Σαν σήμερα… γεννήθηκε ο τραγουδιστής Bobby Darin

Bobby Darin 1Η αλήθεια είναι πως ξεκίνησα να μαθαίνω τον Bobby Darin όταν έπιασα στα χέρια μου το cover album του Robbie Williams «Swing When You’re Winning» το 2001. Κι ήταν όταν άκουσα το «Mack the Knife» και το «Beyond the Sea» που μπήκα στη διαδικασία να μάθω περισσότερα για τα τραγούδια που άκουγα στο album του αγαπημένου μου τραγουδιστή. Ποιος ήταν λοιπόν ο Bobby Darin του οποίου το «Things» άκουγα ξανά και ξανά από το στόμα του Williams;

Ο Walden Robert Cassotto γεννήθηκε στις 14 Μαΐου του 1936 στο East Harlem της Νέας Υόρκης και τον μεγάλωσε η γιαγιά του από τη μεριά της μητέρας του. Κι ίσως αυτό να μην ακούγεται τόσο περίεργο, αλλά η αλήθεια είναι πως η γιαγιά του κι η μητέρα του, που ήταν δεκαεπτά ετών όταν έμεινε έγκυος στο Darin, φοβήθηκαν το σκάνδαλο – δεν ήταν τόσο απλά τα πράγματα τότε για ανύπαντρες μητέρες! – κι έτσι αποφάσισαν η γιαγιά του Darin να τον μεγαλώσει σα δικό της παιδί κι η μητέρα του να εμφανιστεί σαν… αδερφή του! Ο ίδιος δεν έμαθε την αλήθεια παρά μόνο όταν ήταν 32 ετών, ενώ η μητέρα του, ακόμη και μέχρι το 1983 που πέθανε, αρνούνταν να αποκαλύψει το όνομα του πατέρα του Darin. Τον ιταλικής καταγωγής παππού του, Saverio Antonio “Big Sam Curly” Cassotto, ο Darin δεν τον γνώρισε ποτέ, καθώς πέθανε από πνευμονία στη φυλακή ένα χρόνο πριν γεννηθεί ο Darin. Η αγγλικής καταγωγής γιαγιά του, Vivian “Polly” Fern Walden, ήταν τραγουδίστρια του βαριετέ κι ίσως κάπου εκεί να οφείλεται πως μέχρι την εφηβεία του, ο Darin είχε μάθει να παίζει πιάνο, κιθάρα και drums, ενώ μετά έμαθε να παίζει φυσαρμόνικα και ξυλόφωνο.

Bobby Darin 2Όσο ζούσε στο Bronx, ο Bobby Darin φοίτησε στο Λύκειο Επιστημών, αλλά λόγω του ότι οι συμμαθητές του ήταν καλύτεροι από εκείνον, ήταν πάντα υποψήφιος για πείραγμα. Από εκεί γράφτηκε στο κολλέγιο Hunter, όπου για δύο εξάμηνα παρακολούθησε μαθήματα στο τμήμα Δραματικής Τέχνης, ενώ μετά τα παράτησε για να προσπαθήσει να χτίσει υποκριτική καριέρα.
Το 1955 και σε ηλικία μόλις δεκαεννέα ετών, ο Bobby Darin ξεκίνησε να εργάζεται για τη δισκογραφική εταιρεία Decca Records, με τα τραγούδια που έγραφε για αυτήν να μην έχουν μεγάλη επιτυχία. Αργότερα γνώρισε την τραγουδίστρια Connie Francis, για την οποία έγραψε κάποια τραγούδια, ενώ συνδέθηκε κι ερωτικά μαζί της, μέχρι που ο πατέρας της, μη αποδεχόμενος τον Darin, τον έδιωξε κυριολεκτικά… σημαδεύοντάς τον με όπλο.

«Splish Splash»: βουτιά στην επιτυχία
Έπειτα από κάποιες ακόμη επαγγελματικές απόπειρες που δεν είχαν την αναμενόμενη επιτυχία, το 1958 ο Bobby Darin δέχεται ένα τηλεφώνημα της μητέρας του DJ Murray Kaufman, η οποία του είπε για την ιδέα της για το τραγούδι με τίτλο «Splish Splash, Take A Bath». Αν και στην αρχή δεν το έβλεπαν πολλά υποσχόμενο, ο Darin κι ο Kaufman κάθισαν να δουλέψουν το κομμάτι. Κι εγένετο το «Splish Splash» για να πουληθούν πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Ακολουθώντας την επιτυχία του «Splish Splash», ο Bobby Darin ηχογραφεί μόνος του το 1959 τη μπαλάντα «Dream Lover», η οποία έγινε αμέσως best seller και δίνει στο Darin περισσότερη ελευθερία για τη δουλειά του. Έτσι το 1960 κυκλοφορεί το album του με τίτλο «That’s All» ξεφεύγοντας από το rock ‘n’ roll χαρακτήρα της εποχής. Το «Mack the Knife», που περιλαμβάνεται στο album κι ο Darin ήταν αντίθετος να κυκλοφορήσει σα single, είναι πρώτο στα charts για εννέα εβδομάδες πουλώντας δύο εκατομμύρια αντίτυπα και το 1960 κερδίζει Grammy ως το Album της Χρονιάς, ενώ ο Darin ήταν υποψήφιος για Grammy Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου. To single ακολουθεί το «Beyond The Sea», το οποίο είναι διασκευή του γαλλικού «La Mer» του Charles Trenet. Όλες αυτές οι επιτυχίες έχουν σαν αποτέλεσμα ο Bobby Darin να κάνει συχνές εμφανίσεις τόσο στο διάσημο club «Copacabana» – οπότε και κυκλοφορεί το live album «Darin at the Copa» που ηχογραφήθηκε στο club – όσο και σε καζίνο του Las Vegas.
Μαζί με το «That’s All», όμως, ο Bobby Darin κάνει και το υποκριτικό του ντεμπούτο με την πιο χαρακτηριστική του στιγμή να το «Hennesey» του CBS υποδυόμενος τον Honeyboy Jones.

Bobby Darin & Sandra DeeΤο 1960 κι ενόσω απολαμβάνει τις δάφνες της δόξας, ο Bobby Darin γυρίζει την ταινία «Come September», όπου και γνωρίζει τη Sandra Dee, με την οποία παντρεύονται σχεδόν αμέσως και την επόμενη χρονιά αποκτούν το γιο τους, Dodd Mitchell Darin. Εκτός από τη Dee, ο Darin κερδίζει για την ταινία και μία Χρυσή Σφαίρα για το Νέο Ηθοποιό της Χρονιάς.
Από εκεί κι ύστερα o Bobby Darin κατά τη δεκαετία του ’60 είναι δραστήριος τόσο μουσικά όσο και κινηματογραφικά. Στις αρχές της δεκαετίας «στήνει» μαζί με το γιο της Doris Day, Terry Melcher, τη δισκογραφική εταιρεία TM Music/Trio και το 1961 πρωταγωνιστεί στο «Too Late Blues», την πρώτη μεγάλη ταινία του John Cassavetes για το Hollywood. Το 1962 ξεκινά να αποκτά μία πιο country ταυτότητα κι ηχογραφεί το «Things» και το «You’re The Reason I’m Living» σε συνεργασία με την Capitol Records. Την ίδια χρονιά διεκδικεί τη Χρυσή Σφαίρα για την ταινία «Pressure Point», στην οποία συμπρωταγωνιστεί με τον Sidney Poitier.
Από το 1963 και για τρία χρόνια ασχολείται λίγο περισσότερο με τον κινηματογράφο και μάλιστα για την ερμηνεία του στην ταινία «Captain Newman M.D.» διεκδικεί Χρυσή Σφαίρα αλλά και Oscar. Το 1965 πρωταγωνιστεί μαζί με τη Sandra Dee στο «That Funny Feeling», ενώ το ομότιτλο τραγούδι της ταινίας είναι υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα.

Το 1966 ο Bobby Darin επιστρέφει στα μουσικά δρώμενα με το «If I Were A Carpenter», το οποίο γίνεται αμέσως επιτυχία και φτάνει αμέσως στα Top 10 και την ίδια στιγμή ερμηνεύει δύο τραγούδια για την ταινία της Disney «That Darn Cat!».
Το 1967 κι έχοντας χωρίσει από τη Sandra Dee, ο Bobby Darin κυκλοφορεί το album «Inside Out», το οποίο δέχεται μέτριες κριτικές. Επιγραμματικά χαρακτηρίζεται «όχι άσχημο, αλλά…». Επίσης παίζει στις «μέτριες» ταινίες «Gunfight in Adilene» και «Stranger in The House». Ακόμα την επόμενη χρονιά τον επηρέασαν αρνητικά η δολοφονία του Robert Kennedy και η ανακάλυψη της πραγματικής του μητέρας που, όπως προαναφέρθηκε, του παρουσιάστηκε ως η μεγαλύτερη αδελφή του. Μόνο το 1969 έπειτα από ένα διάστημα απομόνωσης ο Bobby Darin εμφανίστηκε ξανά στο μουσικό προσκήνιο κυκλοφορώντας το τραγούδι «Simple Song of Freedom», το οποίο ήταν κι ένα δείγμα της στροφής του Darin σε τραγούδια διαμαρτυρίας.

Bobby Darin 4Τη δεκαετία του ’70 οι εμφανίσεις του αραιώνουν, λόγω των προβλημάτων που η ήδη βεβαρυμμένη υγεία του είχε εμφανίσει. Ειδικότερα, έπειτα από μία επέμβαση στην καρδιά το 1971, ο Darin χρειαζόταν υποστήριξη με οξυγόνο ακόμα και στις εμφανίσεις του, είτε ήταν σε συναυλίες είτε σε τηλεοπτικές εμφανίσεις.
Ο Bobby Darin άφησε την τελευταία του πνοή στις 20 Δεκεμβρίου του 1973 σε ηλικία μόλις τριάντα επτά ετών έπειτα από μία άλλη επέμβαση καρδιάς. Κι αν κι έφυγε πολύ νωρίς, τα τραγούδια του συνεχίζουν να ακούγονται χάρη σε πολλούς καλλιτέχνες είτε της εποχής του είτε πιο σύγχρονους, οι οποίοι επιλέγουν να τα αναβιώσουν. Εμείς έχουμε την ευκαιρία να δούμε έστω κάποιες πτυχές από τη ζωή του χάρη στην ταινία «Beyond the Sea», όπου ο Kevin Spacey υποδύεται το Darin.

You may also like