“Πόσο νερό πρέπει να πίνει το παιδί μου;”, από τη Δρ. Γλυκερία Ψαρρά

girl drinking water el salvadorαπό την δρα.Γλυκερία Ψαρράκλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο (Χαροκόπειος, Ορθοβιοτική)

Είμαστε στα μέσα της άνοιξης, το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και τα μικρά ζιζάνια είναι έτοιμα να ορμήσουν στο δρόμο, στα γήπεδα ή ακόμα… και στις παραλίες!
Μαζί όμως με τον απαραίτητο εξοπλισμό (καπέλα, ποδήλατα, κουβαδάκια και δε συμμαζεύεται), αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε να παίρνουμε πάντα μαζί μας είναι ένα μπουκαλάκι νερό!
Το νερό είναι απαραίτητο συστατικό του σώματός μας, καθώς επιτελεί σημαντικές λειτουργίες όπως: η ρύθμιση της θερμοκρασίας και της αρτηριακής πίεσης, η μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα όργανα, η αποβολή άχρηστων ουσιών και τοξινών κ.ά.
Συνεπώς, η επαρκής πρόσληψη νερού και άρα η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας έχει ζωτική σημασία.
Και ενώ οι ενήλικες, συνήθως μπορούν να ρυθμίσουν ικανοποιητικά την πρόσληψη υγρών μέσα στην ημέρα, τα παιδιά δυσκολεύονται να το πετύχουν, λόγω του ότι πολλές φορές δεν καταφέρνουν να αναγνωρίσουν το αίσθημα της δίψας ή ακόμα ξεχνιούνται με το παιχνίδι, με αποτέλεσμα να μη μας ζητάνε να πιούν νερό. Για το λόγο αυτό, τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην αφυδάτωση, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβουμε αν το παιδί μας είναι σωστά ενυδατωμένο είναι να παρακολουθήσουμε το πόσο συχνά πηγαίνει στην τουαλέτα. Ένας ικανοποιητικός ρυθμός διούρησης για ένα παιδί είναι 4-8 φορές την ημέρα και άρα ένα υγιές παιδί που πηγαίνει στην τουαλέτα 1-2 φορές την ημέρα σημαίνει ότι δεν έχει επαρκή πρόσληψη υγρών.

Και ποιά είναι η απαραίτητη ποσότητα νερού για το παιδί μου;
Η ποσότητα των υγρών που χρειάζεται το παιδί εξαρτάται από την ηλικία του και το φύλο του και άρα οι ημερήσιες ανάγκες σε υγρά (ροφήματα+ νερό) για παιδιά ηλικίας από:
• 4 έως 8 ετών είναι 1,2 λίτρα/ημέρα
• 9 έως 13 ετών (κορίτσια) είναι 1,6 λίτρα/ημέρα
• 9 έως 13 ετών (αγόρια) είναι 1,8 λίτρα/ημέρα
• 14 έως 18 ετών (κορίτσια) είναι 1,8 λίτρα/ημέρα
• 14 έως 18 ετών (αγόρια) είναι 2,6 λίτρα/ημέρα

*Βέβαια, αν το παιδί αθλείται ή είναι υπέρβαρο οι ανάγκες σε υγρά είναι διαφορετικές και για αυτό το λόγο καλό είναι να επισκεφτείτε τον παιδίατρο ή το διαιτολόγο σας για να εκτιμήσει τις προσωπικές ανάγκες του παιδιού σας.

Όπως παρατηρήσατε παραπάνω, η σύσταση για πρόσληψη αναφέρεται σε υγρά και όχι νερό μόνο και αυτό γιατί
όταν μιλάμε για πρόσληψη νερού, εννοούμε πρόσληψη υγρών, και συγκεκρινένα για:
• νερό,
• ροφήματα όπως το γάλα και οι χυμοί, αλλά και
• τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά (τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν περίπου 80-95% νερό, τα κρεατικά 50% και τα σιτηρά 35%).

woman drinking waterΠροσοχή, όμως πρέπει να δώσουμε στα ροφήματα όπως τα αναψυκτικά, ο καφές ή το τσάι, γιατί παρόλο που θεωρούνται ροφήματα, δεν πρέπει να υπολογίζονται στο σύνολο των υγρών της ημέρας, καθώς λόγω της καφεΐνης που περιέχουν, έχουν διουρητική δράση και άρα για κάθε ποτήρι αναψυκτικού που πίνει το παιδί θα πρέπει να υπολογίζουμε επιπλέον πρόσληψη 2 ποτηριών νερού!
Άρα, το νερό και όλα τα υγρά παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του παιδιού και δε θα πρέπει να το αμελούμε ειδικά τώρα που ξεκινάει το καλοκαίρι.

Ετοιμαστείτε λοιπόν για το καλοκαίρι και για ηλιόλουστες βόλτες έχοντας ένα καλό επίπεδο υδάτωσης μικροί και μεγάλοι.
Και μην ξεχνάτε να πίνετε και εσείς νερό, καθώς τα παιδιά τείνουν να αντιγράφουν τις συνήθειες των γονιών τους!

Στην υγειά σας!

 

Πηγή: http://easyway2health.blogspot.gr/

You may also like