Αυτή είναι η χειρότερη στιγμή της ημέρας για γυμναστική

Για πολλούς οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι αρκετά απαιτητικοί, επομένως για να ενταχθείς σ’ αυτήν κι η καθημερινή γυμναστική, προφανώς και πρέπει να δημιουργηθούν ισορροπίες. Μάλιστα είναι αρκετοί εκείνοι που θεωρούν πως η γυμναστική αργά το απόγευμα ή κατά τις βραδινές ώρες τους χαλαρώνει. Η αλήθεια, όμως, είναι πως η γυμναστική εκείνες τις ώρες μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο μας.

               Η παραγωγή ενδορφινών, αδρεναλίνης και νορεπινεφρίνης κατά την προπόνηση τρεις ώρες πριν τη βραδινή κατάκλιση μπορούν να μας εμποδίσουν να αποκοιμηθούμε ομαλά. Αυτό συμβαίνει επειδή με προπόνηση που περιλαμβάνει αερόβια άσκηση και βάρη, οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται ώστε το αίμα να κυκλοφορήσει στο μυϊκό σύστημα. Αυξημένη κυκλοφορία, όμως, σημειώνεται και στον εγκέφαλο αυξάνοντας εκτός από την ενέργεια και πνευματική εγρήγορση. Όλα αυτά σαφώς κι είναι ευπρόσδεκτα στη διάρκεια της μέρας, όχι όμως όταν έρχεται η στιγμή της ανάπαυσης. Κι αν και μετά τη γυμναστική μας, το σώμα ξεκινά να διανύει ένα χρονικό διάστημα ώστε να επανέλθουν όλες αυτές οι ορμόνες σε φυσιολογικά επίπεδα, το διάστημα αυτό μπορεί να διαφέρει σε κάθε άτομο, καθώς μπορεί αυτό το διάστημα να διαρκέσει τριάντα λεπτά, μπορεί όμως να χρειαστεί και κάποιες ώρες.

               Τι γίνεται, όμως, αν κάποιος δεν ανήκει στους “πρωινούς τύπους” και το να ξυπνήσει στις 6 το πρωί για τη γυμναστική του δε θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα; Υπάρχει λύση, καθώς η σωστή γυμναστική μπορεί να διευκολύνει και τον ύπνο, αρκεί αυτή να μη γίνεται τρεις ώρες πριν τον ύπνο. Αν μάλιστα συνδυαστούν με αργές διατάσεις ή μία σειρά ασκήσεων yoga που μπορούν να χαλαρώσουν το νευρικό σύστημα, ο Μορφέας θα μας αγκαλιάσει σχεδόν αμέσως.

               Ακόμη, όμως, κι αν κάποιος απολαμβάνει την προπόνησή του σε πιο προχωρημένες ώρες το βράδυ, καλό είναι να επιτρέπει στο σώμα αμέσως μετά να χαλαρώνει και να μην αμελεί τις διατάσεις ώστε το σώμα να αρχίσει να εισέρχεται σε φάση ηρεμίας. Στη συνέχεια ας ακολουθήσει ένα ζεστό ντους κι ένα ισορροπημένο γεύμα που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 έως 30 γραμμάρια πρωτεΐνης, υδατάνθρακες ολικής άλεσης και πράσινα λαχανικά. Όλα αυτά θα δώσουν σήμα στο σώμα που ήρθε η ώρα για ξεκούραση.

               Εξυπακούεται πια πως αποφεύγουμε τον έντονο φωτισμό και τις οθόνες (ειδικά των tablets, smartphones και υπολογιστών) και θυμίζουμε το λόγο: το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες εμποδίζει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ισορροπεί τον κιρκάδιο ρυθμό κι άρα και τον ύπνο.

You may also like