Πρόταση για dvd: Training Day (Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου)

Training Day 1Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Λίγες μόνο μέρες μας χωρίζουν μέχρι το βράδυ της Κυριακής που θα απονεμηθούν τα βραβεία Oscar και το αφιέρωμά μας συνεχίζεται δυναμικά. Για απόψε σας έχω ένα δυναμικό αστυνομικό θρίλερ το οποίο χάρισε το 2001 το Χρυσό Αγαλματάκι για τον Α’ Ανδρικό Ρόλο στον Denzel Washington!

Ο Jake Hoyt (Ethan Hawke) ετοιμάζεται για την πρώτη του μέρα στο Σώμα Δίωξης Ναρκωτικών και θα συνεργαστεί με τον βετεράνο του τμήματος ντετέκτιβ Alonzo Harris (Denzel Washington). Στην αρχή είναι ενθουσιασμένος, αλλά στη συνέχεια ο Jake προβληματίζεται από τις ανορθόδοξες μεθόδους του Alonzo, τόσο για την άσκηση των καθηκόντων στους δρόμους του Los Angeles όσο και για τα πράγματα που του μαθαίνει. Η φιλοδοξία του όμως να φύγει από τις περιπολίες για υπερβολικά όρια ταχύτητας τον κάνουν στην αρχή να τα παραβλέψει. Γρήγορα, όμως, η πρώτη του μέρα θα καταλήξει σε εφιάλτη, μια που θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα της διαφθοράς που φτάνει μέχρι τα μεγαλύτερα κλιμάκια της αστυνομίας κι ο Jake θα πρέπει να υπερασπιστεί τη λεπτή γραμμή που χωρίζει το καθήκον από το προσωπικό κέρδος. Το σίγουρο είναι πως αυτή η Μέρα Εκπαίδευσης θα του μείνει αξέχαστη.

Η «Ημέρα Εκπαίδευσης» είναι η ιδέα του σεναριογράφου David Ayer («The Fast And The Furious», 2001) σε σκηνοθεσία του Antoine Fuqua («King Arthur», 2004 και «Olympus Has Fallen», 2013).

Training Day 5Με το concept της ταινίας να βασίζεται στο αστυνομικό σκάνδαλο Rampart που συγκλόνισε το Los Angeles τη δεκαετία του, ο Fuqua χτίζει με μαεστρία μία ιστορία μάχης ενάντια στη διαφθορά και την ηθική. Ο «πρωτάρης» αστυνομικός που βρίσκεται αντιμέτωπος με κάτι που είναι πολύ πιο πάνω από εκείνον και που πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στη φιλοδοξία του και τον κώδικα τιμής που τον οδηγεί. Οι μάλλον καχύποπτες τακτικές του βετεράνου για την καταπολέμηση του εγκλήματος που εγείρουν ερωτηματικά στο θεατή. Γιατί από τη μία σίγουρα ο αστυνομικός πρέπει να τηρεί το νόμο και την τάξη, αλλά από την άλλη σ’ ένα τόσο δύσκολο τμήμα όπως η Δίωξη Ναρκωτικών δε χωρούν οι «τύποι», αλλά πρέπει να καταφέρεις να «ταιριάξεις» πρώτα σε αυτόν τον βρώμικο κόσμο για να τα βγάλεις πέρα. Όλα αυτά συνθέτουν μία καθηλωτική περιπέτεια που, αν μη τι άλλο, σου εγείρει το ενδιαφέρον για την εξέλιξη των χαρακτήρων και της μοίρας αυτών.

training_day_stillΑν κι ο ρόλος του Ethan Hawke ως «πρωτάρης» Jake Hoyt είναι από τους καλύτερους της σταδιοδρομίας του (δίκαι η υποψηφιότητά του για το Oscar Β΄ Ανδρικού Ρόλου), νομίζω πως μπορούμε όλοι να παραδεχθούμε πως στην ταινία αυτός που κυριάρχησε ήταν ο Denzel Washington. Σε αντίθεση με άλλους ρόλους που είχε κληθεί να υποδυθεί μέχρι τότε (όπως το δικηγόρο Joe Miller στη «Philadelphia» ή τον τετραπληγικό ντετέκτιβ Lincoln Rhyme στο «The Bone Collector») αυτή τη φορά τον συναντούμε σε έναν κόντρα ρόλο. Υποδύεται χωρίς δυσκολία έναν χαρακτήρα που δεν έχει καμία αναστολή προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του. Γίνεται μάλιστα σχεδόν ένα με το χαρακτήρα του σε τέτοιο βαθμό που καταφέρνει να σε πείσει πως όσα κάνει ίσως (ίσως, λέω, δεν το επικροτώ) να έχουν κάποια λογική οι κινήσεις του. Το ότι στην ουσία παίζει τον «κακό» αποδεικνύει πως είναι ένας ηθοποιός που δε διστάζει να τσαλακώσει την εικόνα του κι αυτό επιβραβεύτηκε το 2001 όταν κέρδισε το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου.
Καθημερινή σήμερα, αλλά η «Ημέρα Εκπαίδευσης» είναι μία ταινία που σίγουρα θα «κλείσει» ευχάριστα τη μέρα σας! Καλή διασκέδαση και μείνετε συντονισμένοι στο The K-Magazine, καθώς την Κυριακή, λίγο πριν την απονομή των Oscars, η αυλαία στο αφιέρωμά μας θα «πέσει» με μία ταινία που έβαλε ένα ξεχωριστό στίγμα στην ιστορία του κινηματογράφου!


Πρωταγωνιστούν: Denzel Washington, Ethan Hawke, Scott Glenn, Eva Mendes, Tom Berenger, Harris Yulin κ.α.

Φέτος το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου διεκδικούν οι:
Bryan Cranston, «Trumbo»
Matt Damon, «The Martian»
Leonardo DiCaprio, «The Revenant»
Michael Fassbender, «Steve Jobs»
Eddie Redmayne, «The Danish Girl»

You may also like