Πως απασχολούμε τα παιδιά όταν δεν έχουν σχολείο λόγω χιονιού;

snow boyΟ χιονιάς μαίνεται έξω από το σπίτι μας τις τελευταίες ημέρες… Οι περισσότεροι πανηγυρίζουν. Εγώ πάλι θέλω να σταματήσει αυτό το “αστείο” με τον καιρό. Κουράστηκα! Κλεισμένη μέσα στο σπίτι με 2 παιδιά τα οποία όλη την ημέρα βρίσκουν λόγο για να κάνουν φασαρία και σκανταλιές – παιδιά είναι άλλωστε – έχει αρχίσει να γίνεται βαρετό! Ούτε σχολείο, ούτε βόλτες ξεμείναμε και απο ιδέες για παιχνίδι! Με την παρακλήση να σταματήσουν οι λευκές ημέρες και νύχτες βρήκαμε 5 διασκεδαστικές δραστηριότητες για να την βγάλετε “καθαρή” μέσα στο σπίτι….

Χειροποίητος πίνακας

Αυτό το έργο μπορεί να ξεκινήσει κάνοντας πρώτα μια βόλτα έξω. Βοηθήστε το παιδί να συλλέξει μικρά πράγματα στην αυλή (ζιζάνια, φύλλα, κλαδιά, πετραδάκια), κόψτε ένα μεγάλο χαρτόνι σε σχήμα τετράγωνο και κολλήστε στο εσωτερικό του πρώτα φτερά, νήματα, πολύχρωμα χαρτάκια, για φόντο.
Στη συνέχεια απλώστε λίγη κόλλα και κολλήστε πάνω στο χαρτόνι αυτά που μαζέψατε στον κήπο. Προσπαθήστε απλά να διατηρήσετε τη διάταξη. Μπορείτε να κρεμάσετε το έργο σας ακόμα και στο ψυγείο!

Μουσική μπάντα

Τα μικρά παιδιά λατρεύουν να κάνουν θόρυβο, οπότε αν αντέξετε ξεκινήστε να κάνετε φασαρία! Μπορείτε μάλιστα να χρησιμοποιήσετε τα κουτάλια, τα τηγάνια και τις κατσαρόλες για μουσικά όργανα.

Άλλη μια καλή ιδέα είναι να συλλέξετε όλα τα δοχεία που έχουν πλαστικά καπάκια όπως είναι π.χ τα κουτιά για τον καφέ και να τα γεμίσετε με ρύζι ή φασόλια.

Στερεώστε τα καπάκια με ταινία για μεγαλύτερη ασφάλεια και δώστε τα στα παιδιά να τα κουνήσουν. Θα ξετρελαθούν με τον ήχο τους!

Κουτιά μυστηρίου

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, όταν αγοράζετε ένα παιχνίδι για ένα παιδάκι 2- 3 ετών είναι εξίσου πιθανό να παίξει με το κουτί. Για να μεγαλώσετε το ενδιαφέρον του, συγκεντρώστε μια σειρά από κουτιά με καπάκια (τα κουτιά των παπουτσιών είναι ό,τι πρέπει). Σε καθένα από αυτά τοποθετήστε από ένα διαφορετικό αντικείμενο, όπως ένα σφουγγάρι, μια μαλακή μπάλα, μια μπάλα από αλουμινόχαρτο, απλά πράγματα δηλαδή.

Παρακολουθήστε τον ενθουσιασμό του παιδιού καθώς ανακαλύπτει κάθε αντικείμενο! Επιλέξτε αντικείμενα με διαφορετικά σχήματα και υφή και αν τα κουτιά ποικίλλουν σε μέγεθος, τοποθετήστε τα μικρότερα στο εσωτερικό των μεγαλύτερων για να διατηρήσετε το στοιχείο της έκπληξης!

Πλιτς πλατς

Τα μικρά παιδιά αγαπούν επίσης το παιχνίδι με το νερό. Είναι συναρπαστικό και χαλαρωτικό γιατί μαγεύονται από τον ήχο και την αίσθησή του.

Γεμίστε λοιπόν τη μπανιέρα με λίγο νερό αφού βέβαια σιγουρευτείτε ότι η θερμοκρασία του μπάνιου είναι ιδανική και αφήστε το παιδάκι σας να παίξει με κουκλάκια, παπάκια και φυσαλίδες. Καθίστε στο πλάι και παίξετε κι εσείς μαζί του. Ευκαιρία να αγαπήσει το μπάνιο!

zoo toys the k-magazine 1«Ζωολογικός κήπος» κατ’ οίκον

Συλλέξτε τα αγαπημένα λούτρινα ζωάκια του παιδιού σας και τοποθετήστε τα κατά μήκος του καναπέ. Φωνάξτε το παιδάκι σας και αναπτύξτε μια συζήτηση σχετικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ζώου και τους θορύβους που κάνει. Κάντε ερωτήσεις στο παιδάκι σας για κάθε ζωάκι ξεχωριστά και ενθαρρύνετε το να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του. Αυτό το παιχνίδι θα βοηθήσει το παιδάκι σας να σκέφτεται δημιουργικά και να δημιουργεί τις δικές του ιδέες!

 

Πηγές:4moms.gr (Αμαλία Κυπαρίσση),  baby.gr

You may also like