Η γυμναστική στο σπίτι “κερδίζει έδαφος”…

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως ένα ισχυρό κίνητρο προκειμένου κάποιος να ξεκινήσει (και να συνεχίσει, φυσικά) να γυμνάζεται, είναι η συνδρομή σ’ ένα γυμναστήριο, καθώς το αντιμετωπίζουν ως επένδυση. Ωστόσο, πλέον φαίνεται πως η ζυγαριά αρχίζει να κλίνει υπέρ της προπόνησης στο σπίτι. Οι λόγοι; Είναι δέκα στο αριθμό και σίγουρα θα μπορούσαν να κάνουν και τους fans του γυμναστηρίου να αναθεωρήσουν!

01 Εξακολουθεί να είναι πρόκληση. Δε χρειάζονται ακριβά μηχανήματα κι όργανα για να ανεβάσουμε (σταδιακά πάντα!) το επίπεδο δυσκολίας της προπόνησης μας. Το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί και με μία σειρά bodyweight ασκήσεων – άλλωστε σας είχαμε μιλήσει και για εφαρμογές που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις το καθενός.

               02 Λιγότερες δικαιολογίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο λιγότεροι οι όποιοι περιορισμοί τόσο πιο εφικτός γίνεται ο στόχος μας. Ακόμη και το να βλέπουμε την αγαπημένη μας σειρά ενόσω κάνουμε ασκήσεις με τα βαράκια μας είναι προτιμότερο από τον καναπέ!

               03 Δεν υπάρχει αναμονή. Πόσες φορές δεν γυρίσαμε μέσα στο γυμναστήριο “σαν την άδικη κατάρα” μέχρι να απελευθερωθεί ένας διάδρομος  στο γυμναστήριο (#truestory); Κάτι τέτοιο είναι πολύ λογικό να μας αποσπάσει από τη συνήθη προπόνησή μας. Στο σπίτι όμως, παρά τους όποιους αντιπερισπασμούς, εξακολουθούμε να εστιάζουμε στον εαυτό μας και το στόχο μας.

               04 Αποφεύγουμε το… photobomb! Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν συχνά αναμετάδοση των προπονήσεών τους στα social media (αλήθεια, πότε κάνουν γυμναστική όλοι αυτοί;). Γιατί, λοιπόν, να έχουμε και την αγωνία μην τυχόν και βρεθούμε κι εμείς σε μία τέτοια ανάρτηση ενώ γυμναζόμαστε; Το σπίτι μας παρέχει την ιδιωτικότητα που πιθανώς θέλουμε για την προπόνησή μας.

               05 Περισσότερη άνεση. Ειδικά για όσους βρίσκονται στην αρχή μίας τέτοιας νέας συνήθειας, είναι λογικό να μη θέλει να δοκιμάσει να πετύχει μία άσκηση μπροστά σε (η αλήθεια να λέγεται) αδιάκριτα βλέμματα. Σαφώς κι ένας γυμναστής μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε μία άσκηση σωστά, όμως ακόμη κι εδώ το διαδίκτυο είναι φίλος μας χάρη στα αμέτρητα tutorials που μπορούμε να αναζητήσουμε.

               06 Δε χρειάζεται προγραμματισμό. Υπάρχουν κι εκείνες οι μέρες που χαρακτηρίζονται απλά “θεότρελες” κι είναι τότε που σίγουρα είναι πρόκληση το να “χωρέσει” στο πρόγραμμά μας κι η επίσκεψη στο γυμναστήριο. Δεν είναι πολύ πιο βολικό, να κάνουμε έστω μερικές ασκήσεις στο σπίτι λίγο αφότου επιστρέψουμε από τη δουλειά αντί να αναβάλλουμε (ξανά, ίσως) το γυμναστήριο; Η γυμναστική στο σπίτι μας παρέχει αυτό που συχνά οι απαιτήσεις της μέρας μας στερούν ως ένα σημείο: ευελιξία στο καθημερινό μας πρόγραμμα.

               07 Μικρότερη έκθεση σε μικρόβια. Όσο καθαρό κι αν είναι το γυμναστήριό μας, πάντα διστάζουμε προτού καθίσουμε σ’ ένα όργανο γυμναστικής αμέσως μόλις σηκωθεί ο προηγούμενος (τι, μόνο εγώ;). Η έκθεση σε μικρόβια, μύκητες κοκ είναι πολύ πιθανότερη σ’ έναν κοινόχρηστο χώρο. Η γυμναστική στο σπίτι μας προφυλάσσει από έναν ακόμη “μπελά”!

               08 Το πορτοφόλι μας είναι χαρούμενο! Αν και θεωρείται αυτονόητο, καλό είναι να βρεθεί στη λίστα μας. Αν και πολλά γυμναστήρια πλέον προσφέρουν συνδρομές σε φαινομενικά προσιτό κόστος, σε βάθος χρόνου αντιλαμβανόμαστε πως αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να καλύψουν μία άλλη ανάγκη ή μία επιθυμία. Είναι προτιμότερο να επενδύσουμε σε κατάλληλο ρουχισμό και εξοπλισμό (ο οποίος με τις bodyweight προπονήσεις δεν είναι και τόσο απαραίτητος) ή να κάνουμε μία οικονομική συνδρομή σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα ή μία εφαρμογή  στο κινητό ή το tablet μας.

               09 Φοράμε ό,τι θέλουμε! ΟΚ, προφανώς και δεν μιλάμε για το babydoll που φορούσαμε το βράδυ, αλλά ας το πω ωμά: ακόμη κι αν θέλουμε μία φορά να γυμναστούμε με τα εσώρουχά μας, στο σπίτι μας έχουμε αυτήν την απόλυτη ελευθερία! Δεν είναι καλύτερα να σχεδιάζουμε τι θα φορέσουμε για τη βραδινή μας έξοδο με το σύντροφό μας παρά να αγχωνόμαστε ποιο μπλουζάκι ταιριάζει με το sports bra;

               10 Περισσότερος χρόνος με τους δικούς μας. Αν κι ο/η σύντροφός μας γυμνάζεται τακτικά, κάνοντας παρέα τη γυμναστική στο σπίτι μας προσφέρει περισσότερο χρόνο μαζί του/της και μάλιστα λειτουργεί κι ως κίνητρο για να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Όσο τους γονείς, τα παιδιά μαθαίνουν μία καλή συνήθεια που καλό θα είναι να αποκτήσουν. Αν, μάλιστα, το παρουσιάσουμε και σαν παιχνίδι, τότε η γυμναστική μας γίνεται ακόμη πιο διασκεδαστική.

               Fun fact: η παραπάνω λίστα μπορεί να σας φανεί χρήσιμη αν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε να διαλέξετε ανάμεσα στο γυμναστήριο και το σπίτι! Οπότε ας φορέσουμε τα (απολύτως) απαραίτητα και ξεκινάμε!

You may also like