Πρόταση για dvd: The House of The Spirits

4239cb2df78da3d1ed67987c7d625a70Καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Ήρθα κι απόψε στη διαδικτυακή μας παρέα για να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε – ή να θυμόμαστε – αγαπημένες ταινίες. Στα πλαίσια του αφιερώματός μας για ταινίες βασισμένες σε βιβλία, για απόψε σας έχω μία ταινία που βασίστηκε σ’ένα από τα πιο γνωστά έργα της Χιλιανοαμερικανής συγγραφέως Isabel Allende.

Χιλή, δεκαετία του ’20: Ο νεαρός Esteban Trueba (Jeremy Irons) αποφασίζει να ζητήσει το χέρι της γοητευτικής Rosa del Valle, με τους γονείς της να διατηρούν αμφιβολίες καθώς είναι ένας απλός εργάτης στα ορυχεία. Τη μέρα που θα έρθει στο σπίτι των del Valle, η μικρότερη αδερφή της Rosa, Clara, θα γοητευτεί από τον Esteban. Καθώς, όμως, η μικρή Clara έχει υπερφυσικές ιδιότητες, μία πρόβλεψή της πως θα υπάρξει ένας θάνατος στην οικογένεια θα επιβεβαιωθεί, με τη Rosa να πεθαίνει από ένα δηλητήριο που προοριζόταν για τον πατέρα της. Το σοκ θα κάνει την Clara να μην ξαναρθρώσει λέξη, ενώ ο Esteban θα φύγει για να δημιουργήσει τη δική του περιουσία. Με τα χρόνια δημιουργεί τη δική του hacienda (σημ.: ένα είδος φυτείας), η δύναμή του αυξάνεται, αλλά παράλληλα γίνεται και πιο σκληρός απέναντι στους εργάτες του. Είκοσι χρόνια μετά επιστρέφει για να ζητήσει αυτή τη φορά το χέρι της Clara (Meryl Streep) η οποία λύνει και τη σιωπή της. Οι δυο τους, μαζί με την αδερφή του Esteban, Ferula (Glenn Close) θα εγκατασταθούν στη hacienda Tres Marias. Κι από εκεί κι ύστερα ξεκινά η ιστορία μίας οικογένειας που περιβάλλεται από το πάθος, το μίσος, τον εγωισμό, αλλά κι από την αγάπη και την επιμονή για ένα καλύτερο αύριο. Μία ιστορία όπου τελικά όλων οι μοίρες μπλέκονται σ’ένα γαϊτανάκι, ενόσω οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα τρέχουν με εξωφρενικούς ρυθμούς.

The House of The Spirits 2Το «Σπίτι των Πνευμάτων» είναι μία παραγωγή Γερμανίας, Δανίας και Πορτογαλίας σε σκηνοθεσία και διασκευή σεναρίου του Bille August («Οι Άθλιοι», 1998).

Αν κι υπάρχουν κάποιες αποκλίσεις/παραλείψεις από το βιβλίο της Allende (για παράδειγμα, η Clara εκτός από τη Blanca, αποκτά και δίδυμα αγόρια με τον Esteban), πιθανώς χάριν χρόνου (άλλωστε η ταινία διαρκεί κάτι παραπάνω από δύο ώρες), δε μειώνεται το ενδιαφέρον του θεατή για την πλοκή. Ενόσω χτίζεται η ιστορία – και μαζί της οι χαρακτήρες της – δημιουργείται στο θεατή μία αίσθηση αγωνίας. Αν ο Esteban θα «μαλακώσει» τους σκληρούς του τρόπους. Αν θα αποφασίσει να δεχθεί πως ο κόσμος αλλάζει, συμπεριλαμβανομένης της ζωής της δικής του και της οικογένειάς του. Αν η διορατικότητα κι η (σχεδόν) αγγελική αγάπη της Clara θα τον κάνουν να δει πέρα από τις συντηρητικές του παρωπίδες. Για να μην πολυλογώ, πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα που γεννά δυνατά συναισθήματα και που σίγουρα σε κάνει να θες να αναζητήσεις και το ίδιο το βιβλίο της Allende. Κι αν και στην Αμερική δεν εκτιμήθηκε όσο θα έπρεπε, στην Ευρώπη έγινε δέκτης αρκετών βραβείων σε κινηματογραφικά φεστιβάλ. Αλλά είπαμε… δεν ξέρουν να βλέπουν ταινίες εκεί στις ΗΠΑ, τέλος!

Το κινηματογραφικό αποτέλεσμα συμπληρώνουν αρμονικά οι δυνατές ερμηνείες, ιδίως των Jeremy Irons, Glenn Close και Meryl Streep. Κι αν και οι νεαροί τότε Wynona Rider και Antonio Banderas ομολογουμένως αντιμετωπίζουν τους ρόλους τους με τη δέουσα σοβαρότητα, κακά τα ψέμματα, τους τρεις πρώτους δύσκολα τους φτάνουν!
Σας εύχομαι καλή διασκέδαση!

Πρωταγωνιστούν: Jeremy Irons, Meryl Streep, Glenn Close, Wynona Rider, Antonio Banderas, Armin Mueller-Stahl, Vanessa Redgrave, Maria Conchita Alonso κ.α.

You may also like