Πρόταση για Oscar-ικό DVD: My Cousin Vinny (Oscar Β’ Γυναικείου Ρόλου)

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine!Ελπίζω να χαλαρώνετε έχοντας περάσει υπέροχα!
Βρισκόμαστε σε Oscar-ική περίοδο, καθώς η λαμπρή απονομή των Βραβείων της Ακαδημίας θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου. Για απόψε εξερευνούμε τη μεγάλη στιγμή της Marisa Tomei.

Ο Billy (Ralph Macchio) κι ο Stan (Mitchell Whitfield), φίλοι και συμφοιτητές, έχουν πάρει υποτροφίες για το πανεπιστήμιο του Los Angeles και ταξιδεύουν με αμάξι από τη Νέα Υόρκη. Το ταξίδι τους, όμως, έχει απρόοπτα, καθώς συλλαμβάνονται, κι όχι για την υποτιθέμενη κλοπή μίας… κονσέρβας (που στην πραγματικότητα ο Billy ξέχασε απλά να πληρώσει) αλλά για το φόνο του ιδιοκτήτη του mini market απ’ όπου είχαν ψωνίσει! Στην αναζήτηση δικηγόρου βοηθά η μητέρα του Billy, καθώς του λέει πως έχουν δικηγόρο στην οικογένεια. Έτσι ο Vinny (Joe Pesci) ταξιδεύει μαζί με τη μνηστή του, τη Mona Lisa Vito (Marisa Tomei) για να αναλάβει την υπόθεση. Μόνο που υπάρχει ένα μικρό (;) πρόβλημα… Ο Vinny έχει ελάχιστο καιρό από τότε που εξασφάλισε άδεια άσκησης της δικηγορίας και είναι εντελώς άπειρος σε ό, τι αφορά τη δικαστική διαδικασία! Τι σημαίνει αυτό; Δεν ξέρει πώς να ντυθεί και να μιλήσει όταν βρίσκεται ενώπιον του τυπικού δικαστή Haller (Fred Gwynne), δε γνωρίζει πώς να αντικρούσει μαρτυρίες αλλά και πώς να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για την υπεράσπιση στοιχεία! Τι σημαίνει αυτό; Πώς ο Stan κι ο Billy μάλλον πρέπει να ελπίζουν σε ένα θαύμα – ή έστω μία συμφέρουσα ανατροπή των καταστάσεων!
Η ταινία “Το Ξαδερφάκι Μου Ο Vinny” είναι μία πρωτότυπη ιστορία από τον σεναριογράφο Dale Launer (“Dirty Rotten Scoundrels”, 1988) σε σκηνοθεσία του Jonathan Lynn (“The Whole Nine Yards”, 2000).
Είμαι σίγουρη πως κάπου στα μισά της περίληψης θα σκεφτήκατε “α, ωραία, δικαστικό δράμα!”. Μετά, όμως, όπως συμπεράνατε κι οι ίδιοι, ο χαρακτηρισμός “δράμα”… πήγε περίπατο! Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως το “My Cousin Vinny” δεν είναι μία απολαυστική κωμωδία η οποία, παρεμπιπτόντως, δέχθηκε θετικότατες κριτικές για την ακρίβεια με την οποία απεικονίστηκε η δικαστική διαδικασία, ειδικά από τους ειδικούς που δεν είναι άλλοι από τους ίδιους του δικηγόρους! Εξυπακούεται πως η κατηγοριοποίηση της ταινίας στο κωμικό είδος δεν… ισοπεδώνει ούτε χλευάζει το δικανικό σύστημα.

Σε κινηματογραφικό επίπεδο έχουμε ως αποτέλεσμα μία ευρηματική ταινία που βασίζεται αρχικά σε κωμικές παρεξηγήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους δίνουν στη θέση τους σε χιουμοριστικές κι έξυπνες στιχομυθίες ανάμεσα στους χαρακτήρες και ο θεατής δε μπορεί να αποφύγει να χαμογελάσει διασκεδάζοντας με τις εξελίξεις. Επιπλέον ο Lynn δημιουργεί ένα απολαυστικό σκηνικό αντιπαραθέσεων ανάμεσα στους “πρωτευουσιάνους” νεοφερμένους (οι οποίοι, όμως, έχουν κι ένα διασκεδαστικό ταμπεραμέντο ιταλικής καταγωγής) και τους ντόπιους των νοτίων Ηνωμένων Πολιτειών – που, με τη σειρά τους, παρουσιάζουν αρκετά κλισέ χωρίς (επαναλαμβάνω) ο Lynn να επιθυμεί να υποτιμήσει καμία από τις δύο πλευρές. Επομένως, το… “Ξαδερφάκι ο Vinny” μας προσφέρει ένα δίωρο χαμόγελου αλλά και σασπένς για το πώς θα καταφέρει ο Vinny να κάνει τη ζυγαριά της δικαιοσύνης να γύρει προς το μέρος του!

Από εκεί κι ύστερα, οι ηθοποιοί που στελεχώνουν την ταινία είναι εκείνοι που τραβούν την προσοχή, ακόμη κι οι (ομολογουμένως) μικροί ρόλοι των δύο κατηγορούμενων, του Stan και του Billy (αλήθεια, ο Racchio έπαιζε κι άλλους ρόλους εκτός από το Karate Kid”;). Ιδιαίτερη έμφαση όμως, θα ξεκινήσω να δώσω στο Joe Pesci ως Vinny. Ο άνθρωπος είναι ένας ικανότατος ηθοποιός που δημιουργεί αξέχαστους χαρακτήρες, γιατί καταφέρνει να παίζει ακόμη και με το σώμα του – γιατί δεν του δίνουν κι άλλους ρόλους στις μέρες μας, αδυνατώ να καταλάβω!

Όσο για τη Marisa Tomei; Αν και αρχικά κάνει το θεατή να πιστεύει πως είναι απλά “μία όμορφη παρουσία στην ταινία” δίνει στο χαρακτήρα της μία αναπάντεχη δυναμική. Μπορεί να φαίνεται πως ακολούθησε το Vinny για να του κάνει σκηνές, στην πραγματικότητα είναι αυτή που λίγο λίγο δίνει τις λύσεις αλλά και την ώθηση που χρειάζεται ο Vinny για να συνεχίσει με την υπόθεση. Ανατρέποντας, λοιπόν, τις πρώτες εικόνες που δίνει ο χαρακτήρας της, η Marisa Tomei βραβεύεται στην τελετή του 1993 με το Oscar Β’ Γυναικείου Ρόλου!
Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν: Joe Pesci, Ralph Macchio, Mitchell Whiftield, Marisa Tomei, Fred Gwynne, Lane Smith, Bruce McGill κ.α.

Φέτος, οι υποψήφιες για το Oscar Β’ Γυναικείου Ρόλου είναι:
Mary J. Blige, “Mudbound”
Allison Janne, “I, Tonya”
Lesley Manville, “Phantom Thread”
Laurie Metcalf, “Lady Bird”
Octavia Spencer, “The Shape Of Water”

You may also like