Πόσο σίγουροι είμαστε πως κάνουμε σωστά τα squats;

               Είναι μία άσκηση που δε λείπει ποτέ από το πρόγραμμα γυμναστικής μας, ενώ επίσης μπορεί να εφαρμοστεί ανά πάσα στιγμή. Και γιατί όχι; Μεταξύ άλλων, τα squats ενδυναμώνουν την πλάτη μας, τονώνουν του μύες των ποδιών και μας προστατεύουν από τραυματισμούς… υπό την προϋπόθεση πως γίνονται σωστά. Ας δούμε πρώτα πως θα κάνουμε σωστά την όλη κίνηση.

  1. Στεκόμαστε όρθιοι με το πρόσωπο σε θέση ώστε να κοιτάμε ευθεία και το στήθος ψηλά και προς τα έξω.
  2. Φροντίζουμε ώστε να πέλματά μας να έχουν μεταξύ τους απόσταση ίση με εκείνη των ώμων μας – ή ελαφρώς μεγαλύτερη. Τεντώνουμε τις παλάμες μας μπροστά για να κρατάμε την ισορροπία μας με τους αγκώνες λυγισμένους ή μπορούμε να πλέξουμε τα δάχτυλα μεταξύ τους.
  3. Ξεκινάμε να κινούμε του σώμα μας έτσι όπως θα κάναμε για να καθίσουμε σε μία καρέκλα. Διατηρούμε σταθερό το κεφάλι μας ενώ λυγίζουμε τον κορμό μας ελαφρώς προς τα εμπρός. Επίσης καλό είναι να μην αφήσουμε τη ράχη μας να κυρτώσει ενόσω κάνουμε την κίνηση αλλά είναι προτιμότερο να λυγίσουμε λίγο τη μέση.
  4. Χαμηλώνουμε το σώμα μας ώστε οι μηροί μας να είναι σε όσο πιο παράλληλη θέση με το πάτωμα είναι δυνατόν, με τα γόνατα πάνω από τους αστραγάλους μας και ρίχνοντας το βάρος μας στις φτέρνες μας.
  5. Κρατάμε σφιγμένο το σώμα μας και δίνοντας ώθηση στις φτέρνες μας ξεκινάμε να επαναφέρουμε το σώμα στην αρχική θέση.

Για κάποιον που ξεκινάει τώρα να εφαρμόζει τη γυμναστική στην καθημερινότητά του, μία καλή αρχή είναι τρία sets της άσκησης με δέκα επαναλήψεις στο καθένα. Σταδιακά κι ενόσω το σώμα μας συνηθίζει την κίνηση, μπορούμε να προσθέτουμε επαναλήψεις.

Extra tip: Αν παρ’ όλα αυτά νιώσετε πως η άσκηση σας ζορίζει κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορείτε στην αρχή να χρησιμοποιήσετε μία καρέκλα για να διατηρήσετε την ισορροπία σας. Πολύ απλά στέκεστε πίσω από τν πλάτη της καρέκλας και στηρίζεστε σ’ εκείνη με τα χέρια σας ενόσω κάνετε την κίνηση της άσκησης. Εναλλακτικά μπορείτε να σταθείτε μπροστά από την καρέκλα και να χρησιμοποιήσετε το κάθισμα της καρέκλας ως στήριγμα.

Νιώθετε πιο έτοιμοι τώρα; Αν ναι… πάμε για το πρώτο set!

You may also like