Ρυζόγαλο σοκολάτας, από τον chef Στέλιο Μάνδαλο

Ρυζόγαλο είναι απλό να φτιάξει κανείς, αλλά η ιδιαίτερη “πινελιά” σοκολάτας που δίνει ο chef του BarBara Que, Στέλιος Μάνδαλος, προτρέπει και τους πιο διστακτικούς να το δοκιμάσουν!

ΥΛΙΚΑ:
1 λίτρο γάλα 3,5% λιπαρά
150 γραμμάρια ρύζι γλασσέ χωρίς να το ξεπλύνουμε
100 γραμμάρια ζάχαρη
150 γραμμάρια κουβερτούρα 54%

11053885_1426202414371890_5865305571856150107_oΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα το ρύζι και την ζάχαρη και σε μέτρια ένταση τα φέρνουμε σε βρασμό χωρίς να σταματάμε να ανακατεύουμε συνεχώς για να μην μας ‘’αρπάξει’’ το γλυκό. Ανακατεύουμε μέχρι να βράσει το ρύζι στο επιθυμητό για εμάς σημείο. Το γλυκό αυτό ‘’δένει’’ χωρίς corn flour κάνοντας χρήση το άμυλο του ρυζιού και για αυτό δεν το ξεπλένουμε. Όταν έχει βράσει το ρύζι, σημαίνει ότι και το ρυζόγαλο έχει δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα κομμάτια κουβερτούρας, όσο πιο μικρά τα έχουμε κόψει, τόσο πιο γρήγορα θα λιώσουν.

Έχουμε προετοιμάσει μια μεγάλη λεκάνη με παγωμένο νερό και πάγο κι όταν λιώσει η κουβερτούρα, τη  μεταφέρουμε το μείγμα σε μια μπασίνα η οποία να χωράει μέσα στην λεκάνη με πάγο. Στην ουσία θα παγώσουμε το γλυκό σε κρύο Μπεν Μαρί επιτυγχάνοντας καλύτερη υφή και καλύτερο ‘’δέσιμο’’.

Σερβίρουμε σε ποτήρια και τα βάζουμε στο ψυγείο. Επειδή ακριβώς το έχουμε παγώσει στο Μπεν Μαρί μπορεί να καταναλωθεί και αμέσως. Γαρνίρουμε προαιρετικά με ξηρούς καρπούς αλεσμένους της αρεσκείας μας.
Tip: Αφού ομογενοποιήσουμε την κουβερτούρα μπορούμε να δώσουμε “ένταση” προσθέτοντας ποτό της αρεσκείας μας όπως ρούμι, brandy ή κονιάκ στο  μείγμα, περίπου  40 γραμμάρια.

Καλή σας απόλαυση….

Ο Στέλιος Μάνδαλος είναι head chef στο BarBara Que (Εθνικής Αντιστάσεως 27, Βριλήσσια)

You may also like