Πρόταση για dvd : The Hunchback Of Notre Dame (1939)

Η καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε πριν λίγες μέρες τη Notre Dame δεν άφησε λίγο κόσμο ασυγκίνητο. Και πώς θα μπορούσε να γινόταν αλλιώς, όταν αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα που φυλάσσει εδώ κι αιώνες θησαυρούς της τέχνης αλλά και του Χριστιανισμού υπήρξε για χρόνια αμέτρητα καταφύγιο κάθε πιστού, ανεξαρτήτως δόγματος; Η πιο προβλέψιμη πιθανώς επιλογή για την αποψινή μας πρόταση θα ήταν η αξέχαστη εκδοχή της Disney, όμως ξέρετε όλοι πως δε θέλω να γίνομαι προβλέψιμη!

               Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή, ακόμη και σε όσους δεν έχουν διαβάσει το κλασσικό έργο του Βίκτωρος Ουγκώ: ο Quasimodo (Charles Laughton) είναι ο κωδωνοκρούστης της Παναγίας των Παρισίων που, εξαιτίας των σωματικών του δυσμορφιών, αναγκάζεται να ζει κρυμμένος στο καμπαναριό του καθεδρικού του Παρισιού. Με αφορμή την Ημέρα των Τρελών, θα συναντήσει και θα μαγευτεί από την Esmeralda (Maureen O’Hara), μία νεαρή τσιγγάνα. Η ομορφιά της, όμως, σαγηνεύει τους πάντες –  ακόμη και το θρησκόληπτο δικαστή Frollo (Sir Cedric Hardwick) που βλέπει δύο λύσεις στον πειρασμό που η Esmeraldaτου προκαλεί: ή αυτή θα υποκύψει στο πάθος του ή θα διωχθεί ως εγκληματίας.

               Η ταινία του 1939 βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ουγκώ με το σενάριο να διασκευάζουν οι Sonya Levien (“Quo Vadis”, 1951) και Bruno Frank (“A Royal Scandal, 1948). Η σκηνοθεσία είναι του William Dieterle (“Elephant Walk”, 1954).

               Όπως κάθε κινηματογραφική μεταφορά ενός βιβλίου (ειδικά όταν πρόκειται για ένα έργο που ακόμη και σήμερα έχει απήχηση στο αναγνωστικό κοινό), έτσι κι αυτή η εκδοχή της ιστορίας του Quasimodoέχει σαφώς τις διαφορές της από το πρωτότυπο έργο. Ωστόσο, ο Dieterle μένει πιστός στον κεντρικό του άξονα: πως η ομορφιά εξαρτάται από το τι εκλαμβάνει ο καθένας από εμάς ως ομορφιά. Άλλωστε, κι ο γοητευτικός λοχαγός Φοίβος δεν είναι στην πραγματικότητα ένας άνθρωπος που μετουσιώνει το “ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός” (ιδιαίτερα ταιριαστή η επιλογή του ονόματος από τον Ουγκώ, αν σκεφτεί κανείς πως ο Απόλλωνας ήταν ο Θεός του Φωτός!); Ή μήπως ο άσχημος Κουασιμόδος δεν αντιπροσωπεύει πάντα την αγνότητα της ψυχής, η οποία σχεδόν καλύπτει το τρομακτικό του παρουσιαστικό;

               Με οδηγό, λοιπόν, την πραγματική ομορφιά και το πού αυτή βρίσκεται (hint: στις λεπτομέρειες!), ο σκηνοθέτης επιλέγει ένα ταιριαστό castηθοποιών να ενσαρκώσουν τους χαρακτήρες του Ουγκώ και να ξετυλίξουν μία ιστορία που υμνεί την ανιδιοτελή αγάπη κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της Παναγίας των Παρισίων.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Charles Laughton, Maureen O’Hara, Sir Cedric Hardwick, Edmond O’Brien, Alan Marshal, Walter Hampden, Harry Davenport κ.α.

You may also like