Πώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική μας ζωή

 

Είναι γνωστό πια πως το άγχος μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο, αλλά και στην υγεία μας. Μακάρι να ήταν ψέμα πως μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ακόμη και τη σεξουαλική μας ζωή, με κίνδυνο ακόμη και για την υγεία της σχέσης μας με το σύντροφό μας, όμως δεν είναι. Επομένως, ακόμη και στο σεξ, τα σημάδια του άγχους μπορούν να εντοπιστούν, οπότε καλό είναι να μάθουμε να τα αναγνωρίζουμε.

01 Μειώνει τη libido. Το αίσθημα άγχους μπορεί να απορυθμίσει την ερωτική διάθεση σε βαθμό που μπορεί να την εξαφανίσει ακόμη κι αν λαχταρούσαμε όλη μέρα την επιστροφή στο σπίτι και το/τη σύντροφό μας. Ξεκινάει από την επίδραση που το άγχος έχει στο σώμα μας, αυξάνοντας ορμόνες όπως την αδρεναλίνη. Όταν το σώμα δε μπορεί να χαλαρώσει, τότε η απόλαυση οποιαδήποτε σεξουαλικής αίσθησης, με αποκορύφωμα τον οργασμό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο. Ακόμη και κάποιες φαρμακευτικές αγωγές δε μπορούν να εξισορροπήσουν τη διάθεση, καθώς ενώ δρουν για να καταστείλουν το αίσθημα άγχους, παράλληλα έχουν και παρενέργειες στην ερωτική διάθεση.

02 Χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας για την εικόνα μας. Γενικότερα, οι γυναίκες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη εικόνα του σώματός τους, όπως το στήθος τους ή ακόμη και τη μυρωδιά τους. Όταν, όμως, τα επίπεδα του stress είναι αυξημένα, αυτή η βαρύτητα μετατρέπεται ραγδαία σε ανησυχία. Όταν, λοιπόν, αυτή η ανησυχία πως το σώμα τους δεν είναι όσο θελκτικό θα ήθελαν επιμένει, χάνεται η ικανότητα να απολαύσουν το σεξ και φυσικά δεν είναι απόλυτα συγκεντρωμένες σωματικά και (κυρίως) πνευματικά στην πράξη.

03 Δυσκολευόμαστε να δείξουμε οικειότητα. Όταν το άγχος κυριαρχεί, συνήθως αποφεύγουμε το/τη σύντροφό μας, κρατώντας απόσταση από οποιαδήποτε κίνηση οικειότητας. Ειδικότερα, όσες γυναίκες έχουν υποστεί κάποιου είδους τραυματική εμπειρία στο παρελθόν, τρομοκρατούνται στην ιδέα ενός αγγίγματος ή και του σεξ αυτού καθ’ αυτού. Αυτή η αποφυγή της οικειότητας μπορεί να αρχίσει να φθείρει τη σχέση.

04 Διστάζουμε να ζητήσουμε κάτι στο σεξ. Είναι σύνηθες σε μία σχέση ενίοτε να διστάζουμε να μιλήσουμε στους συντρόφους μας για τις προτιμήσεις μας ή και τις φαντασιώσεις μας. Αυτός ο δισταγμός εντείνεται όταν στη ζωή μας επικρατεί το stress. Είναι απόλυτα λογικό και βοηθά και στη σχέση αυτή η ελευθερία να μιλά ο ένας στον άλλον για τις επιθυμίες του. Όταν, όμως, τα επίπεδα της αδρεναλίνης είναι ανεβασμένα, αντιμετωπίζουμε αυτές τις επιθυμίες ως κίνδυνο.

05 Ο οργασμός έρχεται πιο δύσκολα. Ο οργασμός επέρχεται όταν ζούμε 100% σωματικά και ψυχικά την ερωτική πράξη. Όταν, όμως, είμαστε “σφιγμένοι” λόγω του άγχους, αυτό αντικατοπτρίζεται και στο σώμα με αντιδράσει όπως σφιγμένους μύες και κοφτή ανάσα, πράγμα που κάνει την κορύφωση να απαιτεί περισσότερο χρόνο ή μεγαλύτερη διέγερση για να επιτευχθεί. Το άγχος, όμως, μπορεί να οδηγήσει και σε λιγότερη λίπανση του κόλπου και σε συσπάσεις των μυών του, κάνοντας τη διείσδυση πιο δύσκολη. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με μία ψυχοσύνθεση επιβαρυμένη από το άγχος, μπορεί να μας κάνει να χάσουμε την αίσθηση της σεξουαλικής διέγερσης.

Η διαχείριση του άγχους ώστε αυτό να μην καταδυναστεύει τη ζωή μας ξεκινά πρώτα από εμάς. Όταν, λοιπόν, παρατηρήσουμε ακόμη κ ένα από αυτά τα σημάδια να επιμένουν, τότε καλό είναι είτε να περιορίσουμε όσο γίνεται το άγχος στην καθημερινότητά μας με δραστηριότητες που δρουν ανασταλτικά (αν όχι ευεργετικά), όπως η γυμναστική και ο διαλογισμός, ακόμη και με τη διατροφή μας. Επίσης δεν ξεχνάμε πως πάντα μπορούμε να μιλήσουμε σε ένα δικό μας άνθρωπο ή, αν κριθεί απαραίτητο, σ’ έναν ειδικό προκειμένου να μας καθοδηγήσει.

You may also like