Πώς θα γλιτώσετε χρόνο από τις δουλειές του σπιτιού;

Δεν έχω λόγια να πω για τις χαμένες ώρες μαζέματος παιχνιδιών και διαφόρων αντικειμένων, εκτός των ρούχων και βιβλίων, σε κάθε γωνιά του σπιτιού εν μέσω πανδημίας.. Προσωπικά νομίζω πως μετά την τηλεκπαίδευση, η οριοθέτηση της «τάξης των πραγμάτων» εντός σπιτιού ανεβαίνει στο σκαλί νούμερο ένα. Συνήθως απελπιζόμαστε τι να πρωτοπρολάβουμε, καθώς δεν είναι η μοναδική απασχόληση στις μέρες μας, από την άλλη μεριά αγανακτούμε όταν δεν τα καταφέρνουμε, διαπιστώνοντας μια γενική αναστάτωση εντός σπιτιού. Παραμυθένια σενάρια δεν υπάρχουν, αλλά σίγουρα χρήσιμες συμβουλές. Ας δούμε πως θα διοχετεύσουμε την ενέργεια μας, σύμφωνα με τον διαθέσιμο χρόνο που έχουμε στην καθημερινότητα μας.

Δουλειές βουνό…

Συχνά σκεφτόμαστε  πως θα τα προλάβουμε όλα, με αποτέλεσμα να αγχωνόμαστε και πολλές φορές να τα παρατάμε ακριβώς στη μέση. Μερικές φορές δεν ξεκινάμε και ποτέ. Βέβαια κανείς δεν μας είπε πως όλες οι δουλειές του σπιτιού πρέπει να γίνουν σε μια μέρα. Είναι μεγάλη παγίδα να προσπαθούμε να μπαίνουμε στον ρόλο της superwoman. Όλα θέλουν το χρόνο τους και την κατάλληλη μέθοδο. Χρειάζεται να μάθουμε πως να μοιράζουμε τον χρόνο μας σωστά. Κάντε μια δουλειά τη μέρα σε διάρκεια μισής ή μιας ώρας, δίνοντας τον καλύτερο σας εαυτό και θα δείτε πως μέρα με τη μέρα η διαφορά θα είναι μεγάλη. Αν επιλέξετε να τις κάνετε όλες μαζί σε πέντε ώρες, η κούραση θα είναι μεγαλύτερη και η απόδοση ίσως μέτρια, που σίγουρα αυτό θα σας απογοητεύσει χειρότερα για την επόμενη φορά.

Όχι πίεση!

Αν μια μέρα δεν νοιώθετε πως έχετε το κουράγιο να ασχοληθείτε με οτιδήποτε στο σπίτι μην πιέσετε τον εαυτό σας και επιλέξτε να ξεκουραστείτε. Είναι πολύ καλύτερο να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας μια μέρα παρά να πιεστείτε.

unsplash.com/@andyfitz
Το τώρα είναι «μαγική λέξη»

Προσπαθήστε τις περισσότερες φορές να είστε συνδυαστικοί. Μαζέψτε ρούχα και αντικείμενα, την ίδια ώρα που πάτε σε μια στοχευμένη κατεύθυνση. Ξεκινήστε από το κρεβάτι σας μέχρι και την τακτοποίηση των συρταριών σας. Όλα αυτά για να έχετε ένα ήρεμο πρωινό ξύπνημα!

Κουζίνα πάντα καθαρή!

Τα πιάτα να πλένονται αμέσως μετά το γεύμα. Ο ιδανικός φίλος μας φυσικά είναι το πλυντήριο πιάτων! Έτσι πέρα από την φασαρία που γλιτώνετε αν τα αφήσετε αργότερα, δεν δίνετε και την ευκαιρία σε βακτηρίδια και παράσιτα για να αναπτυχθούν.

Σιδέρωμα τέλος!

Απλώνω πολύ προσεκτικά, κι έτσι κερδίζω χρόνο στο σιδέρωμα και στο μάζεμα των στεγνών. Ομαδοποιήστε τα ρούχα των παιδιών σας, τα δικά σας, του άντρα σας ανά ομάδες κι έτσι, όταν μαζεύετε είναι ήδη οργανωμένα.

Μοιράστε ρόλους και ευθύνες

Το μυστικό για να ξεμπερδεύεις πιο γρήγορα με τις δουλειές είναι να μην τις κάνεις μόνη σου.Είναι δίκαιο και σωστό να συμμετέχουμε όλοι στις δουλειές, οπότε καλό είναι να μοιράζονται αντίστοιχα, σε όλα τα μέλη της οικογενείας.

Ένα συμμαζευμένο σπίτι δείχνει ότι η ζωή σου είναι σε τάξη και ισορροπία.

Featured image: unsplash.com/@flaxeco

You may also like