Πρόταση για dvd: Scenes From A Marriage

Βράδυ Κυριακής έφτασε κι είναι η ώρα για να κλείσουμε ένα όμροφο σαββατοκύριακο με μία καλή ταινία στην άνεση του σπιτιού μας. Απόψε ο ρεαλισμός μας δίνει μία ευγενική “γροθιά στο στομάχι”: για την ακρίβεια ο Bergman το κάνει με μία ταινία ορόσημο της καριέρας του.

               Ο Johan (Erland Josephson) κι η Marianne (Liv Ullman) φαίνεται πως ζουν την απόλυτη ευτυχία: έναν επιτυχημένο γάμο, αξιόλογες καριέρες, δύο πανέμορφα κοριτσάκια… τι άλλο θα μπορούσε κανείς να ονειρευτεί; Ωστόσο, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, μια που σταδιακά το ζευγάρι έρχεται αντιμέτωπο με τη φθορά των χρόνων, την απιστία και το διαζύγιο.

               Οι “Σκηνές Από Έναν Γάμο” παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη σουηδική τηλεόραση σε μορφή μίνι σειράς έξι επεισοδίων το 1973. Ένα χρόνο μετά, ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Ingmar Bergman (“Άγριες Φράουλες”, 1957 και “Φάννυ και Αλέξανδρος”, 1982) αποφάσισε να μεταφέρει την ιστορία του Johan και της Marianne στη μεγάλη οθόνη.

               Αρχικά θα ήθελα να σας πω να μη σας τρομάξει η σουηδική γλώσσα. Οπωσδήποτε θα σας ξενίσει στην αρχή, όμως δε θα σας επηρεάσει να παρακολουθήσετε την ταινία, σε αντίθεση με άλλες παραγωγές με πιο “βαριές” γλώσσες όπως τα γερμανικά.

               Από εκεί κι έπειτα, ο Bergman μας παρουσιάσει ένα είδιος θεατρικού ντοκιμαντέρ δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο ψυχογράφημα του παντρεμένου ζευγαριού. Πολλοί πιστεύουμε πως ο γάμος είναι το “happily ever after” μίας σχέσης, όμως στην πραγματικότητα οι αδυναμίες, οι ατέλειες, οι εγωισμοί κάθε πλευράς είναι εκείνες που θα το καθορίσουν. Όχι, δε μιλάμε για μία ιστορία αγάπης όπως έχουμε συνηθίσει, αλλά για μία αληθινή σχέση με όλα όσα χαρακτηρίζουν μία τέτοια: τις αγωνίες, τις (τυχόν) υποψίες, την προσπάθεια ή την έλλειψη αυτής. Κι είναι αυτή η η ειλικρινής ματιά του Bergman για τις ανθρώπινες σχέσεις που σαγηνεύει το θεατή σε μία ταινία διάρκειας περίπου δυόμιση ωρών.

Δεν προσπαθεί, δεν επιθυμεί να ωραιοποιήσει καταστάσεις, άλλωστε όλοι μας γνωρίζουμε πως σε έναν γάμο είναι λογικό κάποια στιγμή ο έρωτας να μετατραπεί σε συνήθεια. Όμως δε σημαίνει πως δεν υπάρχει ανάμεσα στο ζευγάρι αγάπη, απλά (όπως αναφέρει κι ο Johan κάποια στιγμή) αυτή μπορεί να μην είναι “τέλεια”. Βεβαίως, πρόκειται για μία ταινία ερμηνειών όπου ο Josephson κι η Ullman ενσαρκώνουν χαρακτήρες πολυδιάστατους και ομολογουμένως περίπλοκους με μία εξαιρετική αρμονία, παρά τις αντιξοότητες της σχέσης με τις οποίες καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απαολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Liv Ullman, Erland Josephson, Bibi Andersson, Jan Malmsjö κ.α.

               Photo credits: IMDb

You may also like