Πρόταση για dvd : Shaft (2000)

Καλοκαιρινό βράδυ Κυριακής και μετά τις βουτιές του σαββατοκύριακου μία ταινία στο σπίτι είναι πάντα μία καλή ιδέα για να αναπληρώσουμε δυνάμεις. Απόψε λέω να γνωρίσουμε την εκδοχή ενός από τους πιο badass κινηματογραφικούς αστυνομικούς της δεκαετίας του ’70, μια που μέσα στο καλοκαίρι θα απολαύσουμε και το sequel!

               O John Shaft II (Samuel L. Jackson), ανιψιός του θρυλικού πρώην αστυνομικού John Shaft (Richard Roundtree) κι επίσης αστυνομικός, καταφθάνει σ’ ένα πολυτελές night club όπου ένας έγχρωμος θαμώνας ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου. Μία πιθανή αυτόπτης μάρτυρας, η Diane (Toni Collette) καταδεικνύει το νεαρό Walter Wade (Christian Bale), ως ένοχο, όμως λίγο αργότερα η Diane θα εξαφανιστεί. Μαζί της όμως εξαφανίζεται κι η μοναδική ευκαιρία να αποδειχθεί η ενοχή του Wade, ο οποίος και θα γλιτώσει την κάθειρξη με εγγύηση – γιος μεγαλοεργολάβου, γαρ. Δύο χρόνια μετά κι έπειτα από μία ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια ο Wade να καταδικαστεί για το φόνο, ο Shaft θα αποφασίσει να αποδώσει τη δικαιοσύνη με τα δικά του μέσα – κι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να βρεθεί η Diane. Φυσικά, όμως, τη Diane δεν την ψάχνει μόνο ο Shaft.

               Η ταινία “Shaft” εμπνέεται από το χαρακτήρα που “γέννησε” στα΄70s η φαντασία του Ernest Tildyman και το σενάριο της ταινίας υπογράφουν οι Shane Salerno (“Armageddon”, 1998), Richard Price (“The Wire” tv show) και John Singleton, ο οποίος αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία.

               Αν σας αρέσουν οι αστυνομικές ταινίες που βασίζονται στη δράση κι όχι τόσο στο “who dunnit?” που διέπει τις περισσότερες παραγωγές της κατηγορίας, τότε ο “Shaft” είναι για εσάς. Άλλωστε από την αρχή είμαστε σίγουροι για τον ένοχο, όμως εδώ ο Singleton εστιάζει περισσότερο (όπως προαναφέραμε) στην απόδοση δικαιοσύνης, Αν και πρόκειται για μία popcorn movie, ο ρυθμός της είναι έντονος και σαφώς απολαυστικός, κάνοντας το θεατή να νιώθει λες και συνοδεύει το Shaft στη σχεδόν μηχανική του αποστολή. Βεβαίως, είναι ουσιαστική κι η δυναμική που αναπτύσσεται ανάμεσα στους χαρακτήρες του Jackson και του Bale, όμως η αλήθεια είναι πως σε όλην την ταινία όλοι οι fans του Jackson ξεροσταλιάζουμε για να πει τα αγανακτισμένα “m*****f*****!” του – παιδιά, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, κάθε φορά που τον βλέπουμε αυτά περιμένουμε!

               Με λίγα λόγια; Grab your popcorn κι απολαύστε την ταινία… σας εγγυώμαι πως θα τη χαρείτε όσο κι εγώ!

Πρωταγωνιστούν: Samuel L. Jackson, Vanessa Williams, Christian Bale, Toni Collette, Jeffrey Wright, Dan Hedaya, Ruben Santiago-Hudson, Richard Roundtree κ.α.

You may also like