Πώς γίνεσαι ευτυχισμένος γονιός;, από την Gigi Ελευθερία Μιχαηλίδη

happy familyΝα μια ερώτηση που θα έπρεπε να σκεφτόμαστε σε καθημερινή βάση. Τι είναι αυτό που ορίζει την ευτυχία μέσω της μητρότητας ή της πατρότητας. Είμαστε καταδικασμένοι σε μια ζωή κούρασης και στρες; Ή είναι τα παιδιά μας πραγματικά οι φορείς της προσωπικής χαράς του καθενός από εμάς; Ποια είναι τα στοιχεία που μας επηρεάζουν;

Οι νεότερες έρευνες από το πανεπιστήμιο Riverside της Καλιφόρνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από έρευνα χρόνων και εκατοντάδων γονιών σε χώρες του δυτικού πολιτισμού μας δίνουν μια ιδέα των επιρροών που συμβάλουν στα επίπεδα ευτυχίας και στρες στους γονείς.

Ποια χαρακτηριστικά λοιπόν επηρεάζουν την γονεϊκή ευτυχία;

Η έρευνα προτείνει ότι η ηλικία του γονιού, το φύλο του το στυλ που επιλέγουμε να μεγαλώνουμε τα παιδιά (πιο συγκεντρωμένο προς το ρόλο του γονιού ή πιο ανεξάρτητο κλπ.) και ο τρόπος που δημιουργούμε τους συναισθηματικούς μας δεσμούς με τους άλλους, συνδέονται με τα επίπεδα ευτυχίας:

Ηλικία – Κατά μέσο όρο όσοι γίνονται γονείς σε μεγαλύτερη ηλικία νιώθουν πιο ευτυχισμένοι και δηλώνουν ότι αυτό οφείλεται στη πιο ξεκάθαρη εικόνα που είχαν για τη ζωή, την καλύτερη οικονομική & κοινωνική κατάσταση, την ωριμότητα και τη γνώση που έχουν να προσφέρουν στα παιδιά τους, καθώς επίσης και το ότι μπαίνουν στο ρόλο του γονιού ενώ είναι χορτασμένοι από τις εμπειρίες της νεανικής ηλικίας.
Φύλο – Οι άντρες δηλώνουν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας από τις γυναίκες στο ρόλο του γονέα και αυτό οφείλεται στο ότι περνούν περισσότερες στιγμές χρόνου διασκέδασης, κυρίως παιχνίδι και ώρες αναψυχής, ενώ οι γυναίκες χειρίζονται την καθημερινότητα των παιδιών τους και τις «δύσκολες» στιγμές, όποτε τα επίπεδα του στρες είναι σε υψηλότερα επίπεδα.
Γονεϊκό Στυλ – Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί εντελώς για το αν είναι καλύτερο να κινείται περισσότερο ή λιγότερο η καθημερινότητα του γονιού γύρω από τη ζωή του παιδιού του. Κάποια στοιχεία δείχνουν όμως ότι οι γονείς που έχουν ασχολίες που τους γεμίζουν και τείνουν να τους κάνουν πιο ικανοποιημένους, τείνουν να δηλώνουν και πιο ευτυχισμένοι στο ρόλο τους ως γονείς. Σε αυτό το σημείο βέβαια παίζει μεγάλο ρόλο η ηλικία που έχουν τα παιδιά και πόσο χρόνο αφήνει η φροντίδα τους για άλλες δραστηριότητες.
mother son black whiteΣυναισθηματικοί δεσμοί – Ο τρόπος που έχουμε μεγαλώσει και οι σχέσεις που είχαμε αναπτύξει με τους δικούς μας γονείς παίζουν ρόλο στα επίπεδα συναισθηματικής ασφάλειας που έχουμε και ως γονείς. Όσο πιο ανέμελοι ήμασταν ως παιδιά, τόσο λιγότερο στρες θα αντιμετωπίζουμε ως γονείς, σύμφωνα με την έρευνα.
Κατάσταση συμβίωσης – Είναι προφανές ότι οι γονείς που είναι σε μια ικανοποιητική σχέση με το σύντροφό τους δηλώνουν πιο ευτυχισμένοι και στους ρόλους τους ως γονείς. Λιγότερο χαρούμενοι δηλώνουν οι γονείς που δεν έχουν την κηδεμονία των παιδιών τους σε περίπτωση διαζυγίου από εκείνους που τα ζουν καθημερινά.

Οι έρευνες δείχνουν οι γονείς που δηλώνουν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας έχουν πιο δημιουργικούς τρόπους για να μεγαλώνουν τα παιδιά τους, καθώς και τα επηρεάζουν περισσότερο να υιοθετήσουν μια θετική άποψη για τη ζωή. Ίσως αυτός να είναι και ο κυριότερος λόγος για να το κάνουν: να δώσουν στην κοινωνία ευτυχισμένους ενήλικες!

Πηγή: mytwins.gr, κείμενο: Gigi Ελευθερία Μιχαηλίδη

You may also like