Πρόταση για Oscar-ικό dvd: The French Connection – Α’ Ανδρικός

The French Connection 1Καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Άλλη μία extra DVD πρόταση σας έχω για σήμερα στα πλαίσια του Oscar-ικού μας αφιερώματος! Η μεγάλη βραδιά της Κυριακής είναι πολύ κοντά κι απόψε είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε την ταινία που χάρισε στον Gene Hackman το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Ο Jimmy «Popeye» Doyle (Gene Hackman) κι ο Buddy «Cloudy» Russo (Roy Scheider) είναι ντετέκτιβς της Δίωξης Ναρκωτικών, οι οποίοι προσπαθούν να σταματήσουν μία σπείρα εμπόρων ναρκωτικών στη Νέα Υόρκη, που περιμένουν ένα φορτίο από τη Γαλλία. Οι μέθοδοι κι ο ευέξαπτος χαρακτήρας του Doyle προβληματίζουν συχνά τους συνεργάτες και τους ανώτερούς του, αλλά κανείς δε μπορεί να αρνηθεί πως είναι αποφασιστικός κι αφοσιωμένος στη δουλειά του. Η έρευνα προχωράει, πολλές φορές αυτή φτάνει σε αδιέξοδο, όμως ο Doyle είναι σίγουρος πως ακολουθούν το σωστό δρόμο. Κι όσο οι εξελίξεις προχωρούν, τόσο η έρευνα μεταλλάσσεται σε ένα επικίνδυνο ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους της πόλης.

Η ταινία του William Friedkin («Ο Εξορκιστής», «12 Angry Men», «Rules of Engagement») βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του συγγραφέα Robin Moore. Στο βιβλίο αναφέρεται η πραγματική ιστορία των ντετέκτιβς Eddie Egan και Sonny Grosso. Τις απαραίτητες για την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου αλλαγές επιμελήθηκε ο Ernest Tidyman («Shaft»). Το τελικό αποτέλεσμα που φτάνει στο θεατή είναι μία αξιόλογη αστυνομική περιπέτεια, που για την εποχή της – όταν δηλαδή τα ειδικά εφέ δεν ήταν και τόσο εξελιγμένα – διακατέχεται από καταιγιστική δράση, ενώ κι η εξέλιξη κάθε άλλο παρά αργή είναι. Αυτό που επίσης έπαιζε ρόλο στη διαμόρφωση ατμόσφαιρας ήταν η μουσική του Don Ellis («Bullitt»).

Η ταινία κέρδισε εύκολα τη συμπάθεια κοινού και κριτικών, έφτασε στα Oscars με οκτώ υποψηφιότητες κι έφυγε με πέντε, με το βραβείο Καλύτερης Ταινίας να είναι ένα από αυτά τα πέντε.

Επίσης θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες, με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου να την κατατάσσει 70η σε μία λίστα εκατό ταινιών, ενώ επίσης αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για τις ταινίες που την ακολούθησαν. Την ταινία ακολούθησε κι ένα sequel to 1975, για το οποίο θα επανέλθω. Θα είναι ευκαιρία να μιλήσουμε και για την αξία κάποιων sequels!

The French Connection 9Για το cast:
Θα ξεκινήσω με τον «κακό» της υπόθεσης, τον Γάλλο έμπορο ναρκωτικών Alain Charnier (Fernando Rey). Θα μπορούσε να πει κανείς πως στην ταινία είναι κάτι σα νέμεση για τον Doyle. Ενώ ο Doyle είναι απότομος και παρορμητικός, ο Charnier προβάλλει μία «κλάση», μία ψυχραιμία εκ διαμέτρου αντίθετη με τον αστυνομικό. Ο Ισπανός ηθοποιός, αν και συμμετείχε στην οντισιόν για το ρόλο… κατά τύχη – ο σκηνοθέτης ήθελε τον Francisco Rabal που έπαιζε στην «Ωραία της Ημέρας» κι επειδή δεν ήξερε ακριβώς το όνομά του, οι συνεργάτες του σκηνοθέτη Luis Buñuel έστειλαν τον Rey – τελικά είχε την τύχη με το μέρος του και μεταμορφώθηκε σ’ έναν από τους πιο ωραίους… «κακούς» που προσωπικά έχω δει ποτέ!
Ο Roy Scheider ως η ήρεμη φωνή της λογικής εν αντιθέσει με τον κινηματογραφικό συνεργάτη του καθιερώνεται στην ταινία ακόμη κι ως απαραίτητο «συστατικό» για την εξέλιξή της, πράγμα που τον φτάνει και στις υποψηφιότητες για Oscar Β’ Ανδρικού Ρόλου.

The French Connection 7Τέλος… φτάνουμε στον Gene Hackman στο ρόλο του σκληρόπετσου Doyle. Η αλήθεια είναι πως κι ο Hackman… δεν ήταν η πρώτη επιλογή του Friedkin! Προτού καταλήξει σε αυτόν, στο τραπέζι είχαν «πέσει» ονόματα όπως του Paul Newman, του Peter Boyle, του Steve McQueen και του Charles Bronson. O Gene Hackman τελικά πήρε το ρόλο έπειτα από μία συνέντευξη με τον Friedkin, χωρίς οντισιόν, χωρίς τίποτα! Και τελικά, η επιλογή του Hackman μόνο καλό έκανε στην ταινία! Δε θα μπορούσα να φανταστώ τον Newman να χρησιμοποιεί τη σκληρή γλώσσα του Doyle – ίσως να μην ήμουν κι η μόνη που δε θα την «έπειθε» – ενώ ο Bronson ίσως και να παραήταν «σκληρός» για το ρόλο. Παρά το γεγονός πως ο χαρακτήρας του Hackman είναι επίμονος σε σημείο ξεροκεφαλιάς – μέχρι κι ο Hackman κάποιες φορές δυσκολευόταν να πει πειστικά κάποιες από τις σκληρές ατάκες του ήρωά του –, τελικά καταφέρνει να βρει μία ισορροπία και αποτυπώσει τον πραγματικό χαρακτήρα του Eddie Egan. Η εξεύρεση αυτής της ισορροπίας του χαρίζει και το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου.
Για απόψε, λοιπόν, απολαύστε μία ταινία που κάθε φίλος του είδους «περιπέτεια» πρέπει να δει! Καλή διασκέδαση!

Πρωταγωνιστούν: Gene Hackman, Roy Scheider, Fernando Rey, Marcel Bozzuffi, Tony Lo Bianco, Bill Hickman κ.α.


Στην «κούρσα» για το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου φέτος διαγωνίζονται οι:

Steve Carell, «Foxcatcher»
Bradley Cooper, «American Sniper»
Benedict Cumberbatch, «The Imitation Game»
Michael Keaton, «Birdman»
Eddie Redmayne, «The Theory of Everything»

You may also like