Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τον πόνο στην πλάτη;

Για μερικούς ανθρώπους, ο πόνος στην πλάτη αποτελεί συνήθη ενόχληση μέσα στην καθημερινότητα και μπορεί να δημιουργήσει δυσφορία και πρόβλημα στη διεξαγωγή απλών εργασιών που έχουμε να κάνουμε. Αν δε συντρέχει κάποιος λόγος ορθοπεδικής φύσης, όμως, ο πόνος αυτός μπορεί να οφείλεται σε δικές μας συνήθειες που είτε δεν αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε, είτε δε συνειδητοποιούμε πόση σχέση μπορεί να έχουν με τη σωματική μας κατάσταση.

  1. Η στάση του σώματός μας όταν είμαστε όρθιοι.

Η κακή στάση του σώματός μας κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι μία πολύ συχνή αιτία για την πρόκληση πόνου στην ευρύτερη περιοχή της πλάτης. Προσπαθήστε όσο μπορείτε να μη σκύβετε το κεφάλι πολύ μπροστά και οι γοφοί σας να είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με τα γόνατά σας. Η πλάτη σας, επίσης, πρέπει να σχηματίζει ένα ελαφρύ τόξο χαμηλά.

  1. Η στάση του σώματός μας όταν είμαστε καθιστοί.

Όπως όταν είμαστε όρθιοι, έτσι όταν είμαστε καθιστοί, το σώμα μας πρέπει να έχει μία σωστή στάση, ώστε να μην καταπονείται. Προσπαθήστε, λοιπόν, όταν κάθεστε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, να μη σκύβετε το κεφάλι προς τα κάτω και το βλέμμα σας να κοιτάει την οθόνη ευθεία και λίγο προς τα κάτω. Κρατήστε τον κορμό σας σε όρθια στάση, χωρίς να καμπουριάζει, τους ώμους χαλαρούς στο πλάι και μακριά από τα αυτιά, και τους αγκώνες λυγισμένους περίπου σε γωνία 90 μοιρών.

  1. Η στάση του σώματος όταν σηκώνουμε βάρη.

Οποιαδήποτε φορά χρειαστεί να σηκώσουμε κάποιο βαρύ αντικείμενο, πρέπει να προσέχουμε την κίνηση που θα κάνουμε για να το πετύχουμε. Καλό είναι να λυγίζουμε τα γόνατά μας και να χρησιμοποιούμε τα πόδια για να σηκώσουμε το βάρος, κρατώντας παράλληλα ίσια και «κλειδωμένη» τη μέση μας καθόλη την πορεία.

  1. Η στάση μας όταν χρησιμοποιούμε το κινητό μας.

Όταν κρατάμε το κινητό μας στα χέρια, η σωστή θέση που πρέπει να το βλέπουμε είναι να το σηκώνουμε στο ύψος του κεφαλιού μας και όχι χαμηλά πάνω από τα γόνατα. Έτσι, δεν καταπονείται ο αυχένας και γίνεται πιο ξεκούραστη η διαδικασία.

You may also like