Πώς μας βελτιώνει η παρέα… με τον εαυτό μας

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από έντονους, σχεδόν non-stop ρυθμούς και πάντα ανάμεσα σε πολύ κόσμο. Πόσες φορές δε σκεφτήκαμε “θέλω λίγα, λίγα λεπτά να μείνω μόνος”, μόνο και μόνο για να φύγει η σκέψη όσο ξαφνικά ήρθε με τη δικαιολογία πως δεν έχουμε το περιθώριο. Ή μήπως όχι;

               Στην πραγματικότητα, όταν καταφέρνουμε να περνάμε λίγο χρόνο με τον εαυτό μας (και το απολαμβάνουμε) μπορεί να μας βελτιώσει από πολλές απόψεις. Όχι, δεν εννοούμε να γίνουμε αντικοινωνικοί, απλά να αφιερώνουμε έστω λίγα λεπτά σε μας. Ας δούμε πώς…

               01 Όταν περνάμε χρόνο με φίλους ή συνεργάτες, δημιουργείται μέσα μας ανοικειοθελώς μία φιλοσοφία αντιπαράθεσης – με λίγα λόγια καλλιεργείται η πεποίθηση πως είμαστε “εμείς ενάντια σε όλους τους άλλους”. Περνώντας λίγο χρόνο με τον εαυτό μας και μόνο μπορούμε να αναπτύξουμε το αίσθημα εμπάθειας, δηλαδή την ικανότητα να συναισθανόμαστε καλύτερα τους άλλους.

               02 Σύμφωνα με έρευνες, ένα μεγάλο πλήθος στο χώρο εργασίας μπορεί να μειώσει τις επιδόσεις των εργαζομένων και την παραγωγικότητά τους. Αντίθετα, η παραγωγικότητα μπορεί να αυξηθεί όταν κάποιος βρίσκεται πιο απομονωμένος – κι άρα πιο συγκεντρωμένος στα καθήκοντά του.

               03 Μένοντας μόνοι με τις σκέψεις μας (κυριολεκτικά) επιτρέπουμε στον εαυτό μας να μελετήσει και να εκτιμήσει καλύτερα τις ιδέες και τις εμπνεύσεις που έχουμε, με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο δημιουργικοί.

               04 Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως κάποιος που μπορεί να περάσει χρόνο με τον εαυτό του νιώθει περισσότερο ευτυχισμένος με τη ζωή του και μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το άγχος του. Μάλιστα, όσοι απολαμβάνουν να μένουν για λίγο μόνοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

               05 Όταν τα παιδιά μας βλέπουν πως περνάμε λίγο χρόνο μόνοι όχι μόνο μαθαίνουν πως δεν είναι κακό, αλλά και μας “αντιγράφουν” προσπαθώντας να μάθουν μόνα τους πράγματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βελτιώνεται σημαντικά η συμπεριφορά τους. Σαφώς και δε λέμε να βάλουμε τα παιδιά στον “αυτόματο πιλότο”, αλλά οπωσδήποτε θα τους ωφελήσει να μάθουν πως μπορούν να περάσουν λίγο χρόνο μόνα τους μαθαίνοντας ή παίζοντας.

               06 Ο χρόνος που περνάμε μόνοι μας μπορεί να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πως στη ζωή υπάρχουν πολλά περισσότερα από τη ρουτίνα που, κακά τα ψέμματα, μας προκαλεί ένα άγχος. Αν κατάφερουμε να αφοσιωνόμαστε στον εαυτό μας κατά διαστήματα, οι στόχοι μας, οι επιθυμίες μας, όλα γίνονται πιο ξεκάθαρα και μπορούμε να οργανώσουμε τις αλλαγές που χρειαζόμαστε στη ζωή μας για να τα πετύχουμε.

               07 Σχεδόν καθημερινά ακούμε τους άλλους να λένε ποιοι είμαστε. Αφιερώνουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας, όμως, για να το αντιληφθούμε εμείς οι ίδιοι; Αν όχι, λίγη μοναχικότητα θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε μία καλύτερη και πιο σαφή εικόνα για εμάς χωρίς εξωτερικές “παρεμβάσεις”.

               Κι αν νομίζετε πως ο μόνος τρόπος για να περάσετε λίγο χρόνο μόνοι είναι να φύγετε κάπου με μία σεβαστή χιλιομετρική απόσταση από το σπίτι και τις υποχρεώσεις σας, κάνετε λάθος. Ακόμη και λίγα λεπτά τη μέρα αρκούν μακριά από αντιπερισπασμούς όπως το κινητό μας ή το laptop μας.

               Πηγή: Forbes

               Photo credits: Mama Mia / @6o20m1o4 (unsplash)

You may also like