Σαν σήμερα… γεννήθηκε η Ellen DeGeneres

Έξυπνη, ετοιμόλογη και με χιούμορ. Κι αυτές είναι μόνο μερικές από τις ιδιότητες που την κάνουν ξεχωριστή σε ό,τι κάνει, καθώς εκτός από απολαυστική κωμικός, είναι και μία από τους πιο αγαπημένους tv hosts των ΗΠΑ. Σήμερα ευχόμαστε «Happy Birthday» στην πάντα δραστήρια Ellen DeGeneres!
Η Ellen Lee DeGeneres γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1958 στο Metairie της Louisiana. Αυτή κι ο αδερφός της, Vance, μουσικός και παραγωγός, είναι παιδιά του ασφαλιστή Elliott Everett DeGeneres και της λογοθεραπεύτριας Elizabeth Jane “Betty” Pfeffer, ενώ η καταγωγή τους είναι ένα κράμα Γερμανίας, Αγγλίας, Γαλλίας και Ιρλανδίας. Το 1973 οι γονείς χωρίζουν κι ο Vance μένει με τον πατέρα τους, ενώ η Ellen με τη μητέρα της και τον πατριό της μετακομίζουν από τη Νέα Ορλεάνη στην Atlanta του Texas. Αποφοιτώντας από το λύκειο το 1976, η Ellen επιστρέφει στη Νέα Ορλεάνη για να σπουδάσει στο Τμήμα Επικοινωνίας του πανεπιστημίου της πόλης για να φύγει έπειτα από ένα εξάμηνο για να δουλέψει αρχικά ως κλητήρας σε μία νομική φίρμα μαζί με μία ξαδέρφη της και στη συνέχεια ως πωλήτρια, βαφέας, σερβιτόρα σε T.G.I. Friday’s και bartender.
Λίγο αργότερα ξεκινά να δουλεύει ως stand-up κωμικός σε μικρά clubs και καφέ, ενώ το 1981 δούλευε ως MC (σημ.: ο Master of Ceremonies ή emcee συνήθως παρουσιάζει τους performers κι εν γένει διατηρεί το ενδιαφέρον του κοινού για το εκάστοτε show) στο Clyde’s Comedy Club στη Νέα Ορλεάνη. Το 1982 κι έχοντας ήδη δηλώσει πως το στυλ της εμπνέεται από τους Woody Allen και Steve Martin, το τηλεοπτικό δίκτυο Showtime την ανακηρύσσει την Πιο Αστεία Περσόνα της Αμερικής.

Από το 1989 κι έπειτα εμφανίζεται στο sitcom του FOX «Open House», το οποίο διήρκεσε μία σαιζόν. Το 1992 της προσφέρεται ο ρόλος της νοσοκόμας Nancy MacIntyre για τη σειρά «Laurie Hill». Αν κι η σειρά διακόπηκε έπειτα από μόλις λίγα επεισόδια, οι παραγωγοί του «Laurie Hill», ενθουσιασμένοι με την DeGeneres, της δίνουν το 1994 ρόλο στη νέα τους σειρά για το ABC «These Friends of Mine». Η σειρά είναι… κομμένη και ραμμένη για τη DeGeneres, ενώ κατά τη διάρκεια της πρώτης σαιζόν το show μετονομάζεται πλέον σε «Ellen». Στη σειρά η DeGeneres υποδύεται μία νευρωτική ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου, η οποία έχει να αντιμετωπίσει τους παράξενους φίλους της, την οικογένειά της και τα όποια προβλήματα της ζωής της. Το show γίνεται επιτυχία και μαζί με τα «Φιλαράκια» θεωρείται ένα από τα πιο αγαπημένα sitcoms της αμερικανικής τηλεόρασης.

Το 1997, κι ενώ η σειρά απολαμβάνει τις δάφνες της δόξας, η Ellen DeGeneres αποφασίζει να μιλήσει ανοιχτά για το σεξουαλικό της προσανατολισμό και το κάνει στο «The Oprah Winfrey Show». Δύο μήνες μετά, το ίδιο κάνει και ο χαρακτήρας της στο «Ellen» με την Oprah Winfrey στο ρόλο της… ψυχοθεραπεύτριας. Το διπλό επεισόδιο της σειράς με τίτλο «The Puppy Episode» είναι από τα επεισόδια με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση και παρ’ όλα αυτά, η προγραμματιζόμενη πέμπτη σαιζόν της σειράς ακυρώθηκε πριν καν ξεκινήσει. Πολλοί πιστεύουν πως το γεγονός πως η DeGeneres μίλησε ανοιχτά για τις σεξουαλικές της προτιμήσεις ενόχλησε την εταιρεία Walt Disney (στην οποία ανήκει το ABC). Έτσι η Ellen DeGeneres επέστρεψε στο stand-up comedy.

Έπειτα από εμφανίσεις σε άλλα τηλεοπτικά projects και κινηματογραφικές παραγωγές, η Ellen DeGeneres επιστρέφει στα τηλεοπτικά δρώμενα το 2001 με το «The Ellen Show» σε δική της παραγωγή. Το show ακυρώθηκε μετά από 18 επεισόδια, αλλά αυτό δεν αποκάρδιωσε την Ellen DeGeneres. Την ίδια χρονιά κι έπειτα από δύο ακυρώσεις εξαιτίας των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου, παρουσιάζει τα Βραβεία Emmy. Για την εμφάνισή της σε μία βραδιά που οι παραγωγοί ήθελαν να είναι πιο ήπιοι οι τόνοι εκείνη η Ellen DeGeneres απέσπασε τις καλύτερες των κριτικών, ενώ μία από τις ατάκες της DeGeneres που έμειναν από τη βραδιά ήταν «Τι θα μπορούσε να ενοχλήσει περισσότερο τους Ταλιμπάν από μία ομοφυλόφιλη γυναίκα που φορά κοστούμι κι είναι περιτριγυρισμένη από Εβραίους;».
Tο 2003 δίνει τη φωνή της στη Dory («Finding Nemo») και την ίδια χρονιά συστήνει στους Αμερικανούς τηλεθεατές το πρωινό «The Ellen DeGeneres Show». Αν και παρόμοιου τύπου ψυχαγωγικών talk shows παρουσίαζαν ήδη η Sharon Osborne κι η Rita Rudner, το show της Ellen  κάνει άμεσα αισθητή τη διαφορά του, χάρη σε μία σειρά κινήσεων, όπως τη διάδραση ανάμεσα στην παρουσιάστρια και το κοινό που παρακολουθεί το show στο στούντιο. Την πρώτη σαιζόν το show ήταν υποψήφιο για έντεκα βραβεία Emmy, από τα οποία κερδίζει τέσσερα, μεταξύ αυτών και εκείνο του Καλύτερου Talk Show. Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων σαιζόν το «Ellen DeGeneres Show» κερδίζει συνολικά 25 Emmy.
Το 2007 η DeGeneres παρουσιάζει την 79η Απονομή των Βραβείων Oscar. Ήταν μάλιστα η πρώτη χρονιά που κάποιος ανοικτά δηλώνει ομοφυλόφιλος παρουσίαζε τα βραβεία, πράγμα που οδήγησε στην εξής ατάκα της DeGeneres:
«Τι υπέροχη βραδιά η αποψινή. Τόση ποικιλία μέσα σ’ ένα χώρο, σε μία χρονιά που τόσα αρνητικά ειπώθηκαν σχετικά με τη φυλή, τη θρησκεία ή το σεξουαλικό προσανατολισμό. Και θέλω εδώ να πω αυτό: Αν δεν υπήρχαν μαύροι, Εβραίοι ή ομοφυλόφιλοι, δε θα υπήρχαν Oscar, ή κάποιος που να λέγεται Oscar, εδώ που τα λέμε.»
Οι κριτικοί αποθέωσαν την εμφάνισή της, με κάποιους να λένε χαρακτηριστικά πως το μόνο τους πρόβλημα ήταν πως «η βραδιά δεν είχε αρκετή Ellen».
Το 2009 η Ellen DeGeneres παρευρίσκεται στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη για να απευθύνει λόγο στους απόφοιτους του ακαδημαϊκού έτους – στην τελετή παρευρίσκονταν και οι George Bush Sr. και Bill Clinton. Η DeGeneres ενθουσίασε όταν εμφανίστηκε φορώντας ένα… μπουρνούζι και χνουδωτές παντόφλες ενώ μετά δήλωσε «σοκαρισμένη»: «Μου είπαν πως όλοι θα φορούσαν ρόμπες!». Απολαύστε την!

Την ίδια χρονιά η DeGeneres αντικαθιστά την Paula Abdul ως κριτής στο American Idol, αλλά αν κι είχε υπογράψει για να συμμετέχει στο talent show για (τουλάχιστον) πέντε σαιζόν, τελικά άφησε το project καθώς η ίδια ένιωθε πως δεν της ταίριαζε.
Το 2014 παρουσιάζει και πάλι τα Βραβεία Oscar, κάνοντας τη βραδιά μία από τις πιο διασκεδαστικές της ιστορίας των Βραβείων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως κέρασε… πίτσα στους παρευρισκόμενους (ζητώντας μετά να.. τσοντάρουν για το φιλοδώρημα!)…

… ενώ η πιο ευρέως διαδεδομένη στιγμή της βραδιάς ήταν η selfie που έβγαλε η δημοφιλής παρουσιάστρια με ένα «τσούρμο»… αστέρια, όπως η Meryl Streep κι ο Kevin Spacey.

Όπως δήλωσε η DeGeneres, τράβηξε τη φωτογραφία προκειμένου να τιμήσει τη Meryl Streep για τη 17η υποψηφιότητά της για Oscar (σημ.: εκείνη τη χρονιά ήταν υποψήφια για το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου για το «August: Osage County»). Η φωτογραφία κυκλοφόρησε σε χρόνο μηδέν μέσω των social media ανά τον κόσμο, ξεπερνώντας σε αριθμό αναμεταδόσεων τη φωτογραφία του Barack Obama μετά τις προεδρικές εκλογές του 2012.
Η δραστήρια φύση της DeGeneres δεν περιορίζεται μόνο στα τηλεοπτικά πλατό. Ούσα φιλόζωη και χρησιμοποιώντας τόσο τη δημοφιλία (τη δική της και του show της) έχει πολλές φορές θίξει το ζήτημα της κακοποίησης των ζώων, με τη φιλοζωική οργάνωση PETA Να την ανακηρύσσει για τη δράση της «Γυναίκα της Χρονιάς» για το 2009.
Επιπλέον, όμως, το Νοέμβριο του 2011, η Hilary Clinton την ανέδειξε ως επίτιμη αντιπρόσωπο στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού στον αγώνα κατά του AIDS, ενώ πολλές φορές στήριξε την προσπάθεια του Ιδρύματος David Lynch στην ανάδειξη του υπερβατικού διαλογισμού για την αντιμετώπιση του χρόνιου στρες και των παθήσεων που αυτό προκαλεί. Φυσικά, το γεγονός πως θεωρείται η πιο επιτυχημένη ομοφυλόφιλη στον κόσμο τη βοηθά στην προσπάθειά της να βοηθήσει την κοινότητα των ομοφυλοφίλων.
Όσο για την προσωπική της ζωή; Μην έχοντας πια την ανάγκη να κρύβεται κι έπειτα από μία τριετή σχέση με την ηθοποιό Anne Heche και στη συνέχεια με την ηθοποιό και φωτογράφο Alexandra Hedison, από το 2004 ζει ευτυχισμένη με την Αυστραλή ηθοποιό και μοντέλο Portia de Rossi. Οι δυο τους παντρεύτηκαν το 2008 σε μία κλειστή τελετή στο σπίτι του ζευγαριού στο Beverly Hills.

Ζούμε σε μία χώρα όπου μία προσωπικότητα σαν τη DeGeneres ίσως και να μην κατάφερνε να «επιβιώσει». Δεν ξέρω για σας, αλλά νομίζω πως είναι μία γυναίκα που θα τολμούσε να πει κανείς πως τιμά τα παντελόνια που φορά ίσως και περισσότερο από κάποιους φανατικούς άντρες. Κι αυτό γιατί είναι μία γυναίκα δραστήρια, η οποία μέσα από τη δουλειά της και το χιούμορ της έχει το θάρρος να εκφράζει τη γνώμη της και να αγνοεί τα κακόβουλα σχόλια.

You may also like