Πώς να εξασκηθείτε στο mindfulness, από την Ολγα Παπατριανταφύλλου

mindfulness

από την Ολγα Παπατριανταφύλλου, M.A., A.C.C, Ψυχολόγος/ Coach*

 

Όταν εξασκούμε το mindfulness, ασκούμαστε στο να «είμαστε» με οτιδήποτε συμβαίνει στο εδώ και τώρα, χωρίς να προσπαθούμε να το αλλάξουμε ή να το αποφύγουμε. Δίνουμε προσοχή στο πώς είναι τα πράγματα στην πραγματικότητα και όχι πώς θα θέλαμε να είναι. Αντί να αποφεύγουμε τα δύσκολα συναισθήματα, εξασκούμαστε στο να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να τα αντέξουμε.

Yπάρχουν πολλοί τρόποι για να καλλιεργήσουμε αυτό που λέγεται mindfulness (να είμαστε στο παρόν και να αποδεχόμαστε την κάθε εμπειρία). Το mindfulness  είναι μια δεξιότητα που όπως όλες οι δεξιότητες γίνονται καλύτερες με την άσκηση, την πρακτική και την επανάληψη.

Μπορείτε να την εξασκήσετε με άτυπο ή τυπικό τρόπο όπως και τη γυμναστική. Για παράδειγμα, όταν θέλουμε να τονώσουμε λίγο την υγεία της καρδιάς μας αποφασίζουμε να ανεβαίνουμε με τις σκάλες αντί με το ασανσέρ. Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι πιο τυπικό τότε πηγαίνουμε σε ένα γυμναστήριο συγκεκριμένες ώρες και ημέρες. Έτσι είναι και με το mindfulness.

Η άτυπη πρακτική περιλαμβάνει να υπενθυμίζουμε συνέχεια στον εαυτό μας να δίνουμε προσοχή σε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας την παρούσα στιγμή. Αυτό σημαίνει, να παρατηρούμε τις αισθήσεις μας και το γύρω περιβάλλον όταν περπατάμε, να νιώθουμε τη γεύση των τροφών όταν τρώμε, να είμαστε στο ‘εδώ και τώρα». Αυτό μπορούμε να το κάνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε οτιδήποτε κάνουμε. Με αυτό τον τρόπο σιγά -σιγά αναπτύσσεται η αυτοεπίγνωση και η προσοχή μας και κατανοούμε πώς ανταποκρίνεται το μυαλό μας στις περιστάσεις.

f4cc85d9c0bcebb86b658e381eb3438dΗ πιο επίσημη πρακτική περιλαμβάνει να αφιερώνουμε συγκεκριμένο χρόνο αποκλειστικά στο Mindfulness. Ένας καλός τρόπος για αρχή είναι να επιλέξουμε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην αναπνοή μας και όταν το μυαλό μας  «φεύγει» και κάνει άλλες σκέψεις – μαλακά, χωρίς κριτική -να το επαναφέρουμε πίσω σε αυτήν. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσουμε τη συγκέντρωσή μας, ασκούμαστε στο να «είμαστε» στη στιγμή, μαθαίνουμε να «είμαστε» μαζί με την εμπειρία μας, χωρίς να προσπαθούμε να την αλλάξουμε ή να την αποφύγουμε.

Αν αισθάνεστε έντονα αγχωμένοι, έχετε πονοκεφάλους, νιώθετε κουρασμένοι, ανήσυχοι  ή θλιμμένοι ίσως σας βοηθήσει η παρακάτω άσκηση. Αλλά η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει ακόμη και αν θέλετε να έχετε μια διαφορετική εμπειρία ή να αυξήσετε την ψυχολογική σας ευεξία ή την πνευματικότητά σας.

 

 

Πρακτική

Κάθισε σε μια καρέκλα αναπαυτικά με την πλάτη ίσια.  Η στάση αυτή αυξάνει την εγρήγορση. Άρχισε να προσέχεις την αναπνοή σου. Επικεντρώσου σε αυτή. Παρατήρησε την προσοχή σου στην κοιλιά σου από όπου η αναπνοή σου ρέει μέσα και έξω. Παρατήρησε όλο τον κύκλο της αναπνοής σου. Από τη στιγμή που εισπνέεις και η κοιλιά και τα πνευμόνια φουσκώνουν, μέχρι τη στιγμή που εκπνέεις και ο αέρας φεύγει από το σώμα και το αφήνει κενό για να μπορέσει να έρθει ο επόμενος κύκλος αναπνοής.

Παρατήρησε τις αισθήσεις στην κοιλιά σου καθώς αναπνέεις βαθιά και καθώς βγάζεις όλο τον αέρα. Τι αισθάνεσαι; Ποιες λέξεις μπορούν να εκφράσουν καλύτερα αυτό που αισθάνεσαι;  Ο,τι και να αισθάνεσαι αποδέξου το συναίσθημα. Μην το κρίνεις.

Αν το μυαλό σου αρχίσει να ταξιδεύει αλλού και περάσουν άλλες σκέψεις, δεν πειράζει. Απλά γίνε παρατηρητής. Παρατήρησε τι σκέψεις είναι αυτές; Άφησε τις σκέψεις σου να περάσουν από το μυαλό σου και να φύγουν. Μην τις κρίνεις. Μαλακά και ήρεμα επανέφερε την προσοχή σου πίσω στην αναπνοή σου.

Συνέχισε να αναπνέεις για όση ώρα θέλεις και μετά για λίγα λεπτά στρέψε την προσοχή σου και άκου το περιβάλλον σου. Άκουσε όλους τους ήχους. Τι ήχους ακούς; Απόλαυσε τους ήχους. Μην βάζεις ταμπέλες. Απλά άκου. Μετά επανέφερε την προσοχή σου στην αναπνοή σου. Παρατήρησε τι αισθάνεσαι.  Υπάρχει κάποια αλλαγή, έστω και μικρή; Απλά παρατήρησέ την.

Η άσκηση διαρκεί περίπου 20 λεπτά.

 

56039a9445fe00e1c71d24282b3dcc17Θυμηθείτε

Η πρακτική στο mindfulness μας βοηθάει να αποδεχόμαστε όλες τις εμπειρίες και τα συναισθήματά μας, όχι μόνον τα ευχάριστα

Μας βοηθήσει να αποδεχόμαστε τα πράγματα όπως είναι. Αρχίζουμε και νιώθουμε άνετα με την πραγματικότητα και τις αλλαγές.

Μαθαίνουμε να μην ελέγχουμε τα πάντα (ή να αγωνιζόμαστε να τα ελέγξουμε) κάτι που είναι πολύ αγχωτικό και παγιδευτικό.

Μαθαίνουμε να χαλαρώνουμε και να ζούμε στο «εδώ και τώρα»

*Η κα Ολγα Παπατριανταφύλλου, M.A., A.C.C ασχολείται με την ανάπτυξη και το well being των ανθρώπων μέσα από το strengths coaching, την εκπαίδευση, τη συμβουλευτική και τη διαχείριση άγχους. Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε κλικ,εδώ

Πηγήhttp://human-touch.gr

You may also like