Σαν σήμερα… γεννήθηκε η Anne Sullivan

Anne Sullivan 1Χριστός Ανέστη, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Εύχομαι το Άγιο Φως να φωτίσει το δρόμο και τη ζωή σας με υγεία τύχη και πολλή χαρά. Ελπίζω να σας βρίσκω ανανεωμένους μετά τις γιορτές.

Μετά από μία περίοδο… αγρανάπαυσης, η στήλη «Σα Σήμερα» επανέρχεται. Και σήμερα θα γνωρίσουμε μία γυναίκα της οποίας το όνομα έχει συνδεθεί με εκείνο μίας από τις πιο γνωστές φιγούρες της αμερικανικής λογοτεχνίας. Η ιστορία των δύο γυναικών έγινε κεντρικός άξονας πολλών θεατρικών έργων και ταινιών, όπως το «The Miracle Worker». Ο λόγος για την Anne Sullivan, δασκάλα της Helen Keller.

Η Johanna “Anne” Mansfield Sullivan Macy γεννήθηκε στις 14 Απριλίου του 1866 στο Feeding Hills της Μασαχουσέτης κι ήταν η μεγαλύτερη κόρη των Ιρλανδών μεταναστών Thomas και Alice Sullivan, οι οποίοι είχαν έρθει στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του «Λοιμού της Πατάτας»* στην Ιρλανδία. Σε ηλικία οκτώ ετών, η Anne νόσησε από μία μολυσματική ασθένεια των ματιών, γνωστή ως τράχωμα, κι εξαιτίας της νόσου η Anne έχασε την όρασή της. Την ίδια περίοδο η μητέρα της πέθανε κι ο πατέρας εγκατέλειψε τα δύο παιδιά του δύο χρόνια μετά φοβούμενος πως δε θα κατάφερνε να τα μεγαλώσει μόνος του. Η εγκατάλειψη οδήγησε την Anne Και τον αδερφό της, James, στο φτωχοκομείο όπου κι ο James πέθανε έπειτα από τρεις μήνες από φυματίωση. Η Anne έμεινε εκεί τέσσερα ακόμη χρόνια μετά το θάνατο του αδερφού της, όπου κι υποβλήθηκε σε μία σειρά επεμβάσεων στα μάτια της. Οι εγχειρήσεις ανακούφισαν την Anne για ένα χρονικό διάστημα από τον πόνο που της προκαλούσε το τράχωμα, αλλά τελικά αποδείχθηκαν εντελώς αναποτελεσματικές.

Anne Sullivan 3Το γεγονός πως η Anne δεν έβλεπε της στερούσε τη δυνατότητα να διαβάσει, να γράψει ή να ράψει, οπότε κατέληξε να δουλεύει ως υπηρέτρια, αλλά και πάλι δε μπορούσε να εκτελέσει τα καθήκοντά της. Τότε μία άλλη τυφλή γυναίκα που διέμενε στο πτωχοκομείο της πρότεινα να εγγραφεί στη σχολή τυφλών. Το 1880 κατάφερε να πείσει έναν επιθεωρητή να της επιτρέψει να παρακολουθήσει μαθήματα στη Σχολή Τυφλών Perkins στη Βοστόνη. Αν κι έγινε μία δύσκολη αρχή για να ταιριάξει, η Anne κατάφερε να έρθει κοντά με καθηγητές της σχολής και να προοδεύσει. Στο Perkins γνώρισε και την τελειόφοιτη Laura Bridgman, που ήταν κι η πρώτη κωφή και τυφλή μαθήτρια της σχολής, η οποία κι έμαθε στην Anne να χρησιμοποιεί το νοηματικό αλφάβητο. Παράλληλα, όσο σπούδαζε στο Perkins, η Anne υποβλήθηκε σε άλλη μία σειρά χειρουργικών επεμβάσεων, οι οποίες τελικά βελτίωσαν και την όρασή της. Η Anne Sullivan αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1886 σε ηλικία είκοσι ετών και μάλιστα εκφώνησε και το λόγο για την τελετή αποφοίτησης.

Η Anne κι η Helen
Όσο η Anne σπούδαζε στη Σχολή Τυφλών Perkins, στην Alabama η 19 μηνών Helen Keller έχασε την όραση και την ακοή της, αποτέλεσμα που οι γιατροί το απέδωσαν σε μηνιγγίτιδα ή σε οστρακιά.

Anne Sullivan & Helen Keller 1Το 1886 και με την μητέρα της Helen να εμπνέεται από σημειώσεις του Καρόλου Ντίκενς για τη δουλειά της Laura Bridgman στη Σχολή Τυφλών Perkins, οι Keller απευθύνθηκαν στον ειδικό Dr. J. Julian Chisolm. Ο Chilsom με τη σειρά του τους παρέπεμψε στον Alexander Graham Bell (ναι, ναι, το γνωστό, που εφηύρε το τηλέφωνο!), ο οποίος εκείνην την περίοδο εργαζόταν με κωφάλαλα παιδιά. Ο Bell με τη σειρά του τους έστειλε στη Σχολή Τυφλών Perkins, με το διευθυντή της σχολής, Michael Anagnos να συστήνει στους Keller την Anne Sullivan για να αναλάβει την εκπαίδευση της Helen. Έτσι, στις 3 Μαρτίου του 1887 η Anne Sullivan Βρέθηκε για πρώτη φορά στο σπίτι των Keller, με μία κούκλα στα χέρια για τη μικρή Helen.

Τα μαθήματα ξεκίνησαν σχεδόν άμεσα, με την Anne Sullivan να προσπαθεί να διδάξει στην Helen νοήματα για να συλλαβίζει λέξεις, αρχής γενομένης με τη λέξη «doll» («κούκλα») και δείχνοντάς της την κούκλα που της είχε χαρίσει. Στην αρχή σύγχυζε την Helen το γεγονός πως για κάθε αντικείμενο έπρεπε να μαθαίνει μία ξεχωριστή λέξη. Η αλλαγή έγινε όταν η Anne Sullivan της έμαθε με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο για να περιγράφει το νερό.

(σκηνή από την ταινία του 1962 «The Miracle Worker» με τις Anne Bancroft και Patty Duke)
Το γεγονός αυτό όχι μόνο ενθουσίασε την Keller ζητώντας επίμονα από τη Sullivan να της μάθει ακόμα περισσότερες λέξεις, αλλά έδωσε στην Sullivan Να καταλάβει πως η επιτυχία της διδασκαλίας έγκειτο στο να την προσαρμόσει στα ενδιαφέροντα της Helen. Μέσα σε διάστημα έξι μηνών, η Helen Keller παρουσίασε μία μεγάλη πρόοδο μαθαίνοντας 575 λέξεις, πίνακες πολλαπλασιασμού αλλά και σύστημα Braille. Η Anne Sullivan έπεισε τους γονείς της πως η Helen θα μπορούσε να έχει την κατάλληλη εκπαίδευση στη σχολή Perkins .Κι έτσι το 1888 οι δύο τους πήγαν στη Βοστόνη. Όσο η Helen σπούδαζε στο Perkins η Sullivan συνέχισε να τη διδάσκει, ενώ η Helen σύντομα έγινε διάσημη για την αξιοσημείωτη πρόοδό της, πράγμα που αύξησε τη χρηματοδότηση και τις δωρεές στο Perkins. Εξαιτίας, όμως, μίας κατηγορίας εναντίον της Keller για λογοκλοπή, η Anne Sullivan κι η μαθήτριά της μετακόμισαν το 1894 στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει η Helen στη Σχολή Κωφαλάλων Wright-Humanson.
Anne Sullivan & Helen Keller 3Σύντομα η Helen Keller, χάρη στη στήριξη της δασκάλας της, ακολούθησε μία σειρά σημαντικών σπουδών, με τελική στάση το Πτυχίο Τεχνών από το κολλέγιο Radcliffe. Ήταν πια βέβαιο πως ο δεσμός ανάμεσα στην Helen Keller και την Anne Sullivan θα παρέμενε άρρηκτος. Στις 3 Μαρτίου του 1905 η Anne Sullivan παντρεύτηκε τον κριτικό λογοτεχνίας John Macy, ο οποίος στάθηκε κι αυτός συμπαραστάτης της Keller βοηθώντας τη να εκδώσει τις δουλειές της κι οι τρεις τους ζούσαν στο Forest Hills στο Queens.

Μαζί μέχρι το τέλος
Παρά το γεγονός πως οι επεμβάσεις που έκανε στο παρελθόν η Anne Sullivan στα μάτια της είχαν κάποιο αποτέλεσμα, η υγεία της άρχισε να επιδεινώνεται από το 1914, ενώ το 1935 ήταν πια εντελώς τυφλή. Το 1936 έπεσε σε κώμα εξαιτίας θρόμβωσης στις στεφανιαίες αρτηρίες και πέντε μέρες μετά, στις 20 Οκτωβρίου, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία εβδομήντα ετών στο σπίτι της στο Forest Hills στο Queens. Εκείνη τη μέρα έκλεισαν και σαράντα εννέα χρόνια σχέσης με την Helen Keller, η οποία της κρατούσε το χέρι μέχρι το τέλος. Τον τελευταίο μήνα της ζωής της Sullivan, η Keller τον περιέγραψε ως ταραχώδη, ενώ μόλις την τελευταία εβδομάδα ζωής της, η Anne έμοιαζε να επιστρέφει στον παλιό της εαυτό. Η σωρός της Sullivan αποτεφρώθηκε κι οι στάχτες της θάφτηκαν στη Washington. Το 1968, όταν και η Keller έφυγε από τη ζωή, οι στάχτες της τοποθετήθηκαν δίπλα σε αυτές της Anne Sullivan.

Anne Sullivan & Helen Keller 2Βραβεύσεις
Το 1932 η Helen Keller κι η Anne Sullivan έγιναν τιμώμενα μέλη του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου της Σκωτίας. Μετά θάνατον, το 1955, απονεμήθηκε στην Anne Sullivan ένας τιμητικός τίτλος σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Harvard ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά το εξοχικό του διευθυντή της Σχολής Perkins ονομάστηκε Keller-Macy Cottage.

Θέατρο και κινηματογράφος
Η μοναδική ιστορία της Anne Sullivan και της Helen Keller έγινε αντικείμενο θεατρικών και κινηματογραφικών παραγωγών. Κυρίως το προορισμένο για την τηλεόραση έργο τριών πράξεων του William Gibson με τίτλο «The Miracle Worker» του 1957 που βασίστηκε στην αυτοβιογραφία της Helen Keller. Αργότερα το έργο ανέβηκε στο Broadway, ενώ το 1962 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με την Anne Bancroft στο ρόλο της Sullivan και την Patty Duke στο ρόλο της Helen Keller. Για τις ερμηνείες τους, μάλιστα, και οι δύο ηθοποιοί τιμήθηκαν με Oscar Α’ και Β’ Γυναικείου Ρόλου αντίστοιχα.
Η ιστορία της Anne Sullivan, σε συνδυασμό με εκείνη της Helen Keller είναι από εκείνες που τονώνουν το αίσθημα της πίστης και της επιμονής. Κι είναι καλό να γνωρίζουμε περισσότερα για τέτοιες προσωπικότητες, με την ελπίδα να βρούμε κι εμείς την ίδια επιμονή για να κυνηγήσουμε και να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας.

You may also like