Πόσες ώρες περπάτημα χρειάζονται για να “κάψουμε” τις θερμίδες από τις γιορτές;

Ας μην κρυβόμαστε, αρκετοί από εμάς, ενώ όλη τη χρονιά ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, αναμένουμε την εορταστική περίοδο για να φάμε λίγο παραπάνω. Για να ισοσταθμίσουμε αυτή την… υπερφαγία όμως θα χρειαστεί να περπατήσουμε πολύ, περίπου 80 χιλιόμετρα!

Δεν αποτελεί μάλλον έκπληξη το γεγονός ότι η Βρετανική Ένωση Διαιτολόγων εκτιμά ότι μόνο τη μέρα των Χριστουγέννων, η κατανάλωση φαγητού μπορεί να φτάσει και τις 6 χιλιάδες θερμίδες, με το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να είναι ο πρωταγωνιστής. Άλλωστε, κάθε ενήλικας αυξάνει το βάρος του κατά μέσο όρο μισό εώς και ένα κιλό κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Εάν γνωρίζατε όμως ποσοτικά πόσο να περπατήσετε με στόχο να κάψετε αυτές τις θερμίδες, μάλλον θα σκεφτόσασταν και δύο φορές το αν θα ξαναγεμίσετε το πιάτο σας σύμφωνα με άρθρο στο The Conversation της Amanda Daley, Καθηγήτριας Συμπεριφορικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Loughborough.

Το βάρος αυτό δε χάνεται τη νέα χρονιά και θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων επιπλοκών… Όπως της παχυσαρκίας, του καρκίνου, του σακχαρώδους διαβήτη, της υπέρτασης, ακόμα και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πόσο λοιπόν πρέπει να περπατήσουμε για να «κάψουμε» το χριστουγεννιάτικο γεύμα; 

Ένας ενήλικας που ζυγίζει 84 κιλά, θα χρειαστεί περίπου 12 ώρες βαδίσματος σε σταθερό ρυθμό! Εναλλακτικά, εάν σας αρέσει το τρέξιμο, μπορείτε να κάνετε τζόκινγκ για περίπου πέντε με έξι ώρες.

Φυσικά, ο αριθμός των θερμίδων που θα καταναλώσετε δεν είναι δεδομένος. Επηρεάζουν διαφορετικοί παράγοντες όπως το τι θα επιλέξετε να φάτε, ο τρόπος που έχει μαγειρευτεί…. Αλλά και πόσες φορές θα γεμίσετε το πιάτο σας. Για παράδειγμα, εάν δεν φάτε το ορεκτικό και καταναλώσετε το μισό επιδόρπιο με δύο ποτήρια κρασί, μειώνεται αποτελεσματικά την πρόσληψη θερμίδων (περίπου 2.080 θερμίδες)… Επομένως και τον χρόνο που θα πρέπει να περπατήσετε (περίπου 6,5 ώρες).

Επιπλέον, η ποσότητα της σωματικής δραστηριότητας που επαρκεί για να κάψετε το γεύμα θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.

Εννοείται ότι το να περπατήσετε 12 ώρες με τη μία δεν ακούγεται ως και το πιο ρεαλιστικό σενάριο… Όμως το περπάτημα μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε μια ευχάριστη διαδικασία, εάν το κάνετε με παρέα. Ακόμα, μπορείτε να περπατήσετε τις κοντινές διαδρομές παρά να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο ή ακόμα και να καβαλήσετε το ποδήλατό σας.

Για να αποφύγετε την πρόσληψη βάρους, μπορείτε να ακολουθήσετε και ορισμένες άλλες στρατηγικές κινήσεις:

  • Μην το παρακάνετε με το τσιμπολόγημα
  • Ελέγξτε τις μερίδες σας
  • Ακόμα όμως κι αν δείτε διαφορά στη ζυγαριά, μειώστε τα γλυκά και θέστε ως στόχο να επανέλθετε το συντομότερο δυνατό το νέο έτος.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Featured image: pexels.com/@nicole-michalou

You may also like