριο είναι μία δημιουργία του Welles και της ηθοποιού και σεναριογράφου Oja Kodar, με τον Welles στα ηνία της σκηνοθεσίας.

Η παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε το 1970 για να σταματήσει το 1976 λόγω προβλημάτων στην χρηματοδότηση, την παραγωγή, το casting, αλλά και εξαιτίας ζητημάτων νομικής φύσης. Σαράντα χρόνια μετά, όμως, ένας από τους πρώτους παραγωγούς της ταινίας, ο Frank Marshall, συμφώνησε με το Netflix να επιβλέπει την όλη διαδικασία συντήρησης κι ολοκλήρωσης. Επίσης, ο ηθοποιός Peter Bogdanovich που ήταν στο cast με τους John Huston, Oja Kodar, Lilli Palmer και Dennis Hopper θα παίξει το ρόλο του συμβούλου. Επίσης, οι Marshall και Bogdanovich θα χρησιμοποιήσουν χειρόγραφες σημειώσεις του Welles, καθώς και δικές τους αναμνήσεις από την περίοδο της παραγωγής.

Το δε Netflix θα χρηματοδοτήσει το project, συμβάλλοντας στην προσπάθεια του Rymsza, ο οποίος συγκέντρωσε μέσω του Indiegogo 400.000 δολάρια, με έπαθλα για τον κόσμο από t-shirts με τον Orson Welles μέχρι εισιτήρια για τις πρεμιέρες της ταινίας σε Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη και Παρίσι.

Ο επικεφαλής του Netflix, Ted Sarandos, αναφέρει στη δήλωσή του:

“Πρόκειται για ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, ειδικά για όλους εμάς που μεγαλώσαμε με την τέχνη και το όραμα του Orson Welles. Το να φέρουμε στον κόσμο αυτήν την ταινία με την καλλιτεχνική σκοπιά του Welles άθικτη, είναι λόγος ώστε κι εγώ κι όλοι εμείς στο Netflix να αισθανόμαστε περήφανοι.”

Δηλώσεις, όμως, έκανε και ο Frank Marshall:

“Ομολογώ πως ακόμη δε μπορώ να το πιστέψω. Μετά από προσπάθειες σαράντα χρόνων, είμαι ευγνώμων για το πάθος και την επιμονή όλων στο Netflix που μας επέτρεψαν επιτέλους να μπούμε στην αίθουσα του μοντάζ για να ολοκληρώσουμε το τελευταίο έργο του Orson.”

                Αν κι ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα είναι έτοιμη για προβολή η ταινία, σίγουρα το Netflix συμβάλλει στην προσπάθεια να μάθουν όλοι όσοι αγαπούν το σινεμά τη σημασία του ονόματος του Orson Welles στην ιστορία του κινηματογράφου.

You may also like