Πρόταση για dvd: “The Town”

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Ελπίζω να σας βρίσκω με καλή διάθεση και να το απολαύσατε! Αν, λοιπόν αυτήν την ώρα χαλαρώνετε στο σπίτι και σας “βασανίζει” η απορία “ποια ταινία θα ταίριαζε απόψε;”, εδώ είμαι εγώ και σας έχω μία αστυνομική ταινία που σίγουρα αξίζει την προσοχή σας!

Ο Doug MacRay (Ben Affleck) είναι ο αρχηγός μιας συμμορίας ληστών που δρα στο Charlestown της Βοστόνης, τη συμμορία του αποτελούν τρεις παιδικοί του φίλοι: ο Jem (Jeremy Renner), ο “Gloansy” (Slaine) και ο “Dez” (Owen Burke). Όταν, όμως, ανακαλύπτουν πως μία από τις υπαλλήλους της τράπεζας που λήστεψαν και κράτησαν ως όμηρο για τη διαφυγή τους, η Claire (Rebecca Hall) ζει κοντά στη γειτονιά τους, φοβούνται πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να τους αναγνωρίσει και να καταθέσει στο FBI. Ο Jem προτείνει να δώσει στο πρόβλημα αυτό μία (ας το θέσω ευγενικά) οριστική λύση. Ο Doug, όμως, αρνείται και δοκιμάζει κάτι άλλο. Έτσι την πλησιάζει για να τη γνωρίσει και μέσω της συζήτησης να καταλάβει αν μπορεί να αναγνωρίσει τους ληστές. Η έλξη ανάμεσά τους δεν αργεί, όμως ο Doug εξακολουθεί να φοβάται για τη ζωή της Claire. Την ίδια στιγμή, ο ιθύνων νους πίσω από τις ληστείες πιέζει το Doug για μία “μεγάλη δουλειά”, με τον Doug να αναλογίζεται τις επιπτώσεις της άρνησής του ενώ, μάλιστα το FBI και συγκεκριμένα με τον επικεφαλής της έρευνας πράκτορα Adam Frawley (Jon Hamm) να ακολουθεί τα ίχνη και να τον πλησιάζει όλο και περισσότερο.

“Η Πόλη” είναι η μεταφορά του μυθιστορήματος του Chick Logan με τίτλο “Prince Of Thieves”. Το σενάροι υπογράφουν οι Peter Craig (“The Hunger Games: Mockingjay” Pt. 1 και 2), Aaron Stockard (“Gone Baby Gone”, 2007) και Ben Affleck (σενάριο του “Good Will Hunting”, 1997). Ο Affleck, μάλιστα, αναλαμβάνει για την ταινία και υποχρεώσεις σκηνοθέτη (“Argo”, 2012).

Έχω πει ανοιχτά πολλές φορές πως σε ρόλο ηθοποιού ο Ben Affleck με… μπερδεύει κάπως, αλλά θα μιλήσω αργότερα για αυτήν του την ιδιότητα. Δε χωρά, όμως, αμφιβολία πως σε επίπεδο σκηνοθεσίας και σεναρίου έχει ΤΑ-ΛΕ-ΝΤΟ. Σε κάθε του ταινία καταφέρνει να δώσει έναν ιδιαίτερο ρυθμό σε όλο το επιτελείο που εργάζεται, από τους τεχνικούς για το φωτισμό και τον ήχο μέχρι (φυσικά) τους ηθοποιούς. Σε κάθε σκηνή διατηρεί το ενδιαφέρον του θεατή στα ύψη χωρίς να κάνει “κοιλιές” η αφήγησή του – άλλωστε κακά τα ψέμματα, ο σκηνοθέτης αφηγείται κάθε ιστορία που του ανατίθεται με πινελιές από τη δική του οπτική. Έτσι κι ο Affleck παίρνει έναν χαρακτήρα που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, απλά δε μπορείς να συμπάσχεις μαζί του. Κι όμως, δίνει στον ήρωά του ένα υπόβαθρο που στην πορεία σε κάνει να τον συμπαθήσεις ή έστω να ευχηθείς να τον διαχειριστεί η άλλη πλευρά με επιείκεια. Κι αυτό δε γίνεται μόνο επειδή παίζει ο ίδιος τον κεντρικό χαρακτήρα, άλλωστε το έχει κάνει και για το Matt Damon που υποδυόταν τον Will Hunting. Κι αυτό το καταφέρνει γιατί εξίσου στρατηγικά τοποθετεί τους άλλους χαρακτήρες με τους οποίους στην ουσία έρχεται σε ρήξη. Έτσι στο σύνολο ο θεατής απολαμβάνει μία δραματική αστυνομική ταινία με σασπένς και ένταση, η οποία βεβαίως κορυφώνεται στις σκηνές δράσης.

Είπα προηγουμένως πως ο Affleck τοποθέτησε στην ταινία του τους χαρακτήρες στρατηγικά. Εξίσου στρατηγικά επέλεξε και τους ηθοποιούς που τους ενσαρκώνουν. H Rebecca Hall ξεχωρίζει ως το μήλο της Έριδος ανάμεσα στο Doug και τη συμμορία του κι ο Jeremy Renner είναι ένας “κακός” που απολαμβάνει κανείς να βλέπει, ειδικά σε μία ταινία της κατηγορίας του αστυνομικού δράματος, λίγο πριν “εδραιωθεί” ως Hawkeye των Avengers. Κι οι δύο αυτές αναφορές είναι απλά ενδεικτικές του cast που στελεχώνει το “The Town”!

Κι έρχομαι τώρα στην υποκριτική ικανότητα του Ben Affleck. Ίσως, τελικά, έχει ιδιαίτερη σημασία ο ρόλος που καλείται να ερμηνεύσει ή ακόμη και η ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί, σε επίπεδο παραγωγής, τουλάχιστον. Αν σας αρέσει στο “Good Will Hunting” και στο “Gone Girl”, εδώ θα σας εντυπωσιάσει! Η αλήθεια είναι πως είναι ένας ικανότατος ηθοποιός και το αποδεικνύει – ως επί το πλείστον. Το ίδιο εύκολα, όμως,  μπορεί και να προβληματίσει το θεατή, καθώς δε μπορώ να κρύψω πως όσο μου άρεσε ως Bruce Wayne στο “Batman Vs. Superman: Dawn Of Justice”, δε με ενθουσίασε ως Batman. Κι όχι, δε θεωρώ πως ο Christian Bale (ή ακόμη κι ο Michael Keaton) πρέπει να έχει το μονοπώλιο στο ρόλο του Σκοτεινού Ιππότη. Για να επιστρέψουμε, όμως, στο “The Town”, μπορώ ακόμη και να σας ορκιστώ πως κάθε άλλο παρά αδιάφορος είναι!

Δεν είναι τυχαίο που παρακολούθησα την ταινία για τρίτη (ή τέταρτη; Έχασα το μέτρημα!) φορά – δε μετράω τηλεοπτικές προβολές, δεν τις προτιμώ λόγω διαφημίσεων! Επομένως, με λίγα λόγια… σας εύχομαι καλή διασκέδαση, πράγμα που (όπως καταλαβαίνετε) σας το εγγυώμαι!


Πρωταγωνιστούν: Ben Affleck, Jeremy Renner, Rebecca Hall, Jon Hamm, Blake Lively, Chris Cooper, Pete Posthlewaite, Titus Welliver, Slaine, Victor Garber κ.α.

You may also like