Πώς η κετογονική δίαιτα (Keto Diet) επηρεάζει την υγεία των οστών μας

Η κετογονική δίαιτα είναι ένα από τα διατροφικά trends των τελευταίων χρόνων που υπόσχεται αποτελεσματική απώλεια βάρους που βασίζεται στην χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων και την υψηλή πρόσληψη λιπαρών. Ωστόσο, αν και είναι δημοφιλής στους κύκλους των celebrities και των διαδικτυακών influencers, δεν ισχύει το ίδιο και για τους επιστήμονες υγείας. Για την ακρίβεια, πολλές φορές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους πως η κετογονική δίαιτα δεν είναι η πανάκεια που παρουσιάζεται, καθώς την υποπτεύονται για προβλήματα υγείας όπως αποδυναμωμένη καρδιακή λειτουργία και πεπτικές διαταραχές εξαιτίας της μειωμένης πρόσληψης θρεπτικών συστατικών. Στη λίστα των προβλημάτων τώρα προστίθεται και ο κίνδυνος που πιθανώς διατρέχουν τα οστά μας.

               Στο παρελθόν έρευνες έχουν συνδέσει τις διατροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά με χαμηλότερο ρυθμό επούλωσης των καταγμάτων, μειωμένη ανάπτυξη των οστών αλλά και οστική απώλεια σε παιδιά. Όμως αυτές οι έρευνες διενεργήθηκαν με παρατηρήσεις 24ωρης διάρκειας ή λίγων μόλις ημερών. Αυτή τη φορά, ερευνητές του Ινστιτούτου Αθλητισμού της Αυστραλίας, σε συνεργασία με συναδέλφους της Ιατρικής Σχολής του Harvard αποφάσισαν να διευρύνουν το χρόνο παρακολούθησης στις τρεισήμισι εβδομάδας.

               Για τις ανάγκες της έρευνας, επιλέχθηκαν τριάντα αθλητές βάδην από τους οποίους κάποιοι ακολούθησαν την κετογονική δίαιτα ενώ άλλοι μία άλλη διατροφή υψηλή σε λιπαρά. Στόχος ήταν τα ευρήματα να διαφαίνονταν σε δείγματα αίματος που θα λαμβάνονταν πριν και μετά από το διάστημα των τρεισήμισι εβδομάδων προκειμένου να μελετήσουν συγκεκριμένους δείκτες που σχετίζονται με την υγεία των οστών. Το μόνο κοινό ήταν οι θερμίδες που θα κατανάλωναν οι αθλητές ανάλογα με το σωματικό τους βάρος.

               Στο τέλος της έρευνας διαπιστώθηκε πως οι αθλητές που ακολούθησαν την κετογονική δίαιτα παρουσίασαν τιμές μικρότερες των φύσιολογικών ορίων στους δείκτες που καταδεικνύουν την ανάπτυξη κι αποκατάσταση των οστών κι αυξημένες σε εκείνους που αφορούν την αλλοίωσή τους. Η δεύτερη ομάδα που κατανάλωσε τροφές υψηλές σε λιπαρά δεν επέδειξαν τέτοιες αλλαγές.

               Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν την κετογονική δίαιτα αύξησαν την πρόσληψη υδατανθράκων προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα μπορούσε να έρθει μία βελτίωση στην κατάσταση, με αυτή να είναι μερική καθώς οι δείκτες οστικού μεταβολισμού δε μεταβλήθηκαν. Τα ευρήματα αυτά έδωσαν την ευκαιρία στους ειδικούς να εφιστήσουν την προσοχή σε όσους δοκιμάσουν την κετογονική δίαιτα έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Photo credits: @thissillygirlskitchen (unsplash)

You may also like