Σαλάτα πλιγούρι με ταχίνι, από την Έλενα Σμπώκου

Σήμερα, λοιπόν έχω να σας δώσω μία ιδέα για μία καλοκαιρινή σαλάτα, εύκολη και πολύ χορταστική. Σαλάτα με πλιγούρι και ταχίνι. Χορταστική σα να λέμε , ότι δεν θα ψωμολυσσάξετε μέχρι να φτάσετε στο σπίτι σας αλλά δε θα βαρύνετε κιόλας για να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις της ημέρας.

Για την σαλάτα με πλιγούρι θα χρειαστείτε:

  • 1 κούπα πλιγούρι
  • 2 μικρά αγγούρια
  • 1 ντομάτα
  • 1/3 κούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/3 κούπας φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • αλάτι , πιπέρι, κύμινο

*για το ντρέσσινγκ με ταχίνι θα χρειαστείς : 1/4 κούπας ελαιόλαδο, 1/4 κούπας χυμό λεμονιού,1 κουταλιά χυμό λάιμ, ξίσμα λεμονιού ή λάιμ( ή και τα δύο), 1 κουταλιά ταχίνι, 1 κουταλιά νερό.

Προετοιμασία:

Το πρώτο και πιο εύκολο βήμα της σαλάτας αυτής είναι να μουλιάσεις το πλιγούρι. Θα το βάλεις σε ένα μεγάλο μπολ και θα προσθέσεις σχεδόν διπλάσια ποσότητα βραστού νερού και 1/2 κουταλάκι αλάτι. δηλαδή για 1 κούπα πλιγούρι, βάζεις 1 3/4 κούπας νερό βραστό. Το σκεπάζεις με ένα πιάτο ή με μεμβράνη και το αφήνεις στην άκρη μέχρι να το απορροφήσει όλο για 30 λεπτά περίπου.

Περιμένωντας το πλιγούρι ψιλόκοψέ όλα τα υλικά, υπολογίζοντας περίπου το ίδιο μέγεθος για όλα.

Μόλις απορροφήσει το πλιγούρι το νερό , αφράτεψέ το με ένα πιρούνι. ανακατεψέ το δηλαδή καλά και ρίξε μέσα όλα τα ψιλοκομμένα υλικά, το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο.

Ανακάτεψε ξανά να μοιραστούν τα υλικά καλά έτσι ώστε όταν παίρνεις μια μεγάλη κουταλιά να έχει από όλα.

Φτιάξε το ντρέσσινγκ ανακατεύοντας με ένα πιρούνι όλα τα υλικά μαζί, νερό, ταχίνι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.

Αν δεν πρόκειται να πάρεις τη σαλάτα σου μαζί , στο γραφείο, πρόσθεσε μέσα ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Μπορείς επίσης αν σου αρέσει το σκόρδο να προσθέσεις στο ντρέσσινγκ και μισή σκελίδα σκόρδο ψιλοτριμμένη.

Extra Tip

Ένα χρήσιμο κόλπο για να ελαφρύνεις τη γεύση του ωμού κρεμμυδιού είναι να “μουλιάσεις” το ωμό, ψιλοκομμένο κρεμμύδιγια 15 λεπτά, σε κρύο νερό.

Αυτή κι άλλες πεντανόστιμες συνταγές της Έλενας Σμπώκου, μπορείτε να βρείτε στο blog της Elenaiscooking.com

You may also like